Formulář: Žádost o příspěvek na bydlení, doklad o čtvrtletním příjmu a další formuláře

<span>O příspěvek na bydlení je možné požádat na Úřadu práce. Nebo je možné žádost o přídavky vyřídit i elektronicky. Budete potřebovat formulář s žádostí a několik dalších formulářů – doklad o čtvrtletním příjmu, doklad o nákladech na bydlení a případně i další formuláře. Některé jsou společné pro různé sociální dávky.</span> O příspěvek na bydlení je možné požádat na Úřadu práce. Nebo je možné žádost o přídavky vyřídit i elektronicky. Budete potřebovat formulář s žádostí a několik dalších formulářů – doklad o čtvrtletním příjmu, doklad o nákladech na bydlení a případně i další formuláře. Některé jsou společné pro různé sociální dávky.

Na této stránce najdete souhrn všech formulářů, které jsou potřeba při vyřizování sociální dávky příspěvek na bydlení. Některé formuláře musíte doložit jenom jednou (při podání žádosti o přídavky), některé se dokládají opakovaně jednou za rok. A některé musíte dokládat každé tři měsíce.

Nová kalkulačka: Zvýšení příspěvku na bydlení od ledna 2024

Od začátku roku (od 1. 1. 2024) se mění podmínky pro výpočet příspěvku na bydlení. Mění se i normativní náklady na bydlení. V roce 2024, budou normativní náklady na bydlení nižší o 1400 až 2800 Kč (od 1. 1. 2024 se ruší paragraf 24a – mimořádné zvýšení).

Spočítejte si, jestli máte nárok na příspěvek, a kolik byste mohli dostat od ledna 2024.

Nový formulář – příspěvek na bydlení online

Od poloviny minulého roku, je možné vyřizovat přídavky na bydlení i online, přes internet. Ministerstvo práce a sociálních věcí, minulý rok spustilo novou online aplikaci pro žádost o sociální dávky. Vše potřebné, by mělo být nově možné vyřídit i jen online, bez osobní návštěvy na Úřadu práce.

Kde se vyřizuje příspěvek na bydlení?

O příspěvek na bydlení si můžete požádat na Úřadu práce, podle místa vašeho trvalého bydliště. Nebo je možné žádost o příspěvek na bydlení poslat i elektronicky (přes datovou schránku, emailem s elektronickým podpisem apod.) Nebo také písemně, poštou.

Podrobné informace a online formuláře najdete přímo na webu Ministerstva práce sociálních věcí  viz: www.mpsv.cz

Jaké formuláře jsou potřeba pro příspěvek na bydlení

  • Formulář – Žádost o příspěvek na bydlení
  • Formulář – Doklad o výši čtvrtletního příjmu
  • Formulář – Doklad o nákladech a bydlení
  • Formulář – Prohlášení osob bez příjmů
  • Formulář – Doklad o výživném
  • Formulář – Potvrzení o studiu
  • Formulář – Doklad o příjmech za červenec a srpen
  • Formulář – Potvrzení o evidenci na Úřadu práce
  • Formulář – Potvrzení o neschopnosti přípravy na povolání
  • Formulář – potvrzení o zdravotním stavu

Formulář – Žádost o příspěvek na bydlení

Žádost o příspěvek na bydlení vyplňujete pouze jednou, pokud poprvé žádáte o přídavky na bydlení. Následně už pouze každé tři měsíce dokládáte potvrzení o výši čtvrtletního příjmu, nebo doklad o nákladech na bydlení.

Formulář – Doklad o výši čtvrtletního příjmu

Formulář, doklad o výši čtvrtletního příjmu je společný i pro další sociální dávky. Čtvrtletní příjem se musí dokládat například i u přídavků na dítě, při žádosti o porodné nebo i u některých dalších sociálních dávek.

U přídavků na bydlení musí být formulář vyplněn pro všechny osoby, které mají v daném bytě trvalé bydliště. Příjmy se uvádí za každý měsíc zvlášť. Uvádí se čisté příjmy (to, co jste skutečně dostali na účet).

Mezi příjmy patří hlavně výplata ze zaměstnání (vyplňuje zaměstnavatel, je potřeba razítko). Také se vyplňují informace o nároku na nemocenské dávky. Uvádějí se také informace o příležitostných příjmech.

Formulář – Doklad o nákladech a bydlení

Náklady na bydlení je u příspěvku na bydlení nutné doložit vždy jednou za 3 měsíce. V tomto formuláři je nutné podrobně rozepsat jednotlivé platby – kolik jste zaplatili za nájemné, plyn, elektřinu, vodu, provoz výtahu, osvětlení společných prostor, teplo, úklid společných prostor, společná televizní anténa, odvoz komunálního odpadu atd.

Kromě samotného formuláře, po vás může Úřad práce požadovat doložení jednotlivých zaplacených účtů (složenky, faktury, SIPO, výpis z účtu) za tyto platby

Formulář – Prohlášení osob bez příjmů

Tento formulář se vyplňuje, pokud některá z osob, která má v bytě trvalé bydliště, nemá žádné příjmy, které by se započítávali do příjmů ovlivňujících nárok na přídavky na bydlení. Jedná se v podstatě o čestné prohlášení o neexistenci příjmů.

Formulář – Doklad o výživném (alimentech)

Tento formulář se vyplňuje pouze, pokud některá z osob, která je posuzována v rámci žádosti o příspěvek na bydlení, platí výživné (alimenty).

Tj. dokládá se, že tato osoba má výdaje spojení s placením výživného nějaké jiné osobě (která nespadá do skupiny společně posuzovaných osob, jedná se typicky o povinnost platit výživné na dítě).

Formulář – Potvrzení o studiu

Formulář potvrzení o studiu je nutné vyplnit jednou za rok, vždy na začátku nového školního roku. Toto potvrzení se pak dá použít i jako příloha, například u žádosti o přídavky na dítě.

Formulář – Doklad o příjmech za červenec a srpen

Tento formulář se vyplňuje pouze v případě, že některá z osob, která bydlí v bytě (na který se podává žádost o příspěvek na bydlení) měla během letních prázdnin nějakou dočasnou brigádu. Pak je nutné uvést informaci o výši příjmu dítěte během července a srpna.

Formulář – Potvrzení o evidenci na Úřadu práce

Tento formulář – potvrzení o vedení v evidenci Úřadu práce se vyplňuje u nezletilých dětí, které ukončily školní docházku před dosažení 18 roku. V takovém případě je potřeba, aby byli vedeni na Úřadu práce.

Formulář – Potvrzení o neschopnosti přípravy na povolání

Tento formulář – potvrzení o neschopnosti přípravy na budoucí povolání – se vyplňuje u dětí, které nechodí do školy a ani nepracují. Formulář může sloužit jako příloha, pro žádost o různé sociální dávky.

Formulář – potvrzení o zdravotním stavu

Pokud je některé z dětí (ve společné domácnosti) nemocné, nebo utrpělo nějaký úraz, který mu brání vykonávat výdělečnou činnost, pak je nutné k žádosti o příspěvek na bydlení doložit i tento formulář.

Diskuse: Formulář: Žádost o příspěvek na bydlení, doklad o čtvrtletním příjmu a další formuláře

Diskuse: 3
  • Custom avatar Dalibor Pečiva

    Dobré nedělní odpoledne. Bere se prosím částka příjmu do formuláře Doklad o výši čtvrtletního příjmu v Hrubé mzdě nebo v čisté mzdě, po odpočtu sociálního, zdravotního pojištění a zálohy na daň z příjmu? Děkuji za informaci. S pozdravem hezkého zbytku dne Dalibor Pečiva.

  • Custom avatar jardahannus@email.cz

    Rád bych věděl jeli pravda,že faktury za energie (roční vyůčtování) je nutné dokládat každé čtvrtletí,když vyučtování je jednou za rok??? Děkuji za rychlou odpověd! J.H.

  • Custom avatar miloslavh@seznam.cz

    Jsem starobní důchodce, důchod mi zasílá bývalý zaměstnavatel na Účet, náklady mám pouze na elektřinu a nákup palivového dřeva. Doklady mám pouze z minulého roku a to z části převodem peněz a platba v hotovosti, bez faktur.Jakým způsobem mám prokazovat tyto náklady? děkuji za odpověď.

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Jana Králová, kalkulacka.org: Tam kde budete uplatňovat daňové slevy (je možné jenom u jedné firmy v jednom m...
  • Olga Srnková: PROSÍM: MÁME DVĚ DOHODY NA DPČ DVOU RŮZNÝCH ZAMĚSTNAVATELŮ . MZDA NAD 10T...
  • Alena Kypúsová: Nové odvody měly být schváleny už od čerence 2024. Proč se to oddaluje na p...
  • Honza: Dobrý den, po 24 letech k 31.12.2023 byl ukončen pracovní poměr (dohodou). Kvů...
  • Jana Králová, kalkulacka.org: Maximální částka, která je v roce 2024 osvobozena je 116,20 Kč. Pokud by vám z...