Daň z nemovitosti 2024 – kde a o kolik se zvyšuje daň z nemovitostí v roce 2024?

<span>Od ledna 2024 se bude zvyšovat daň z nemovitosti. Daně, které se platí za byt, dům, pozemek či jinou nemovitost, se v průměru zvýší o 1,8 násobek. Například v Praze se bude za byt platit o 1300 Kč více. V Brně to bude jenom o 600 Kč více. Někde se může daň z nemovitosti dokonce i snížit. Mohou za to odlišné místní koeficienty.</span> Od ledna 2024 se bude zvyšovat daň z nemovitosti. Daně, které se platí za byt, dům, pozemek či jinou nemovitost, se v průměru zvýší o 1,8 násobek. Například v Praze se bude za byt platit o 1300 Kč více. V Brně to bude jenom o 600 Kč více. Někde se může daň z nemovitosti dokonce i snížit. Mohou za to odlišné místní koeficienty.

Začátek roku 2024 se poměrně hodně prodraží. Od 1. 1. 2024 totiž začne platit vládní „úsporný“ balíček. Pro většinu lidí to ale žádné velké spory znamenat nebude. Naopak – budou platit mnohem více.

Konsolidační balíček od ledna 2024 zdraží dálniční známky, bude se měnit DPH (něco možná zlevní, něco určitě zdraží), mění se některé spotřební daně, zvyšují se daně pro firmy, zaměstnancům se z výplaty bude nově strhávat nemocenské pojištění, ruší se daňové slevy (nebo se mění jejich podmínky jako u daňové slevy na manželku), zvyšují se povinné odvody na sociální pojištění, ….. , a mnoho dalšího.

Vláda nezapomněla ani na majitele nemovitostí. V roce 2024, se zvýší daň z nemovitostí na dvojnásobek. V některých městech to ale může být i více – místní koeficienty, mohou být i vyšší, a některé radnice schválily další zvýšení od 1. 1. 2024.

O kolik se zvýší daň z nemovitosti v roce 2024

Vláda původně navrhovala, že daň z nemovitostí se zvýší na dvojnásobek. Přičemž by se o zvýšení dělily obce a státní rozpočet (půlka pro obce, půlka pro erár). Proběhla kolem toho dlouhá a hlasitá diskuze, a nakonec to bude trochu jinak.

Daň se opravdu bude zvyšovat na dvojnásobek. Celou zvýšenou daň ale dostanou obce. Ty se na oplátku vzdají některých příjmů ze státního rozpočtu, takže na tom vydělá i „erár“.

Důvodem je to, že lidé prý snáze akceptují zvýšení daně, pokud budou mít jistotu, že peníze zůstanou „doma“ v obci, která je pak může použít například na nové chodníky.

Současně ale bylo schváleno, že pro některé pozemky může být nastaven koeficient 0,5. Takže se tím může celé zvýšení daně zase „zrušit“, nebo by dokonce výsledná daň mohla být i o cca 10% nižší (to se ale asi nikde nestane – místní koeficienty reálně využívá jen část obcí, a plošné snížení na 0,5 asi nikdo neplánuje).

Odborníci proto odhadují, že v průměru se daň z nemovitosti zvýší na cca 1,8 násobek. Ale to je jenom průměr. Daň z nemovitosti, může být upravena místními koeficienty. Někde se od 1. 1. 2024 může daň zvýšit i mnohem více. Někdy by naopak mohla i mírně klesnout (viz dále).

Podle čeho se vypočítá daň z nemovitostí v roce 2024?

Daň z nemovitosti není všude stejná. Pro výpočet daně, hraje roli velikost nemovitosti (velikost bytu, domu, nebo rozloha pozemku). Výpočet dále závisí i na typu nemovitosti a na lokalitě, kde se nemovitost nachází.

Základní sazba daně z nemovitostí se mění prostřednictvím 2 koeficientů:

  • Koeficient podle velikosti města/obce (podle počtu obyvatel)
  • Místní koeficient, kterým radnice může zvýšit daň jenom v některé části města/obce

K tomu od roku 2025, přibude ještě i inflační koeficient (viz dále).

Koeficient pro daň z nemovitosti podle velikosti obce

První koeficient se řídí čistě podle počtu obyvatel:

Koeficient pro daň z nemovitosti podle velikosti obce
do 1 000 obyvatel 1
do 6 000 obyvatel 1,4
do 10 000 obyvatel 1,6
do 25 000 obyvatel 2
do 50 000 obyvatel 2,5
nad 50 000 obyvatel, také ve všech statutárních městech, dále rovněž ve Františkových Lázních, Luhačovicích, Mariánských Lázních a Poděbradech 3,5
v Praze 4,5

Koeficient pro daň z nemovitosti podle části obce nebo i typu zástavby

Od roku 2009, mohou jednotlivá města (obce), stanovovat i místní koeficienty, pro jednotlivé části města/obce.

Takto je možné například zvýšit daň z nemovitosti například jenom v průmyslové zóně na okraji města. Nebo zvýšit daň v místě, kde jsou pouze rekreační objekty. Nebo zvýšit daň například pro obchodní řetězce a jejich nákupní centra. Možností je poměrně mnoho.

Doposud mohl být místní koeficient stanoven v rozmezí od 1,1 do 5. Nově (od roku 2024), ale bude možné místní koeficient stanovit i menší než 1. 

Obce tak budou moci nastavit místní koeficient na 0,5, což by znamenalo, že se daň dokonce sníží oproti tomu, co se platilo v roce 2023.

Reálně ale tyto místní koeficienty využívá jenom část obcí. Pouze asi 31,8% obcí má upravený alespoň jeden místní koeficient.

Kde se bude měnit místní koeficient a tím i zvyšovat daň v roce 2024?

U některých měst je již nyní jasné, že se tam budou daně od ledna 2024 zvyšovat:

  • Nymburk bude zvyšovat koeficient z 2 na 2,5
  • Písek zvýší místní koeficient z 1 na 1,5
  • Cheb bude zvyšovat místní koeficient v průmyslových zónách
  • Ostrava bude zvyšovat místní koeficient na 1,7 pro těžký průmysl
  • Jihlava bude zvyšovat místní koeficient na 1,5
  • Vsetín zvýší místní koeficient pro obchodní řetězce na 5
  • Zlín bude zavádět místní koeficient od 2 do 2,9
  • Uherské Hradiště zvýší místní koeficient na 2,2
  • …. atd., změn se plánuje mnohem více

Inflační koeficient od roku 2025

Součástí schválených změn, je zavedení i nového inflačního koeficientu. Ten se začne používat od začátku roku 2025, a bude zajišťovat pravidelné zvyšování daně z nemovitosti.

Podobně, jako se valorizují důchody, se bude nově valorizovat i daň z nemovitosti. Pokud inflace za předchozí období překročí určitou hranici, tak se následně od ledna automaticky zvýší i daň, která se platí za dům, byt, pozemek nebo jinou nemovitost.

Jak se zvýší daň z nemovitosti za byt v Praze?

Pokud bychom si chtěli ukázat zvýšení daně na praktickém příkladu, pak si můžeme spočítat, kolik to bude za průměrný dvoupokojový byt v Praze:

  • Byt 2+1 o výměře 70 metrů čtverečních v Praze
  • Daň z nemovitosti 2023 = 1720 Kč
  • Daň z nemovitosti 2024 = 3010 Kč
  • Zvýšení o 1290 Kč (1,8 násobek)

Jak se zvýší daň z nemovitosti za byt v Brně?

Pro ilustraci, že zvýšení daně nebude všude stejné, se můžeme podívat na podobný příklad bytu v Brně. Opět si spočítáme daň z nemovitosti pro průměrný byt z Brna:

  • Byt 2+1 o výměře 70 metrů čtverečních v Brně
  • Daň z nemovitosti 2023 = 630 Kč
  • Daň z nemovitosti 2024 =1210 Kč
  • Zvýšení o 600 Kč (1,9 násobek)

Zvýšení daní od 1. 1. 2024 se ale nedá shrnout jenom do těchto dvou modelových příkladů. Jak již bylo uvedeno v předchozích odstavcích. Velkou roli hraje velikost nemovitosti a lokalita. Někde se mohou daně zvýšit i na více než dvojnásobek. Někde to bude jenom 1,5 násobek. A někde to může být i méně.

Diskuse: Daň z nemovitosti 2024 – kde a o kolik se zvyšuje daň z nemovitostí v roce 2024?

Diskuse: 5
  • Custom avatar jiri

    dobry den kdyz platím daň z nemovitosti v květnu musim ji nové platit v lednu 2024,nebo kdy ji mam platit.

    • Custom avatar Milan

      Daň se přiznává do konce ledna,zaplatit se musí do konce května. Lepší nechat si zasílat na email.

  • Custom avatar Zajíc Zdeněk

    Kolik budu platit daň z nemovitosti za rodinný domek v Ostravě v roce 2024

  • Custom avatar Dana Sirlova

    Kolik budu platit v Kladně za 2+kk 39 m v paneláku?

  • Custom avatar Miroslav Helešic

    Manželka zdědila po otci pozemek v Praze-Strašnicích o výměře 138 m čtverečních loni 2023 chtela by vědět kolik bude platit danˇjsme z Havířova starší důchodci tak tomu moc nerozumíme předem děkuji za odpovědˇ

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Emma: Dobrý den, do výpočtu odstupného se počítají odmeny a bonusy, nicméně bych...
  • Silva: Pokud mám na dluh a penále u ZP jen výkaz nedoplatků, nemělo by se na mě vztaho...
  • milka58@seznam.cz: Manžel je odkázán na plnou péči zdravotníků v LDN.Má myotonickou disfunkci sv...
  • Chovanec Stefan: Rychlá půjčka je nyní dostupná Kontaktujte nás Rychlá a spolehlivá finanční...
  • Soňa: Zajímavá diskuse.Můj tatínek zemřel v DD. Po jeho smrti jsme vyklízeli věci, a...