Zvýšení příspěvku na péči zřejmě až od července 2024 (+ nový doplatek k příspěvku na péči)

<span>Od poloviny roku 2024 (zřejmě od 1. července 2024), by mělo dojít ke zvýšení příspěvku na péči. O zvýšení se mluvilo už v roce 2023, ale zvýšení nebylo schváleno. MPSV současně připravuje i nový doplatek k příspěvku na péči. A pravidelnou valorizaci této sociální dávky. </span> Od poloviny roku 2024 (zřejmě od 1. července 2024), by mělo dojít ke zvýšení příspěvku na péči. O zvýšení se mluvilo už v roce 2023, ale zvýšení nebylo schváleno. MPSV současně připravuje i nový doplatek k příspěvku na péči. A pravidelnou valorizaci této sociální dávky.

Ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo (viz zde), že se podařilo najít shodu ohledně zvýšení příspěvku na péči. Ke zvýšení příspěvku, ale dojde až od poloviny roku 2024.

Ministerstvo současně plánuje nový doplatek k příspěvku na péči. A údajně by měl být nastaven i mechanismus pravidelného zvyšování (valorizace) této sociální dávky.

Zvýšení příspěvku na péči – nejdříve od poloviny roku 2024

O možném zvýšení příspěvku na péči, se jedná již více než rok. Původně se měl příspěvek zvyšovat už od července 2023. S tím ale nesouhlasilo mimo jiné ministerstvo financí.

Následně se mluvilo o tom, že by ke zvýšení došlo nejpozději od začátku roku 2024. A podle aktuálních informací, se příspěvek na péči zvýší až od poloviny roku 2024 (zřejmě od 1. července 2024).

Nový návrh na zvýšení příspěvku od 1. července 2024

Ministerstvo práce a sociálních věcí představilo zřejmě již finální návrh, jak se zvýší příspěvek na péči od 1. července 2024.

Zvýšení příspěvku na péči 2024:

  • příspěvek pro stupeň I. se nebude zvyšovat (zůstane 880 Kč / 3 300 Kč)
  • příspěvek pro stupeň II. se zvýší o cca 12% (nově 4 900 Kč / 7 400 Kč)
  • příspěvek pro stupeň III. se zvýší o cca 16% (nově 14 800 Kč / 16 100 Kč)
  • příspěvek pro stupeň IV. se zvýší o cca 20% (nově 23 000 Kč / 23 000 Kč)
  • nově bude i stupeň IV+ pro osoby s úplnou závislostí v domácí péči, příspěvek bude 27 000 Kč (o 40% více)

Viz: Návrh na zvýšení příspěvku na péči od 1. července 2024

O kolik se zvýší příspěvek na péči v roce 2024?

K tomu, o kolik by se měl zvýšit příspěvek na péči v roce 2024, se Ministerstvo práce a sociálních věcí nijak nevyjádřilo. Oznámilo pouze nalezení shody ohledně samotného zvýšení.

O kolik se přesně zvýší příspěvek, tedy bude jasné až na konci roku 2023, nebo na začátku roku 2024 (až ministerstvo předloží příslušný návrh na změnu zákona).

Kolik je příspěvek na péči v roce 2023 (a v první polovině roku 2024):

Aktuálně (již delší dobu beze změny) je příspěvek na péči stanoven takto:

Příspěvek na péči pro osoby do 18 roků:

  • 3 300 Kč pro I. stupeň (lehká závislost)
  • 6 600 Kč pro II. stupeň (středně těžká závislost)
  • 13 900 Kč pro III. stupeň (těžká závislost)
  • 19 200 Kč pro IV. stupeň (úplná závislost)

Příspěvek na péči pro osoby od 18 roků:

  • 880 Kč pro I. stupeň (lehká závislost)
  • 4 400 Kč pro II. stupeň (středně těžká závislost)
  • 12 800 Kč pro III. stupeň (těžká závislost)
  • 19 200 Kč pro IV. stupeň (úplná závislost)

Návrh na zvýšení příspěvku na péči v roce 2023

Už během roku 2023, navrhovala Národní rada zdravotně postižených osob, aby od července 2023 došlo ke zvýšení. Původní návrh (který nebyl schválen) byl takovýto:

Plánované zvýšení příspěvku pro osoby do 18 roků (původně od 1. 7. 2023):

  • 3 630 Kč pro I. stupeň (lehká závislost)
  • 7 260 Kč pro II. stupeň (středně těžká závislost)
  • 15 290 Kč pro III. stupeň (těžká závislost)
  • 21 120 Kč pro IV. stupeň (úplná závislost)

Plánované zvýšení příspěvku pro osoby do 18 roků (původně od 1. 7. 2023):

  • 2 000 Kč pro I. stupeň (lehká závislost)
  • 6 400 Kč pro II. stupeň (středně těžká závislost)
  • 14 080 Kč pro III. stupeň (těžká závislost)
  • 21 290 Kč pro IV. stupeň (úplná závislost)

Je to určité vodítko, k jakému zvýšení by mohlo dojít v roce 2024. Jestli se ale bude jednat o stejné (nebo podobné částky), jaké byly požadovány pro rok 2023, ale zatím není jisté.

Kdo má nárok na příspěvek na péči?

Příspěvek na péči je sociální dávka, která je určena lidem s nějakým zdravotním postižením či jiným omezením. Pokud jsou odkázáni na pomoc od jiných osob, pak mohou mít nárok na příspěvek.

U příspěvku na péči, se provádí stanovení „stupně závislosti na péči“. Hodnotí se, nakolik je daná osoba schopná vykonávat různé běžné činnosti (od zajištění hygieny, přes jídlo až po jednání na úřadech a zvládání dalších životních situací).

U příspěvku na péči, jsou rozlišovány 4 stupně závislosti na péči (od I. stupně, což je lehká závislosti až po IV. stupeň, což je úplná závislost na pomoci jiných osob). Od stupně závislosti, se pak odvíjí i to, na kolik peněz od státu je nárok (viz výše – kolik je aktuálně příspěvek na péči).

Nový doplatek k příspěvku na péči v roce 2024

Kromě samotného zvýšení příspěvku na péči (od poloviny roku 2024), bude chtít ministerstvo práce a sociálních věcí prosadit i zavedení nového doplatku.

Na tento doplatek k příspěvku na péči, by měli nárok ti, pro které je stávající výše příspěvku příliš nízká.

Zdravotní postižení a další omezení, a z nich vyplývající potřeba péče, je do určité míry individuální a nemusí vždy odpovídat přesným „tabulkám“.

V případě, že z nějakého objektivního důvodu, nebude standardní příspěvek na péči pokrývat všechny nezbytné náklady, pak bude nárok i na doplatek.

Přesnou podobu a podmínky, za kterých bude nárok na doplatek k příspěvku na péči, ale nyní ministerstvo finalizuje. Takže konkrétní informace zatím nejsou k dispozici.

Pravidelná valorizace (zvyšování) příspěvku na péči

Společně se zvýšením příspěvku na péči (od poloviny roku 2024), by chtělo ministerstvo prosadit i změnu zákona, která by zahrnovala pravidelnou valorizaci (zvyšování) této sociální dávky.

Podobně, jako je to nastaveno o u starobních nebo invalidních důchodů, by se nově měl i příspěvek na péči zvyšovat vždy od ledna daného roku. Zvýšení příspěvku na péči, by mělo odrážet aktuální míru inflace.

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Půjčka v hotovosti nebo na účet do 150 000 Kč – bez ručitele a bez poplatků předem. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Rychlá online půjčka bez dokládání příjmů – nyní akce zdarma. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuse: Zvýšení příspěvku na péči zřejmě až od července 2024 (+ nový doplatek k příspěvku na péči)

Diskuse: 4
  • Custom avatar Lenka Obertová

    Takže I. stupeň se vrátí na výši , která byla od roku 2012 zrušena a nedojde tak k žádnému navýšení u tohoto stupně. Za dva tisíce měsíčně si může handicapovaný zaplati každý týden dvě služby. Na to, že si sám nedokáže dojít k doktorovi, vařit, nakupovat, prát, chodit ven , tak to je výsměch !

    • Custom avatar jitkasotova@seznam.cz

      Ten, kdo má první stupeň, rozhodně není tak nemocný, že by si nezvládl nic z toho, co uvádíte.

      • Custom avatar Lenka

        Nemáte pravdu, podívejte se, kolik úkonů člověk nezvládá v 1. stupni

  • Custom avatar Vlasta

    Byl mi přiznán příspěvek ve výši 880,,-Kč a to nezvládnu vaření,úklid,koupání ani nákupy.To jsou podle mě 4 věci a dostala jsem jenom tohle.Poznala jsem to podle peněz,které mi přišly na účet a ČSSP se ani nenamáhala mi poslat vyjádření,

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Emma: Dobrý den, do výpočtu odstupného se počítají odmeny a bonusy, nicméně bych...
  • Silva: Pokud mám na dluh a penále u ZP jen výkaz nedoplatků, nemělo by se na mě vztaho...
  • milka58@seznam.cz: Manžel je odkázán na plnou péči zdravotníků v LDN.Má myotonickou disfunkci sv...
  • Chovanec Stefan: Rychlá půjčka je nyní dostupná Kontaktujte nás Rychlá a spolehlivá finanční...
  • Soňa: Zajímavá diskuse.Můj tatínek zemřel v DD. Po jeho smrti jsme vyklízeli věci, a...