Normativní náklady na bydlení v roce 2024 – nové tabulky, bez mimořádného zvýšení

<span>Od 1. 1. 2024 se mění normativní náklady na bydlení. Dochází ke snížení o 1400 – 2800 Kč. Pro některé domácnosti to bude znamenat snížení příspěvku na bydlení od ledna 2024. Pro jiné rodiny, to může znamenat, že nebudou mít nárok na dávky na bydlení vůbec (i když je nárok doposud měli).</span> Od 1. 1. 2024 se mění normativní náklady na bydlení. Dochází ke snížení o 1400 – 2800 Kč. Pro některé domácnosti to bude znamenat snížení příspěvku na bydlení od ledna 2024. Pro jiné rodiny, to může znamenat, že nebudou mít nárok na dávky na bydlení vůbec (i když je nárok doposud měli).

Od 1. ledna 2024 se budou měnit normativní náklady na bydlení. Bude to mít vliv na výpočet příspěvku na bydlení (může dojít ke snížení dávek).

V roce 2024 ale nebude žádná valorizace normativů. A dojde tedy ke snížení, protože už nebude nárok na mimořádné zvýšení (podle paragrafu 26a, jaké bylo schváleno pro rok 2022 a 2023).

Snížení normativních nákladů na bydlení, může ve výsledku znamenat, že pro některé domácnosti se sníží dávky na bydlení. Pro některé rodiny to může dokonce znamenat, že úplně přijdou o přídavky na bydlení.

Pro větší část příjemců dávek na bydlení, to ale nemusí být až tak dramatická změna – v závislosti na druh bydlení, lokalitě nebo počtu osob, mohu mít nárok na stejné dávky, jako v roce 2023 (žádné plošné zvýšení dávek na bydlení ale určitě nebude).

Jak se mění normativní náklady na bydlení v roce 2024

Od 1. 1. 2024, by měla začít platit novela zákona o státní sociální podpoře (aktuálně ji řeší senát – viz zde). Je dosti pravděpodobné, že změna zákona bude schválena ještě před koncem roku, tak aby mohla začít platit hned od začátku ledna 2024.

V novele zákona se mění více věcí – bude se zvyšovat rodičovský příspěvek na 350 000 Kč, budou se měnit podmínky pro sociální dávky a dávky hmotné nouze (Úřad práce si nově bude moci ověřovat finanční situaci i přímo u banky).

Jednou ze změn od ledna 2024, jsou i úpravy normativních nákladů na bydlení:

  • Normativní náklady na bydlení (všechny tabulky) se v roce 2024 nebudou valorizovat
  • Bude zrušeno mimořádné zvýšení normativních nákladů na bydlení (paragraf 26a)
  • Normativní náklady na bydlení v nájmu a podnájmu se v roce 2024 sníží o 1400 – 1800 Kč (podle počtu osob)
  • Normativní náklady na bydlení v družstevních bytech a v osobním vlastnictví se v roce 2024 sníží o 2000 – 2800 Kč (podle počtu osob)

Fakticky se ale nemění normativy, pouze už se nebude započítávat mimořádné zvýšení. Nemění se ani náklady srovnatelné s nájemným, nebo paušální částky, které se započítávají při topení na pevná paliva (uhlí, dřevo, peletky, apod.).  V roce 2024, tedy nedochází k žádnému zvýšení tabulek.

Kalkulačka: Výpočet příspěvku na bydlení od 1. 1. 2024

Změna normativních nákladů na bydlení, bude mít velký dopad na výpočet příspěvku na bydlení. Přídavky se mohou snížit, nebo na ně dokonce nebude nárok vůbec.

Normativní náklady na bydlení od 1. 1. 2024 – bydlení v nájmu či podnájmu

V následující tabulce jsou normativní náklady na bydlení pro nájem a podnájem. Základní částky jsou stejné, jako v roce 2023. Není už ale nárok na mimořádné zvýšení (o 1400 až 1800 Kč), takže může dojít ke snížení příspěvku na bydlení.

Při bydlení v nájmu nebo v podnájmu, je na příspěvek nárok, pokud jsou skutečné náklady na bydlení vyšší než 30% příjmu. A těchto 30% příjmu, současně nesmí být více, než normativ pro daný počet osob a lokalitu.

Počet osob v rodině Praha a Brno Obce s alespoň 70000 obyvateli Obce do 69999 obyvatel
jedna nebo dvě 16 729 Kč 14 197 Kč 13 737 Kč
tři 19 212 Kč 15 900 Kč 15 299 Kč
čtyři a více 23 195 Kč 19 202 Kč 18 477 Kč

Normativní náklady na bydlení od 1. 1. 2024 – družstevní a vlastní bydlení

V následující tabulce, jsou normativní náklady na bydlení pro družstevní byty, nebo pro byty či domy v osobním vlastnictví. Základní částky jsou stejné, jako v roce 2023. Není už ale nárok na mimořádné zvýšení (o 2000 až 2800 Kč), takže může dojít ke snížení příspěvku na bydlení.

Při bydlení v družstevním bytě, nebo v osobním vlastnictví, je na přídavky nárok, pokud jsou skutečné náklady (včetně nákladů srovnatelných s nájmem – viz tabulka níže) vyšší než 30% průměrného čistého příjmu v rodině. Těchto 30% příjmu, současně nesmí být více, než normativ pro daný počet osob a lokalitu.

Počet osob v rodině podle Měsíční náklady na bydlení
jedna nebo dvě 8 932 Kč
tři 11 161 Kč
čtyři a více 13 568 Kč

Normativní náklady na bydlení od 1. 1. 2024 – srovnatelné náklady u družstevního a vlastního bydlení

Při bydlení ve vlastním bytě (nebo domě), nebo při bydlení v družstevním bytě, se neplatí nájem. Aby se zohlednily nálady spojené s údržbou nemovitosti, nebo i další náklady (které nejsou u nájemního bydlení), tak se započítá paušální částka podle počtu osob, které v bytě bydlí.

Pro výpočet příspěvku na bydlení, se u osobního vlastnictví a u družstevních bytů, do nákladů počítá tato paušální částka (viz tabulka) + zaplacené výdaje za energie + zaplacené výdaje za služby.

Počet osob v rodině podle Srovnatelné náklady
jedna nebo dvě 3 571 Kč
tři 4 669 Kč
čtyři a více 5 632 Kč

Normativní náklady na topení od 1. 1. 2024 – pevná paliva

Ten kdo doma topí plynem nebo elektřinou (nebo je napojený na centrální dálkové vytápění), má náklady na teplo započítané v energiích a službách (dokládají se skutečné náklady).

Ten, kdo si doma topí sám, a používá pevná paliva (tj. dřevo, uhlí, peletky, apod.), bude mít do nákladů na bydlení započítánu paušální částku podle počtu osob – viz následující tabulka.

Počet osob v rodině Pevná paliva
jedna nebo dvě 1 843 Kč
tři 2 411 Kč
čtyři a více 2 979 Kč

Normativní náklady na bydlení se nezvyšují, ty skutečné se ale budu v roce 2024 zvyšovat

Většina domácností musí počítat s tím, že od ledna 2024, se zdraží některé náklady na bydlení:

  • Bude se například zvyšovat daň z nemovitosti (v průměru na 1,8 násobek)
  • Bude se zvyšovat DPH pro vodné a stočené (a v některých městech se zdraží i celkové poplatky za vodu)
  • V některých městech plánují zvyšovat poplatky za odvoz odpadů (někde i na dvojnásobek)
  • Bude se zvyšovat cena elektřiny a plynu (o kolik, zatím není definitivně rozhodnuté, mohou to být jednotky nebo i desítky procent)
  • Prudké zvyšování nájmů se už v roce 2023 zastavilo, přesto je očekávatelné, že některé nájmy se v roce 2024 opět zdraží

Snížení normativních nákladů na bydlení, bude mít vliv i na výpočet exekuce

Normativní náklady na bydlení v nájmu, v obci nad 70 tisíc obyvatel, pro jednu až dvě osoby, se používají i pro výpočet nezabavitelné částky při exekuci a insolvenci.

Zatímco v roce 2023, se pro výpočet exekuce použila částka 15 597 Kč, v roce 2024 se pro výpočet exekuce použije částka 14 197 Kč.

Znamená to, že od 1. 1. 2024, se nezabavitelné minimum při exekuci a insolvenci sníží o 933 Kč (za předpokladu, že v roce 2024 bude stejné životní minimum). Pro lidi s exekucí to bude znamenat, že se jim zvýší srážky ze mzdy o 500 – 1000 Kč. A z výplaty jim tedy zůstane méně peněz.

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Spolehlivá půjčka – peníze do 24 hodin. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Rychlá krátkodobá online půjčka. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuse: Normativní náklady na bydlení v roce 2024 – nové tabulky, bez mimořádného zvýšení

Diskuse: 4
  • Custom avatar Elen

    Vzhledem k těmto okolnostem se domnívám, že by poslanci také měli myslet na zákon o dobrovolné eutanázii. Na hraně přežití už lidé byli, teď to bude pod hranicí. NENECHÁME NIKOHO PADNOUT!

    • Custom avatar Plotna

      Kez by, usetrily by se miliardy na duchodech. Clovek co si nevydela ani na bydleni, je zatez spolecnosti… at se postara rodina

  • Custom avatar Ilja

    Bydlím v domě na základě služebnosti a bydlím sám v obci do 300 obyvatel.Jak se změní normativní náklady na bydlení pro to 2024. Ve vašem článku o vysvětlení a výpočtu kalkulačkou je značný rozpor. V loňském roce byly normativní náklady 3571 uvádíte stejnou částku i pro letošní rok,ale kalkulačka vyplivne částku neodpovídající.

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      Od 1. 1. 2024 se ruší mimořádné zvýšení normativních nákladů na bydlení. To o čem mluvíte vy, jsou srovnatelné náklady – ty se v roce 2024 nemění (platí stejný údaj jako v minulém roce).

      Pokud vám nesouhlasí výsledek výpočtu, tak mi napište jaké jsou vstupní údaje pro výpočet, abych to mohla ověřit.

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Emma: Dobrý den, do výpočtu odstupného se počítají odmeny a bonusy, nicméně bych...
  • Silva: Pokud mám na dluh a penále u ZP jen výkaz nedoplatků, nemělo by se na mě vztaho...
  • milka58@seznam.cz: Manžel je odkázán na plnou péči zdravotníků v LDN.Má myotonickou disfunkci sv...
  • Chovanec Stefan: Rychlá půjčka je nyní dostupná Kontaktujte nás Rychlá a spolehlivá finanční...
  • Soňa: Zajímavá diskuse.Můj tatínek zemřel v DD. Po jeho smrti jsme vyklízeli věci, a...