OSVČ a dohodáři (DPP a DPČ) budou mít nárok na ošetřovné – ale až od 1. 1. 2025

<span>Od začátku roku 2025, budou mít podnikatelé (OSVČ, živnostníci) a dohodáři (DPP a DPČ), nárok na ošetřovné během OČR. Podmínky budou stejné, jako pro nárok na nemocenskou. Nárok bude až od 1. 1. 2025. Nyní (v roce 2023 a v roce 2024) zatím nárok na ošetřovné není.</span> Od začátku roku 2025, budou mít podnikatelé (OSVČ, živnostníci) a dohodáři (DPP a DPČ), nárok na ošetřovné během OČR. Podmínky budou stejné, jako pro nárok na nemocenskou. Nárok bude až od 1. 1. 2025. Nyní (v roce 2023 a v roce 2024) zatím nárok na ošetřovné není.

Podnikatelé (OSVČ, živnostníci) a zaměstnanci, kteří pracují na dohodu DPP nebo DPČ, budou mít nově nárok na ošetřovné. Pokud jim onemocní dítě, nebo pokud se budou potřebovat postarat o jiného člena rodiny, pak bude nárok na standardní krátkodobé OČR (9 nebo 16 kalendářních dní).

Novela zákona o nemocenském pojištění

Ministerstvo práce a sociálních věcí, předložilo návrh novely zákona o nemocenském pojištění. Tato změna zákona, se zabývá primárně zavedením elektronické komunikace u některých nemocenských dávek. Aktuálně se v elektronické podobě vyřizuje jenom nemocenská (eNeschopenka).

Nově (po schválení změn), by se v elektronické podobě vyřizovala i „mateřská“ (peněžitá pomoc v mateřství), ošetřovné (na které jen nárok během OČR), otcovská (14 dní placené dovolené pro tatínky po porodu), dlouhodobé ošetřovné (až 90 dní) nebo i vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství.

Současně jsou v novele i další změny. Jednou z nich je právě i nárok na ošetřovné pro podnikatele (OSVČ, živnostníky). A také pro zaměstnance, pracující na dohodu mimo pracovní poměr (DPP nebo DPČ).

Novela zákona o nemocenském pojištění, by se měla začít projednávat na konci roku 2023, a případně i následně v roce 2024. Součástí návrhu je i účinnost změn, až od začátku roku 2025 (od 1. 1. 2025).

Jak je to s nárokem na ošetřovné u OSVČ a dohodářů nyní (v roce 2023 a 2024)?

Podnikatelé (OSVČ) nebo dohodáři (DPP nebo DPČ), podle aktuálních podmínek nemají nárok na ošetřovné (krátkodobé OČR – například, když jim onemocní dítě). Mohou mít nárok pouze na dlouhodobé ošetřovné (až 90 dní, odlišené podmínky, než u krátkodobého OČR).

Živnostníci a dohodáři, měli nárok na ošetřovné pouze během epidemie COVID (2020 – 2022):

  • U OSVČ se ale ani tehdy nejednalo o standardní OČR (měli nárok na dotaci od Ministerstva průmyslu a obchodu)
  • Dohodáři měli nárok na krizové ošetřovné (pro které platily odlišné podmínky, a nárok byl jen v době epidemie; již více než rok opět není nárok na OČR pro DPP a DPČ)

Od skončení epidemie, již ale delší dobu platí standardní podmínky. A proto u OSVČ nebo DPP a DPČ není nárok na OČR. A to by se mělo změnit. Ale až od začátku roku 2025. Během zbylé části roku 2023 a i po celý rok 2024, by se v tomto ohledu nic měnit nemělo.

Podmínky pro nárok na ošetřovné u dohodářů (DPP a DPČ) od 1. 1. 2025

Podmínky pro nárok na OČR u těch, kdo pracují na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), by měly být v podstatě stejné, jako pro nárok na nemocenskou.

U dohodářů je nárok na „placenou neschopenku“, pokud jim u dohody vzniká účast na nemocenském pojištění:

  • Dohoda o provedení práce (DPP) – příjem nad 10 000 Kč hrubého měsíčně
  • Dohoda o pracovní činnosti (DPČ) – příjem od 4000 Kč hrubého měsíčně

Na nemocenské dávky (a nově pak i na ošetřovné), může být nárok, i když u dohody v aktuálním měsíci nevzniká účast na nemocenském pojištění. V takovém případě je pro nárok na „placenou neschopenku“ nutné, aby byla účast na nemocenském pojištění v předcházejících 3 měsících.

Podmínky pro nárok na ošetřovné u podnikatelů (OSVČ, živnostníci) od 1. 1. 2025

Podmínky pro nárok na ošetřovné u podnikatelů, budou také podobné, jaké jsou pro nárok na nemocenskou. Živnostník (OSVČ), může mít nárok na „placenou neschopenku“ (nemocenské dávky od 15 dne), pouze pokud si platí dobrovolné nemocenské pojištění.

Nutnou podmínkou je účast na nemocenském pojištění alespoň 3 měsíce, před začátkem neschopenky (a nově tedy i před začátkem OČR).

Ostatní podmínky pro nárok na ošetřovné během OČR

Ostatní podmínky, které nyní platí pro nárok na ošetřovné (krátkodobé OČR), by se nijak zásadně neměnily. Byly by stejné, jako ty stávající pro zaměstnance:

  • Na ošetřovné je nárok u nemocných dětí do 10 roků
  • Na ošetřovné může být nárok i u zdravých dětí do 10 roků (epidemie, zavřená škola/školka, havárie, karanténa, rozhodnutí hygieny, nebo osoba pečující o malé dítě je v nemocnici či v porodnici, apod.)
  • Na ošetřovné může být nárok i u starších dětí (nad 10 roků), pokud lékař rozhodne o tom, že dítě vyžaduje ošetřování (nárok není automaticky, záleží na zdravotním stavu)
  • Na ošetřovné může být nárok i u dalších členů rodiny (širší rodina, včetně babičky, dědečka, vnuka, vnučky, apod.)
  • Na ošetřovné může být nárok i u dalších členů společné domácnosti (i když se nejedná o příbuzné/rodinu)
  • Na OČR je nárok pouze 9 kalendářních dní (nebo případně 16 dní u samoživitelů / samoživitelek – resp. u „osamělých“ rodičů)
  • U příbuzných (v přímé linii) neplatí podmínka, že by ošetřovaná a ošetřující osoba musely sdílet společnou domácnost (tj. například babička má nárok na ošetřovné na vnučku, i když každá bydlí někde jinde)

Kolik bude ošetřovné pro OSVČ a dohodáře?

Většina ostatních podmínek pro nárok na ošetřovné bude stejná, jako u zaměstnanců. Platí to i pro výpočet ošetřovného.

  • U dohodářů se bude jednat o 60% z redukovaného vyměřovacího základu (odvíjí se od hrubé mzdy)
  • U podnikatelů (OSVČ), se také jedná o 60% z redukovaného vyměřovacího základu (odvíjí se od zisku z podnikání, a od toho, kolik si platí nemocenské pojištění)
  • Ošetřovné tedy bude stejné, jako nemocenské dávky od 15 dne na neschopence

Od kdy bude nárok na ošetřovné pro OSVČ nebo u DPP a DPČ?

Návrh na změnu zákona předpokládá, že by všechny změny začaly platit až od začátku roku 2025:

  • Na ošetřovné u OSVČ bude nárok až od 1. 1. 2025
  • Na ošetřovné u DPP a DPČ bude nárok až od 1. 1. 2025

Změna zákona pochopitelně nejprve musí projít schválením v Parlamentu a v Senátu. Během projednávání může dojít i k různým změnám.

Vyřízení žádosti o ošetřovné během OČR

Postup vyřízení ošetřovného během OČR, bude pro dohodáře stejný, jako pro zaměstnance. Ošetřující lékař vystaví příslušné potvrzení. To se nyní předává zaměstnavateli. Od začátku roku 2025, by se to již mělo vyřizovat elektronicky (jako eNeschopenka) a nebude nic dalšího potřeba řešit.

Podnikatelé (OSVČ) si nemocenské dávky (včetně peněžité pomoci v mateřství nebo nově i ošetřovného) vyřizují sami u ČSSZ. Stejné to bude i u ošetřovného. Od lékaře dostanou příslušné potvrzení a zbytek si řeší s OSSZ sami (v roce 2025 pouze v elektronické formě).

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Půjčka 10000 Kč online ihned na účet. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Nebankovní půjčky kde opravdu půjčí bez registru. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuse: OSVČ a dohodáři (DPP a DPČ) budou mít nárok na ošetřovné – ale až od 1. 1. 2025

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Emma: Dobrý den, do výpočtu odstupného se počítají odmeny a bonusy, nicméně bych...
  • Silva: Pokud mám na dluh a penále u ZP jen výkaz nedoplatků, nemělo by se na mě vztaho...
  • milka58@seznam.cz: Manžel je odkázán na plnou péči zdravotníků v LDN.Má myotonickou disfunkci sv...
  • Chovanec Stefan: Rychlá půjčka je nyní dostupná Kontaktujte nás Rychlá a spolehlivá finanční...
  • Soňa: Zajímavá diskuse.Můj tatínek zemřel v DD. Po jeho smrti jsme vyklízeli věci, a...