Přídavky na bydlení pro Ukrajince 2024 – od ledna se mění podmínky pro výpočet dávek

<span>Parlament schválil prodloužení ochrany pro Ukrajince až do března 2025. Od ledna 2024, budou platit nové podmínky pro výpočet dávek na bydlení pro Ukrajince. V některých případech může být nárok až na dvojnásobek (teoreticky až 30 000 Kč). </span> Parlament schválil prodloužení ochrany pro Ukrajince až do března 2025. Od ledna 2024, budou platit nové podmínky pro výpočet dávek na bydlení pro Ukrajince. V některých případech může být nárok až na dvojnásobek (teoreticky až 30 000 Kč).

Ministerstvo práce a sociálních věcí, předložilo návrh nařízení vlády (viz zde), které bude od 1. 1. 2024 měnit podmínky pro příspěvek na bydlení pro Ukrajince. Na začátku prosince 2023, také bylo schváleno prodloužení ochrany pro uprchlíky z Ukrajiny, až do března 2025.

Přídavky na bydlení pro Ukrajince – změny 2024

Podmínky pro sociální dávky pro Ukrajince, se měnily od poloviny roku 2023 (od 1. července 2023).

Nově je výše dávek navázána na to, kolik je životní a existenční minimum. U přídavků na bydlení, nově rozhoduje i to, zda je byt zapsán v evidenci na Úřadu práce.

Při výpočtu dávek pro Ukrajince, se také od července 2023 zohledňují i příjmy, nebo případně i disponibilní zůstatek na bankovním účtu.

Na sociální dávky, budou mít Ukrajinci nárok i v roce 2024. Od ledna se ale budou mírně měnit podmínky:

  • Od 1. 1. 2024 bude platit nové nařízení vlády, které stanoví započitatelné náklady na bydlení
  • Příspěvek na bydlení pro „zranitelné“ osoby se zvýší na dvojnásobek
  • Nárok na dávky se prodlužuje až do března 2025

Kolik bude příspěvek na bydlení pro Ukrajince v roce 2024?

Od července 2023, byly stanoveny nové podmínky pro výpočet dávek pro Ukrajince. Tyto podmínky zohledňují počet osob, které společně bydlí a jestli je byt vedený v evidenci na Úřadu práce:

  • V evidovaných bytech je nárok na 3 000 Kč – 15 000 Kč (podle počtu osob)
  • V neevidovaných bytech je nárok na 2 400 Kč až 12 000 Kč (podle počtu osob)

Od 1. 1. 2024 se příspěvek na bydlení pro Ukrajince vypočítá trochu jinak:

Pro byty evidované na ÚP bude platit:

  • Běžná osoba = 3 000 Kč (stejné jako doposud)
  • Zranitelná osoba = 6 000 Kč (dvojnásobek běžné částky)
  • Započítá se maximálně 5 osob (tj. „až“ 30 000 Kč)

Pro neevidované byty bude platit:

  • Běžná osoba = 2 400 Kč (stejné jako doposud)
  • Zranitelná osoba = 4 800 Kč (dvojnásobek běžné částky)
  • Započítá se maximálně 5 osob (tj. „až“ 24 000 Kč)

Při výpočtu dávky se započítá maximálně 5 osob, přičemž se přednostně započítají především zranitelné osoby (kdo je „zranitelná“ osoba viz níže).

Pokud tedy bude v bytě bydlet 5 zranitelných osob, tak by mohl být nárok až na 30 000 Kč (v evidovaných bytech) nebo až na 24 000 Kč (v neevidovaných bytech).

Pokud bude v bytě bydlet 5 „běžných“ osob, tak by mohl být nárok na 15 000 Kč (v evidovaných bytech) nebo až na 12 000 Kč (v neevidovaných bytech). Tedy stejně jako doposud.

Výpočet dávek je ale složitější. Nikdo (ani Ukrajinci) nedostává příspěvek na bydlení ve výši 30 000 Kč. Jedná se pouze o jeden z dílčích parametrů pro výpočet dávek – dále se počítá i příspěvek na živobytí, a započítají se i příjmy, takže výsledná částka by vycházela jinak – viz kalkulačka pro výpočet dávek pro Ukrajince.

Kdo je to zranitelná osoba?

Na vyšší dávky na bydlení, bude nárok především pro tyto osoby:

  • Děti do 18 roků
  • Studenti až do 26 roků
  • Osoba pečující o dítě do 6 roků
  • Těhotná žena
  • Senior nad 65 roků
  • Invalida nebo držitel průkazu o zdravotním postižení
  • Osoba pečující o invalidní nebo zdravotně postiženou osobu

U těchto osob, je nárok i na vyšší příspěvek na živobytí. A při výpočtu dávek na bydlení se jim bude počítat dvojnásobná částka (6000 Kč nebo 4800 Kč).

Prodloužení dočasné ochrany pro uprchlíky před válkou na Ukrajině do 2025

V pátek 1. prosince 2023, byl v Parlamentu schválen návrh zákona, který prodlouží dočasnou ochranu pro Ukrajince. A to až do roku 2025.

Doposud byla schválena ochrana pro Ukrajince (a s tím spojený nárok na dávky) jenom do března 2024. Nově dojde k prodloužení dočasné ochrany o 1 rok, až do března 2025.

Zvýšení dávek pro Ukrajince od 1. 1. 2024

Dávky pro Ukrajince, jsou od července 2023, vypočítány na základě toho, kolik je životní a existenční minimum.  Pokud by se od 1. 1. 2024, zvyšovalo životní a existenční minimum, tak se tím automaticky zvýší i dávky pro Ukrajince.

O zvýšení životního a existenčního minima, může vláda rozhodnout ještě před koncem roku. Obecně platí, že životní minimum by se mělo valorizovat, pokud je inflace vyšší než 5% (od posledního zvýšení).

Zvýšení životního a existenčního minima od ledna 2024

Životní a existenční minimum se naposledy zvyšovalo od ledna 2023. Vzhledem k tomu, že za uplynulý rok byla stále poměrně vysoká inflace, tak je možné, že vláda schválí valorizaci tohoto parametru od ledna 2024.

Při zvýšení životního minima, by se měnily podmínky pro různé sociální dávky. Netýkalo by se to jenom dávek pro Ukrajince. Ale i všech dalších sociálních dávek, jako jsou přídavky na dítě, porodné, příspěvek na péči, a další. Případné zvýšení životního minima, by mělo vliv i na výpočet nezabavitelné částky při exekuci a insolvenci.

Diskuse: Přídavky na bydlení pro Ukrajince 2024 – od ledna se mění podmínky pro výpočet dávek

Diskuse: 3
  • Custom avatar Josef Srba

    Jakým způsobem bude platba za matku s dětmi dítě tří leté a čtrnáctileté u nás ubytované matka pracuje na dohodu .Dříve jsme dostávali za ubytování ,těchto ukrajinských osob .KTERÉ JSOUNA DOČASNÉ OCHRANĚ ..Bylo jí prý řečíno že si má ubytování platit sama nám i za její děti Takže nevíme kde je pravda .Josef Srba . Nemá na to peníze.

    • Custom avatar Jana

      Oni nemají peníze na ubytování, zato mají na chlast a vozit dary na UA. Jim člověk nemůže věřit nic, jsou to jen vyžírky.

      • Custom avatar Alena

        Milá Jano, naprosto s Vámi souhlasím. V Praze není bohužel slyšet čeština, ale UK. Je to hlučný, naprosto navychovaný národ, kterému se nedá věřit ani nos mezi očima. Mají od nás dostatek peněz na značkové telefony, vstupy do ZOO, různé zábavní parky pro děti, kde jich je většina. Všechno berou jako samozřejmnost tady pro ně, ano vyžírky.

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Emma: Dobrý den, do výpočtu odstupného se počítají odmeny a bonusy, nicméně bych...
  • Silva: Pokud mám na dluh a penále u ZP jen výkaz nedoplatků, nemělo by se na mě vztaho...
  • milka58@seznam.cz: Manžel je odkázán na plnou péči zdravotníků v LDN.Má myotonickou disfunkci sv...
  • Chovanec Stefan: Rychlá půjčka je nyní dostupná Kontaktujte nás Rychlá a spolehlivá finanční...
  • Soňa: Zajímavá diskuse.Můj tatínek zemřel v DD. Po jeho smrti jsme vyklízeli věci, a...