Kalkulačka: Výpočet dovolené v zaměstnání v roce 2024 (poměrná část, nárok i pro DPP a DPČ)

<span>V roce 2021 se změnil způsob výpočtu dovolené za odpracovanou dobu v zaměstnání. Aktuálně je nárok na 1/52 (dvaapadesátinu) řádné dovolené za každý odpracovaný týden (např. za odpracovaných 40 hodin). U zaměstnavatele musíte odpracovat minimálně 4 týdny. Od 1. 1. 2024 je nárok na dovolenou i u DPP a DPČ</span> V roce 2021 se změnil způsob výpočtu dovolené za odpracovanou dobu v zaměstnání. Aktuálně je nárok na 1/52 (dvaapadesátinu) řádné dovolené za každý odpracovaný týden (např. za odpracovaných 40 hodin). U zaměstnavatele musíte odpracovat minimálně 4 týdny. Od 1. 1. 2024 je nárok na dovolenou i u DPP a DPČ

V roce 2021, začala platit novela zákoníku práce, která (mimo jiné), poměrně výrazně změnila způsob výpočtu dovolené v zaměstnání. Nárok na dovolenou (a její čerpání), už není ve dnech, ale v hodinách. Jsou zde ale i další změny.

Pro některé zaměstnance (zvláště pro ty, kdo mají nepravidelnou pracovní dobu), to může znamenat určitou změnu.

Pro většinu zaměstnanců, kteří mají standardní týdenní pracovní dobu 40 hodin, a pracují u stejného zaměstnavatele po celý rok, se toho až tak moc nezměnilo.

Od začátku nového roku (od 1. 1. 2024), začíná platit další velká změna, která vyplývá z novely zákoníku práce, která byla schválena na podzim 2023.

Od ledna 2024, mají nárok na dovolenou i zaměstnanci, kteří pracují na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti. Nárok na dovolenou, vzniká už po 80 odpracovaných hodinách. Pokud nebude dovolená vyčerpána v průběhu dohody (DPP nebo DPČ), pak je nárok na proplacení nevyčerpané dovolené.

Kalkulačka: Výpočet dovolené v roce 2024

Kalkulačka dovolená 2024
Základní roční dovolená:
Počet hodin odpracovaných za týden:

Počet odpracovaných týdnů v roce:
Dočasná pracovní neschopnost, čerpání ošetřovného, rodičovská dovolená a jiné důležité osobní překážky v práci, se započítají, jako "odpracovaná" doba maximálně v rozsahu dvacetinásobku stanovené týdenní pracovní doby.
Nárok na dodatkovou dovolenou:
Na dodatkovou dovolenou mají nárok zaměstnanci, kteří pracují pod zemí při těžbě nerostů nebo při ražení tunelů a štol, a zaměstnanci, kteří po celý kalendářní rok konají zvlášť obtížné práce.
Výpočet

Podmínky pro dovolenou v roce 2024 – nárok bude i u DPP a DPČ

V roce 2023, byla schválena novela zákoníku práce. Ta přinesla nové podmínky práce na home-office. Nebo i změny podmínek pro práci na dohodu DPP (dohoda o provedení práce) a DPČ (dohoda o pracovní činnosti).

Většina změn, sice začala platit hned na podzim 2023, pouze nárok na dovolenou i u práce na dohodu DPP a DPČ, byl odložen až na začátek roku 2024 (platí od 1. 1. 2024).

Nárok na dovolenou u DPP a DPČ, bude v případě, že budou odpracovány alespoň 4 týdny nepřetržitě a současně nejméně čtyři násobky fiktivní týdenní pracovní doby (20 hodin/týden). Jinými slovy, pro nárok na dovolenou u dohody, bude nutné odpracovat alespoň 80 hodin.

Výpočet dovolené u dohody je stejný, jako u klasického zaměstnání. Za každý odpracovaný násobek týdenní pracovní doby (za každých 20 hodin) bude nárok na 1/52 z celkové dovolené (tj. například na 3,08 hodiny dovolené).

 Jak se změnil výpočet dovolené v zaměstnání (změna od roku 2021)

Novela zákoníku práce (zákon číslo 262/2006) změnila to, jak se vypočítá dovolená v zaměstnání. Tyto změny, platí i v roce 2024 (nejsou žádné novinky).

Základní nárok na dovolenou se ale nezměnil. Ten, kdo měl nárok na 4 týdny dovolené, bude mít i nadále nárok na 4 týdny (resp. 160 hodin). Ten, kdo měl nárok na 5 týdnů dovolené, bude mít i nadále nárok na 5 týdnů (resp. 200 hodin), atd.

Co se mění, je to, za jaké období se dovolená vypočítává:

  • Do konce roku 2020 byl nárok na 1/12 dovolené za každý odpracovaný měsíc
  • Od začátku roku 2021 je nárok na 1/52 dovolené za každý odpracovaný týden (odpracovaný násobek týdenní pracovní doby)

Změnilo se i to, kdy vám nárok na dovolenou vznikne:

  • Do konce roku 2020 byl na dovolenou nárok, pokud bylo odpracováno alespoň 60 dní (60 odpracovaných dní, tj. cca 3 měsíce)
  • Od roku 2021 je nárok na dovolenou (její poměrnou část), pokud pracujete alespoň 4 týdny (4 násobky týdenní pracovní doby)

Kolik je dovolená za odpracovanou dobu v roce 2024?

Pokud bychom vycházeli z toho, že zaměstnanec má týdenní pracovní dobu 40 hodin, tak za každý odpracovaný týden (násobek týdenní pracovní doby), vzniká nárok na:

  • 3,08 hodiny dovolené (při základním nároku na 4 týdny dovolené)
  • 3,85 hodiny dovolené (při základním nároku na 5 týdnů dovolené)

Dovolená, na kterou vám vznikl nárok díky odpracování určité doby, se zaokrouhluje směrem nahoru, na celé hodiny. Pokud například odpracujete 4 týdny (160 hodin), pak vám vzniká nárok na 12,307 hodiny dovolené. Takže by se zaokrouhlilo na 13 hodin. Měli byste pak nárok na 1 den a 5 hodin dovolené.

Jiné to bude u zaměstnanců, kteří mají jinou týdenní pracovní dobu. Při polovičním úvazku (týdenní pracovní doba 20 hodin), vám pro nárok na dovolenou stačí odpracovat jen 20 hodin. Vzniká vám ale za tuto dobu nárok jen na 1,54 hodiny dovolené (resp. 1,92 hodiny u 5ti týdenní dovolené).

Změna se nejvíce projeví u zaměstnanců, kteří mají nepravidelnou pracovní dobu. Pokud máte jeden den pracovní dobu 6 hodin a druhý den 12 hodin, tak se to při vzniku nároku na dovolenou, i při jejím čerpání zohlední.

Krácení dovolené při nemocenské, mateřské, rodičovské apod.

Mění se i způsob, jak se krátí dovolená, při omluvené absenci v zaměstnání (nemocenská, ošetřovné, rodičovská dovolená apod.).

  • Do konce roku 2020 platilo, že se dovolená krátila za prvních 100 zameškaných dní o 1/12 a za dalších 21 zameškaných dní se dovolená krátila o 1/12
  • Od roku 2021 se nemocenská, ošetřovné, rodičovská nebo i další započítávají jako „odpracovaná“ doba jen do výše 20ti násobku týdenní pracovní doby (tj. maximálně například  jako 800 hodin, při 40 hodinové týdenní pracovní době)

Nárok na dovolenou za mateřskou a rodičovskou dovolenou

Doba, kdy je zaměstnaná žena na mateřské dovolené (28 týdnů nebo 37 týdnů) se započítává jako „odpracovaná doba“. Za mateřskou tedy vzniká nárok na dovolenou v plném rozsahu.

O celkové délce dovolené, pak bude rozhodovat to, zda po zbytek roku (před mateřskou/po mateřské) žena pracovala, nebo byla na rodičovské dovolené, či v pracovní neschopnosti (rizikové těhotenství apod.).

Rodičovská dovolená se pro nárok na dovolenou, započítá jako odpracovaná doba, jen v rozsahu maximálně 20 týdnů (dvaceti násobek týdenní pracovní doby, tj. např. jako 800 odpracovaných hodin, při 40 hodinové týdenní pracovní době).

Pokud by žena byla od začátku roku 28 týdnů na mateřské dovolené, a následně 24 týdnů (do konce roku) na rodičovské dovolené, bude jí vznikat nárok na dovolenou za 48 „odpracovaných“ týdnů (28 mateřská + 20 týdnů rodičovská).

Tím by měla nárok na 147,69 hodin dovolené (což se zaokrouhlí na 148 hodin. Tj. měla by nárok na 18,5 dne dovolené.

Čerpání dovolené v roce 2024

Základní podmínky pro čerpání dovolené zaměstnancem se v roce 2024 nijak nemění. I nadále platí, že o čerpání dovolené rozhoduje zaměstnavatel. Ten má právo určit zaměstnanci termín, kdy bude čerpat dovolenou.

O čerpání dovolené, rozhoduje zaměstnanec pouze v případě, že se jedná o čerpání dovolené z předchozího roku, u které zaměstnavatel neurčil termín čerpání do 30. 6. daného roku. Pak si může zaměstnanec určit sám termín, kdy ji bude čerpat (bez ohledu na souhlas zaměstnavatele).

Obdobně má zaměstnankyně, která byla na mateřské dovolené. Ta má nárok čerpat dovolenou ihned po skončení mateřské (před začátkem rodičovské dovolené). Není potřeba souhlas zaměstnavatele s čerpáním dovolené, stačí jej o tom informovat.

Nárok na dovolenou v roce 2024

Základní podmínky ohledně nároku na dovolenou, se v roce 2024 nijak dramaticky nemění. I nadále platí, že na proplacení nevyčerpané dovolené máte nárok, jenom pokud dochází k ukončení zaměstnání.

Obdobně má zaměstnavatel nárok strhnout vám z platu odpovídající částku za přečerpanou dovolenou.

Nově také platí, že pokud u zaměstnavatele odpracujete více než 52 násobků týdenní pracovní doby (díky rozvržení směn) tak vám za každých odpracovaný týden navíc (např. za každých 40 hodin navíc) bude náležet 1/52 dovolené.

Diskuse: Kalkulačka: Výpočet dovolené v zaměstnání v roce 2024 (poměrná část, nárok i pro DPP a DPČ)

Diskuse: 237
  • Custom avatar Jana

    Dobrý den ,
    chápu to tak pokud pracuji 37,5 hod v týdnu , bude to 150 hod.
    poloviční úvazek 75 hod..?

    Jak se bude tato dovolená vykazovat ?Co bude v žádosti o dovolenou, nebo v pracovním výkaze
    zaměstnaců pokud žádají 3 dny dovolené ?

    Děkuji

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      při týdenní pracovní době 37,5 hodiny a 4 týdnech je to 150 hodin, při polovičním úvazku polovina. Dovolenou čerpáte po hodinách, které reálně nebudete pracovat …

    • Custom avatar Jana

      Děkuji.

  • Custom avatar Ondřej

    Dobrý den,

    chtěl jsem se zeptat jak se vypočte výše dovolené, když jsem na klasický 40h/týden vrátil z nemocenské 25.1.2021 a smlouva končí l 28.2.2021 s tím, že je potřeba vyčerpat dovolenou ze starého roku ve výši 16,5 dne.
    Bude tedy nárok dohromady 18dní nebo 19,5

    Děkuji Ondřej

  • Custom avatar Dagmar

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak mám vyčerpat dovolenou zaměstnanci, který končí 31.1.2021. Roční výměru dovolené má 8 týdnů, dle výpočtu mi vychází, že má nárok na 25 hodin dovolené, což je 3,125 dní. Čerpat může v hodinách min 0,5 dne, tj 4 hod. Jak to mám naplánovat.
    Děkuji Dagmar

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      Viz paragraf 218:
      (6) Čerpání dovolené může zaměstnavatel zaměstnanci s jeho souhlasem výjimečně určit v rozsahu kratším, než činí délka směny, nejméně však v délce její jedné poloviny, nejde-li o zbývající část nevyčerpané dovolené, která je kratší než polovina směny.

  • Custom avatar Jindřiška

    Dobrý den,
    na výplatním lístku byl dosud uveden nárok na dovolenou za celý rok, čerpání a zůstatek. V jaké výši by měl být nárok na dovolenou uveden na začátku roku 2021, když všude je psáno, že nárok na plnou dovolenou je až po odpracování 52 týdnech ?
    Děkuji za odpověď.
    Jindřiška

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      Nově je možné na výplatních páskách uvádět předpokládaný nárok na dovolenou – tj. pokud nemáte pracovní poměr na dobu určitou, ale neurčitou, tak zaměstnavatel může uvádět, na kolik dovolené budete mít nárok, pokud budete pracovat po celý rok.

  • Custom avatar Dagmar

    Dobrý den,
    mám paní na mateřské dovolené, která jí končí 13.3.2021 v sobotu. Budu brát pro výpočet nároku na dovolenou 9 nebo 10 týdnů? Děkuji za odpověď.

  • Custom avatar Jana

    Prosím o radu s dovolenou,
    Pracovní úvazek 37,5 hodin týdne a roční dovolená 4 týdny.
    Zaměstnankyně skončí MD dnem 17.2.2021, pak bude čerpat 11 dnů dovolené z roku 2020 a pak nastoupí na RD.
    Jaký bude její nárok na dovolenou za rok 2021? Děkuji.

  • Custom avatar Lida

    Prosím o názor, jak je to s krácením délky dovolené v případě čerpání OČR např. z důvodu uzavření školy. Jako odpracovaná se započte pouze těch 20 týdnů?? Stejně jako u rodičovské dovolené??
    Děkuji

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      Doba péče o dítě mladší než 10 let z důvodů uvedených v zákoně č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění (tj. i v případě nemožnosti dítěte docházet do školy z důvodu jejího uzavření), se pro účely dovolené jako výkon práce posuzuje. Tj. ano, stejně jako u rodičovské ….

  • Custom avatar Šárka

    Dobrý den,

    mám zaměstnance na úvazek 0,9 – tj. denně 7,2hodiny. Pokud si bude vybírat dovolenou, odpočítám 7,2 hodiny nebo nějak zaokrouhluji? Pokud si vybere např. 4 dny dovolené, odečtu 28,8 hodiny nebo zaokrouhlím?

    Předem děkuji za radu

  • Custom avatar Pepa

    Dobrý den,
    pracovní poměr, který je v pedagogické sféře (tj. 8 týdnů za rok) a trval z minulých let a je 40% tj 16 hod. týdně, mi končí 30.6.2021. Podle plánu dovolených je mi vyměřena dovolená 62 hod., nikoliv tedy jak jsem se domníval polovina ze 128 hod, tj. 64 hod. Ještě dodávám, že týdenní pracovní doba je rozvržena do 4 dnů (po-čt) po 4 hod. Je hodnota 62 hod, správná? Děkuji za odpověď.

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      Do 30.6.2021 to vychází na 25 týdnů a část týdne, tj. 25/52 ze 128 …. 61,538 ==> 62 hodin (zaokrouhleno směrem nahoru)

      • Custom avatar Pepa

        Dobrý den,
        pokud to chápu dobře, tak u nového zaměstnavatele od 1.7.2021 budu mít nárok za shodný do konce roku za 26 celých týdů (a zase pár dnů navíc) tj. 64 hod, takže když to sečtu tak za celý rok (52 týdnů) bude nárok jen za 51 týdnů, tj 126 hod a ne 128 hod?

  • Custom avatar Lucie

    Dobrý den,

    chtěla jsem se zeptat jak se vypočte výše dovolené, když se zaměstnanec na klasický 40h/týden vrátil z nemocenské 24.1.2021 a smlouva mu končí 27.1.2021
    Děkuji Lucie

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      0 hodin … doba pracovní neschopnosti nezakládá nárok na dovolenou, protože zaměstnanec v aktuálním kalendářním roce nepracoval alespoň 12 týdnů – viz paragarf 216 ZP:

      (2) Jen do výše dvacetinásobku stanovené týdenní pracovní doby nebo dvacetinásobku kratší týdenní pracovní doby se pro účely dovolené považuje za výkon práce doba zameškaná v témže kalendářním roce z důvodu

      a) dočasné pracovní neschopnosti, s výjimkou pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání,

      b) karantény nařízené podle jiného právního předpisu59),

      c) čerpání rodičovské dovolené, s výjimkou doby, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou,

      d) jiných důležitých osobních překážek v práci podle § 199, s výjimkou překážek uvedených v prováděcím právním předpisu podle § 199 odst. 2.

      (3) Za výkon práce se pro účely dovolené považuje doba překážek v práci uvedených v odstavci 2 pouze tehdy, jestliže zaměstnanec mimo dobu jejich trvání v kalendářním roce odpracoval alespoň dvanáctinásobek stanovené týdenní pracovní doby nebo dvanáctinásobek kratší týdenní pracovní doby.

  • Custom avatar Iveta

    Dobrý den, mám dotaz ohledně délky dovolené. Máme 4 týdny dovolené (20 dní), vedení chce zvednout na 22 dní. Je to přípustné? Uvádí se dovolená pouze v 4,5,6,7,8 týdnech..
    Děkuji Iveta

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      Zaměstnavatel vám může dát kolik chce dovolené – klidně neomezenou. Zákoník práce pouze určuje minimální délku, což je v základu 4 týdny, pro některé profese 5, atd.

  • Custom avatar Marta

    Dobrý den, pracuji v nepřetržitém režimu 37,5 hodin týdně (pracovní smlouva) . nárok na dovolenou je 25 dnů tj. 187,5 hodin. Směny 1 den ranní, 1 den noční 3 dny volna (odpracováno jeden měsíc např. 168 hod a další 144 hod.) Když si vyberu dovol. 25 dní vcelku tj asi 168 hodin dle rozpisu služeb. Zůstane mi nevyčerpaná dovolená 19,5 hodin? Děkuji za odpověď.

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      Pozor na to, že nemáte nárok na 25 dní dovolené, ale na 5 týdnů. Při vaší týdenní pracovní době je to 188 hodin dovolené (o dnech se v ZP nemluví). Stejně tak následně čerpáte z těchto hodin. Jistě dovolenou pak budete mít nahlášenou od – do, což může odpovídat 25 kalendářním/pracovním dní. Reálně ale čerpáte hodiny. Tj. pokud si vezmete 168 hodin dovolené tak vám bude zůstávat 20 hodin …

  • Custom avatar Jana

    Dobrý den, jen prosím o kontrolu jestli jsem dobře pochopila výpočet dovolené 2021. Mateřská mi končí 18.2. 2021 od 19.2.2021 nastupuji na rodičovskou dovolenou. Z roku 2020 mám 20 zbylé dovolené a v roce 2021 mi vznikne nárok na /22+14 / tj. 36 dní : 5 dny v týdnu = 7 týdnů dovolené 7/52 . Máme nárok na 4 týdny 160 hodin. Takže ještě 22 hodin nové dovolené . Budu psát žádost o čerpání tak, aby navazovala na mateřskou dovolenou, takže 20 dnů a 22 hodin? Děkuji za informaci předem.

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      Pokud budete po mateřské čerpat dovolenou, tak rodičovská začne pochopitelně později, než 19.2.2021. Doba čerpání dovolené se započítává jako „práce“. Mě to tedy vychází na 11 „odpracovaných“ týdnů (mateřská + běžná dovolená), tj. 34 hodin dovolené

  • Custom avatar Ája

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s nárokem na dovolenou když mateřská dovolená končí 24.1.2021 a pak bezprostředně následuje čerpání 3,5 dne staré dovolené tj. do 28.1.2021 (28.1. jen půlka dne) celkem 27,5 pracovních dní. Vznikne za mateřskou a čerpání staré dovolené ještě nárok na novou dovolenou roku 2021?
    Moc děkuji za odpověď.

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      paragraf 213 ZP:
      (3) Zaměstnanci, kterému nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok podle odstavce 1 nebo 2, avšak za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho v příslušném kalendářním roce práci alespoň po dobu 4 týdnů v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby nebo kratší týdenní pracovní doby připadající na toto období, přísluší poměrná část dovolené.

  • Custom avatar Verča

    Dobrý den, prosím, chápu správně, že pokud zaměstnanec nastoupil do zaměstnání 8.12.2020 a k 21.1.2021 byl pracovní poměr ukončen, nevznikl zaměstnanci žádný nárok na dovolenou? Děkuji.

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      v kalendářním roce 2021 nebyly odpracovány 4 týdny = nárok na poměrnou část dovolené nevznikne
      paragraf 213 ZP:
      (3) Zaměstnanci, kterému nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok podle odstavce 1 nebo 2, avšak za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho v příslušném kalendářním roce práci alespoň po dobu 4 týdnů v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby nebo kratší týdenní pracovní doby připadající na toto období, přísluší poměrná část dovolené.

  • Custom avatar Hana Bubeníčková

    Jak čerpat zbývající část nevyčerpané dovolené, která je kratší než polovina směny při ukončení prac. poměru?
    Zaměstnanci (plný úvazek, 4 týdny dovolené), který dal výpověď a prac. poměr skončí 31.3.2021 jsme spočítali nárok na 37 hodin dovolené, jak máme určit čerpání dovolené?
    37 hod. je 4 dny dovolené a 5 hodin. To má tedy jeden den přijít do práce na 3 hodiny a 5 hodin čerpat dovolenou? Děkuji za odpověď.

  • Custom avatar Jirka

    Dobrý den,
    jsem důchodce a pracuji ještě jako učitel na částečný úvazek 40% (16 hod týdně) na dobu určitou do 30. června 2021 s pracovní dobou rozloženou do tří dnů: po – 5hod, út – 6 hod, st – 5 hod. Bylo mi řečeno, že pro nárok na dovolenou se mi započítává 25 týdnů, protože od 1.1. do 30.6. je 181 dní, po dělení 7 vychází 25 celých týdnů a 6 zbylých dní se nepočítá. Když si spočítám potenciální pracovní dobu na hodiny, tak mi včetně velikonočního pondělí vychází 416 hod, po dělení týdenní pracovní dobou 16 hod vychází přesně 26 započítatelných týdnů. Dotaz tedy zní, která úvaha je v souladu se zákonem.
    Děkuji.

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      paragraf 213:
      (4) Poměrná část dovolené činí za každou odpracovanou stanovenou týdenní pracovní dobu nebo kratší týdenní pracovní dobu v příslušném kalendářním roce jednu dvaapadesátinu stanovené týdenní pracovní doby nebo kratší týdenní pracovní doby vynásobenou výměrou dovolené, na kterou má zaměstnanec v příslušném kalendářním roce právo.

      …. nemluví se zde o kalendářním týdnu,ale odpracované týdenní době. Pokud je vaše týdenní pracovní doba 16 hodin, takže nárok na dovolenou vzniká za odpracovaný násobek týdenní pracovní doby

      • Custom avatar Jirka

        Děkui za odpověď,
        ještě bych se rád ujistil, že do odpracované doby náleží také svátky, za které přísluší náhrada mzdy,
        tedy ve výše uvedeném případu Velikonoční pondělí 5. 4. 2021, ale ne Nový rok 1 .1. ani Velikonoční pátek 2. 4. , protože moje pracovní smlouva je na dny pondělí až středa.
        Děkuji.

  • Custom avatar Alena

    Dobrý den,
    zaměstnanci skončil pracovní poměr k 31.1.2021. Jeho pracovní poměr tedy trval 4 týdny, ale do 11.1.2021 byl v pracovní neschopnosti. Vznikne mu za tento měsíc nárok na dovolenou? Počítají se mu 2 celé odpracované týdny, tedy dovolená 6 hodin? (Platí pro týdenní úvazek 37,5h, roční výměra dovolené 4 týdny.) Děkuji

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      Nárok na poměrnou část dovolené vzniká po 4 odpracovaných týdnech viz paragraf 213:

      (3) Zaměstnanci, kterému nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok podle odstavce 1 nebo 2, avšak za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho v příslušném kalendářním roce práci alespoň po dobu 4 týdnů v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby nebo kratší týdenní pracovní doby připadající na toto období, přísluší poměrná část dovolené.

      pracovní neschopnost se pro účely dovolené započítá, jen pokud je odpracováno alespoň 12 týdnů – viz paragraf 216:
      (2) Jen do výše dvacetinásobku stanovené týdenní pracovní doby nebo dvacetinásobku kratší týdenní pracovní doby se pro účely dovolené považuje za výkon práce doba zameškaná v témže kalendářním roce z důvodu
      a) dočasné pracovní neschopnosti, s výjimkou pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání,

      (3) Za výkon práce se pro účely dovolené považuje doba překážek v práci uvedených v odstavci 2 pouze tehdy, jestliže zaměstnanec mimo dobu jejich trvání v kalendářním roce odpracoval alespoň dvanáctinásobek stanovené týdenní pracovní doby nebo dvanáctinásobek kratší týdenní pracovní doby.

      V tomto případě tedy nárok na dovolenou nevzniká vůbec ….

  • Custom avatar Monika

    Dobrý den,
    pracuji u jedné organizace,ale mám dvě pracovní smlouvy.Jednu na 6hodin denně a druhou na 2hodiny denně,pracuji tedy každý den 8 hodin,jaký mám nárok na dovolenou.Děkuji

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      nárok na dovolenou vám bude u každé pracovní smlouvy vznikat samostatně. Při 4 týdnech dovolené a týdenní pracovní době 30 hodin by to bylo 120 hodin. Při týdenní pracovní době 10 hodin by to bylo 40 hodin

  • Custom avatar Renata

    Dobrý den,
    momentálně jsem na MD do 15.3.2021, pak budu čerpat RD do konce roku. Dovolená u zaměstnavatele je 25 dnů (což je 5 týdnů), jaký budu mít nárok na dovolenou za rok 2021 a kdy je ji lépe čerpat, hned po ukončení MD v březnu 2021 nebo až po ukončení RD?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Emma: Dobrý den, do výpočtu odstupného se počítají odmeny a bonusy, nicméně bych...
  • Silva: Pokud mám na dluh a penále u ZP jen výkaz nedoplatků, nemělo by se na mě vztaho...
  • milka58@seznam.cz: Manžel je odkázán na plnou péči zdravotníků v LDN.Má myotonickou disfunkci sv...
  • Chovanec Stefan: Rychlá půjčka je nyní dostupná Kontaktujte nás Rychlá a spolehlivá finanční...
  • Soňa: Zajímavá diskuse.Můj tatínek zemřel v DD. Po jeho smrti jsme vyklízeli věci, a...