Chráněný účet pro dlužníky v exekuci – exekutor již nezabaví vše

<span>V roce 2021 by mělo být možné, zřídit si při exekuci chráněný bankovní účet, kam byste si mohli nechat posílat nezabavitelné minimum. Exekutor by na tento chráněný účet nemohl. Měli byste tak jistotu, že vám při exekuci alespoň něco zůstane.</span> V roce 2021 by mělo být možné, zřídit si při exekuci chráněný bankovní účet, kam byste si mohli nechat posílat nezabavitelné minimum. Exekutor by na tento chráněný účet nemohl. Měli byste tak jistotu, že vám při exekuci alespoň něco zůstane.

Pokud máte dluhy a dostanete se do exekuce, může to být poměrně složitá situace. Často totiž nastávají situace, kdy vám exekutor nařídí srážky ze mzdy a současně dojde i k zablokování bankovního účtu.

Při srážkách z platu, vám v zaměstnání ze mzdy zůstane nezabavitelné minimum. Pokud vám ale přijde na účet v bance, která je zablokovaný od exekutora, tak se k těmto penězům nedostanete.

Obdobná situace může nastat, i když máte nárok na nějaké sociální dávky (nebo jiné příjmy), které nepodléhají exekuci. Exekutor vám je sice nemůže zabavit přímo, ale jakmile vám přijdou na zablokovaný účet v bance, už se k nim nedostanete.

Exekuce na mzdu 2024 – snížení nezabavitelné částky

Od 1. ledna 2024, se mění podmínky pro výpočet nezabavitelné částky při exekuci. V roce 2024, jsou snížené normativní náklady na bydlení o 1400 Kč, což má za následek i snížení nezabavitelné částky o 933 Kč.

Při exekuci na plat, se od ledna 2024 zvýší srážky (exekutor bere více peněz) a lidem zůstane méně peněz. Rozdíl může být i 500 – 1000 Kč nebo i více.

Viz: Nová kalkulačka pro výpočet exekuce od 1. ledna 2024

Chráněný účet pro dlužníky v exekuci

Od poloviny roku 2021, ale platí novela zákona, která by měla zabránit tomu, aby dlužníci v exekuci přišli i o nezabavitelné minimum.

Pokud by měl někdo exekuci na bankovní účet, pak by si u své banky mohl založit nový bankovní účet, který by byl chráněný před exekucí. Informaci o tomto účtu by pak dostal exekutor a příslušný soud.

Dlužník s exekucí, by si mohl na tento chráněný účet nechat posílat nezabavitelné minimum po exekuci na mzdu, nebo třeba sociální dávky (například příspěvek na bydlení, který nepodléhá exekuci). A exekutor by mu tento účet nemohl zablokovat.

Tímto, by se vyřešil letitý problém. Zákon sice nařizuje, aby z platu zůstala nezabavitelná částka, současně už ale neřeší, co se s penězi stane, pokud vám přijdou na účet v bance.

Může exekutor nařídit současně srážky ze mzdy a exekuci na bankovní účet?

Aktuálně zákon umožňuje, aby exekutor vymáhal exekuci libovolným způsobem (srážkami ze mzdy, exekucí na účet v bance nebo zabavením majetku).

Exekutor má možno uplatnit všechny 3 typy exekuce současně. Může vám tedy nařídit srážky ze mzdy, zablokovat účet v bance a ještě k tomu zabavit majetek.

Nejčastěji ale nastává to, že dlužník má více exekucí. Jeden exekutor nařídí srážky ze mzdy. A druhý exekutor, aby alespoň něco dostal, nařídí blokaci bankovního účtu.

I když by vám při exekuci mělo zůstat alespoň nezabavitelné minimum, není to v takové situaci zcela jednoduché.

Kolik je nezabavitelné minimum při exekuci na účet v bance?

Pokud je nařízena exekuce na účet v bance, pak máte nárok pouze na jednorázový výběr ve výši trojnásobku životního minima. Životní minimum se od dubna 2023 zvýšilo.

  • V roce 2024 byste tedy měli mít nárok na 3x 4860 Kč (tj. 14 580 Kč)

Dříve to býval pouze dvojnásobek (během epidemie COVID, se to dočasně měnilo na čtyřnásobek životního minima)

Tento výběr nezabavitelné částky při exekuci, je ale možný pouze jednorázově. Můžete to udělat jen jednou, po celou dobu exekuce. Tedy pouze například na začátku exekuce a pak už z účtu v bance nic nedostanete.

Peníze si z účtu v bance můžete vybrat, jen pokud máte na účtu dostatečně vysoký zůstatek.

Vzhledem k tomu, že při exekuci, banka obvykle zablokuje i všechny platební/kreditní karty, je nutné obrátit se na pobočku banky s žádostí, o umožnění výběru nezabavitelné částky.

Jak zabránit zabavení nezabavitelné částky při exekuci na účet v bance?

Pokud vám na zablokovaný účet v bance chodí nezabavitelné minimum při exekuci na plat, pak to není jednoduché.

Musíte se jedině obrátit na exekutora, který nařídil exekuci na účet a doložit mu, že vám na účet chodí nezabavitelná částka, na kterou byste měli mít nárok.

Ústavní soud již v roce 2016 rozhodl, že zabavení nezabavitelné částky, která je zaslaná na účet postižený exekucí, je nepřípustné.

Na druhou stranu, exekutor, který nařídil blokaci bankovní účtu, se od banky nedozví, jestli a jaké peníze vám tam chodí. Je to tedy na vás, abyste kontaktovali dotyčného exekutora, a doložili mu, že vám na účet chodí nezabavitelné minimum (nebo třeba sociální dávky), jehož exekuce je nepřípustná.

Než tohle vyřídíte, může uběhnout i několik týdnů (nebo dokonce měsíců). A po celou dobu jste bez příjmu.

Konec neoprávněné exekuce na nezabavitelnou částku

Právě takové situace by měla řešit zmiňovaná novela zákona. Od poloviny roku 2021, je to pro dlužníky s exekucí jednoduší. Díky chráněnému účtu, je poměrně jednoduché řešení, jak dostat každý měsíc alespoň nezabavitelnou částku ze mzdy.

Podle zákona, by zřízení chráněného účtu, nemělo stát ani žádné zvláštní poplatky. Banky si tedy mohou účtovat za chráněný účet, jen běžné poplatky za zřízení bankovního účtu (velká většina bank vám nový účet založí zdarma).

Diskuse: Chráněný účet pro dlužníky v exekuci – exekutor již nezabaví vše

Diskuse: 2
  • Custom avatar JANA BARTOŠKOVÁ

    Splacím dluh 15 let a pořad nic neni splaceno a ted jsem dostala exekuci jsem zdravotne postižena, před 3 měsíci mě zemřel ,anžel a platim najem 9.000 kč Vímje to život ale nevím kudy kam ,je mě 70let děkuji J.B

  • Custom avatar Mirek

    Nejlepší je nemít žádný účet , než se s těma zlodějema dohadovat o své peníze, oni by lidi nechaly chípnout ,jediné co je zajímá , aby lidé chodili do práce a vydělávali a platili,ale jestli těm lidem zbyde něco na jídlo je nezajímá,to nemá logiku,člověk , kterému vše seberou a nemá ani na jídlo ,samozřejmě půjde dělat na černo a zloději nedostanou nic.Tak že jsou to nemyslící zlodějská hovada podporovaná tímtoo státem,znám plno případů , kdy třeba z 50 tisíc velmi sporného dluho , vzniklo 450 tisíc a dotyčný splácel několik let ,ale dluh byl prakticky pořád stejný,ten kdo s edo toho dostane je v této zemi odsouzen chcípnout

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Jana Králová, kalkulacka.org: Tam kde budete uplatňovat daňové slevy (je možné jenom u jedné firmy v jednom m...
  • Olga Srnková: PROSÍM: MÁME DVĚ DOHODY NA DPČ DVOU RŮZNÝCH ZAMĚSTNAVATELŮ . MZDA NAD 10T...
  • Alena Kypúsová: Nové odvody měly být schváleny už od čerence 2024. Proč se to oddaluje na p...
  • Honza: Dobrý den, po 24 letech k 31.12.2023 byl ukončen pracovní poměr (dohodou). Kvů...
  • Jana Králová, kalkulacka.org: Maximální částka, která je v roce 2024 osvobozena je 116,20 Kč. Pokud by vám z...