Podpora v nezaměstnanosti 2024 – od ledna se maximální podpora zvýší na 24 608 Kč

<span>Od ledna 2024, se zvýší maximální podpora v nezaměstnanosti. V roce 2024, může být na Úřadu práce nárok až na 24 608 Kč (zvýšení o 1810 Kč). Zvýší se i podpora při rekvalifikaci, nebo se zvýší i minimální podpora, na kterou může být nárok třeba po skončení rodičovské.</span> Od ledna 2024, se zvýší maximální podpora v nezaměstnanosti. V roce 2024, může být na Úřadu práce nárok až na 24 608 Kč (zvýšení o 1810 Kč). Zvýší se i podpora při rekvalifikaci, nebo se zvýší i minimální podpora, na kterou může být nárok třeba po skončení rodičovské.

Od ledna 2024, může být na Úřadu práce nárok na vyšší podporu v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci. Bude se zvyšovat průměrná mzda, od které se odvíjí maximální částky. Pro některé nezaměstnané, to může v roce 2024 znamenat více peněz, pokud přijdou o zaměstnání, a půjdou na Úřad práce.

Průměrná mzda v ČR se zvýšila

Český statistický úřad publikoval informace o tom, kolik byla průměrná mzda v ČR za 1 až 3 čtvrtletí v roce 2023. Průměrná mzda se zvýšila na 42 427 Kč, což znamená meziroční zvýšení o 7,9% (+3110 Kč).

Tento údaj, je podstatný pro výpočet maximální podpory v nezaměstnanosti. Znamená to, že v roce 2024, se maximální podpora zvýší o 1810 Kč (při rekvalifikaci se podpora zvýší o 2029 Kč).

Jinak se průměrná mzda čistě za 3 čtvrtletí zvýšila na 42 658 Kč (a dá se očekávat, že na konci roku to bude přes 43 tisíc korun).

Razantní zvýšení průměrné mzdy, ale ve výsledku nic neznamená. Vzhledem k vysoké inflaci během roku, totiž reálná mzda poklesla o 0,8%. Takže i když průměrný Čech, má výplatu o více než 7% vyšší, reálně si za tyto peníze koupí o 1% méně zboží/služeb, než v minulém roce.

Kalkulačka: Výpočet podpory pro nezaměstnané od ledna 2024

V následující kalkulačce, si můžete spočítat, kolik bude podpora v nezaměstnanosti v roce 2024. Pro výpočet zadejte svoji průměrnou čistou výplatu (resp. pokud jej znáte, tak průměrný čistý výdělek, za poslední čtvrtletí).

Výpočet podpory je určen pro zaměstnance. Kalkulačku pro výpočet podpory pro OSVČ v roce 2024 najdete zde.

Kalkulačka podpora v nezaměstnanosti 2024
Kdo dal výpověď?

* Pokud je podána výpověď bez vážného důvodu, nebo pokud je pracovní poměr ukončený dohodou (bez vážného důvodu), je podpora v nezaměstnanosti nižší (vážné důvody pro výpověď definuje zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, konkrétně pak § 5c - podrobněji níže.)
Při výpovědi ze strany zaměstnavatele nebo ze strany zaměstnance, při vážných důvodech, je podpora vyplácena v plné výši.
Při výpovědi z důvodu hrubého porušení pracovní kázně, pak nárok na podporu nevzniká vůbec.

Kolik je vám roků?

Čistá mzda

Výpočet

Zvýšení maximální podpory od Úřadu práce v roce 2024

Při ztrátě zaměstnání, může být nárok na podporu v nezaměstnanosti od Úřadu práce. Podmínkou je minimální odpracovaná doba 12 měsíců za poslední 2 roky.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti vychází z průměrného čistého měsíčního výdělku. První dva měsíce je nárok na 65%, další dva měsíce je to 50% a nakonec po zbytek doby je to 45%. Na podporu je nárok 5 až 11 měsíců (podle věku).

Podpora v nezaměstnanosti (nebo podpora při rekvalifikaci), ale nemůže být neomezeně vysoká. Ani nějaký manažer s výplatou 100 tisíc korun, nemůže počítat s tím, že by bral jako podporu 65 tisíc. Pro podporu je totiž stanovena maximální částka:

Maximální podpora v nezaměstnanosti

  • 0,58 násobek průměrní mzdy
  • 24 608 Kč v roce 2024
  • Zvýšení o 1810 Kč

Maximální podpora při rekvalifikaci

  • 0,65 násobek průměrné mzdy
  • 27 578 Kč v roce 2024
  • Zvýšení o 2029 Kč

Pro výpočet maximální podpory v roce 2024, se použije právě výše zmíněná průměrná mzda za 1 až 3 čtvrtletí v roce 2023. Bude se tedy vycházet z průměrné výplaty 42 427 Kč. A podpora se zvýší.

Maximální podpora 2024

Podpora na Úřadu práce 2023 2024 Zvýšení
Maximální podpora v nezaměstnanosti 22 798 Kč 24 608 Kč +1810 Kč
Maximální podpora při rekvalifikaci 25 549 Kč 27 578 Kč +2029 Kč

Zvýšení minimální podpory od Úřadu práce v roce 2024

Na Úřadu práce, není garantována žádná minimální podpora. Pokud by někdo pracoval na zkrácený úvazek, nebo na dohodu o pracovní činnosti jenom pár hodin týdně, a měl průměrnou čistou výplatu například jenom 8000 Kč měsíčně, tak se mu podpora vypočítá jenom z této částky (tj. měl by podporu 5200 – 3600 Kč).

Pouze pro některé případy, je stanovena jakási „minimální podpora“. Týká se to případů, kdy se nedá podpora vypočítat z výplaty v posledním zaměstnání.

To může být případ maminek po skončení rodičovské. Nebo těch, kdo pečovali o nějakou osobu závislou na péči. Nebo i po skončení dlouhodobé neschopenky. A v dalších případech, kdy je na podporu nárok, po skončení nějaké náhradní doby zaměstnání. Nebo kdy není možné doložit příjem v posledním zaměstnání.

V těchto případech, se podpora v nezaměstnanosti vypočítá z průměrné mzdy v ČR. Tedy opět z částky 42 427 Kč. Minimální podpora je stanovena takto:

Minimální podpora v nezaměstnanosti:

  • 15% z průměrné mzdy za první a druhý měsíc
  • 12% z průměrné mzdy za třetí a čtvrtý měsíc
  • 11% z průměrné mzdy za pátý měsíc (a dále)

Minimální podpora v nezaměstnanosti 2024

Minimální podpora 2023 2024 Zvýšení
1 a 2 měsíc (15% průměrné mzdy) 5 896 Kč 6 365 Kč +469 Kč
3 a 4 měsíc (12% průměrné mzdy) 4 717 Kč 5 092 Kč +375 Kč
5 měsíc a dále (11% průměru) 4 324 Kč 4 667 Kč +343 Kč

Pokud někdo bere na Úřadu práce jenom minimální podporu, a nemá jiné příjmy, pak může mít nárok i na různé sociální dávky. Může to být například příspěvek na bydlení nebo přídavky na dítě. Při nízkých příjmech, může být nárok i na dávky hmotné nouze (příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení).

Diskuse: Podpora v nezaměstnanosti 2024 – od ledna se maximální podpora zvýší na 24 608 Kč

Diskuse: 2
  • Custom avatar Pavlína

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, z jakého průměru se počítá podpora. Jestli je to opravdu vždy z posledního zaměstnání. Dostala jsem výpověď z pracovního poměru, kde mám poměrně slušnou mzdu. Mám možnost krátkodobého příjmu na částečný úvazk pouze na pár dnů, kde bude mzda podstatně nižší. Jestli je nastaven nějaký minimální počet dní zamstnání, ze kterého se podpora vždy počítá, nebo prostě vždy z posledního, ať trval jakkoliv dlouho a byl na jakýkoliv úvazek?

    Předem děkuji za odpověď.

    Pavlína

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004, paragraf 50, odstavec 1, věta první:

      (1) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů;

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Emma: Dobrý den, do výpočtu odstupného se počítají odmeny a bonusy, nicméně bych...
  • Silva: Pokud mám na dluh a penále u ZP jen výkaz nedoplatků, nemělo by se na mě vztaho...
  • milka58@seznam.cz: Manžel je odkázán na plnou péči zdravotníků v LDN.Má myotonickou disfunkci sv...
  • Chovanec Stefan: Rychlá půjčka je nyní dostupná Kontaktujte nás Rychlá a spolehlivá finanční...
  • Soňa: Zajímavá diskuse.Můj tatínek zemřel v DD. Po jeho smrti jsme vyklízeli věci, a...