Nárok na ošetřovné u dohody o pracovní činnosti (DPČ a DPP) nebude ani v roce 2024

<span>Od začátku roku 2024, měl být nárok na klasické krátkodobé ošetřovné (OČR), i u dohody o pracovní činnosti (DPČ) a u dohody o provedení práce (DPP). Na ošetřovné ale nárok nebude ani v roce 2024 (není ani nyní). Ministerstvo plánovanou změnu odložilo. Nejsou peníze, musí se šetřit.</span> Od začátku roku 2024, měl být nárok na klasické krátkodobé ošetřovné (OČR), i u dohody o pracovní činnosti (DPČ) a u dohody o provedení práce (DPP). Na ošetřovné ale nárok nebude ani v roce 2024 (není ani nyní). Ministerstvo plánovanou změnu odložilo. Nejsou peníze, musí se šetřit.

Lidé pracující na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), měli mít od začátku roku 2024, nárok na OČR. Pokud by jim onemocnělo dítě, nebo se museli postarat o jiného člena rodiny, tak měli mít nově možnost čerpat ošetřovné.

Podle informací z ministerstva práce a sociálních věcí, ale nakonec k žádné změně nedojde. Prý nejsou peníze a musí se šetřit, a tak budou mít dohodáři i nadále „smůlu“.

Nárok na nemocenské dávky u dohody DPP a DPČ

Při práci na dohodu, může být nárok na nemocenské dávky, jen v případě že u dohody vzniká účast na nemocenském pojištění (nemocenské pojištění platí zaměstnavatel, v roce 2024 ho zřejmě budou platit i zaměstnanci).

Nárok na nemocenskou u dohody:

  • u dohody u provedení práce (DPP) je to při příjmu nad 10 000 Kč
  • u dohody o pracovní činnosti (DPČ) je minimální příjem 4 000 Kč
  • pak zaměstnavatel odvádí zdravotní a sociální pojištění (včetně nemocenského)

Pokud u dohody vzniká účast na nemocenském pojištění, pak má i „dohodář“ nárok na klasickou „placenou neschopenku“. Může být nárok jak na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (prvních 14 dní), tak i na nemocenské dávky (od 15 dne).

Výpočet nemocenské, a podmínky nároku na neschopenku, jsou v podstatě stejné, jako u klasického pracovního poměru. Pro ošetřovné to ale neplatí.

Na ošetřovné nemají nárok dohodáři, nebo ani podnikatelé (OSVČ)

Ošetřovné sice spadá pod dávky, na které je nárok na základě nemocenského pojištění. Nárok na OČR, ale mají jenom zaměstnanci (v pracovním nebo služebním poměru).

Výjimkou byla nedávná epidemie COVID. To byl na ošetřovné nárok i u „dohodářů“. Během epidemie, ale platily jiné podmínky (byl schválen speciální zákon o krizovém ošetřovném, který ale platil jen dočasně).

Podle aktuálního zákona o nemocenském pojištění, není nárok na OČR při práci na dohodu o provedení práce (DPP) a ani u dohody o pracovní činnosti (DPČ).

Stejně tak nemají nárok na ošetřovné ani živnostníci. Ani když si platí dobrovolné nemocenské pojištění (pak sice mají nárok na nemocenskou, ale na ošetřovné ne).

Ošetřovné u dohod nakonec nebude (plánovalo se pro rok 2024)

Ministerstvo práce a sociálních věcí, původně plánovalo, že by se to v roce 2024 změnilo. I dohodáři měli mít nárok na běžné „krátkodobé“ ošetřovné. Tedy na placené „volno“, pokud se musí postarat o nemocné dítě (nebo jiného člena rodiny či společné domácnosti).

Měla to být další změna, která se připravovala pro dohody (viz dále – brzy bude schválena velká novela zákoníku práce, která mění podmínky pro dohody; od začátku roku 2024, budou další změny, v souvislosti s úsporným balíčkem).

Na ošetřovné u dohody DPP a DPČ, ale nebude nárok ani v roce 2024. Ministerstvo práce a sociálních věcí, připravovanou změnu odložilo. Možná někdy v budoucnu. Aktuálně musí ministerstvo šetřit, a tak už na ošetřovné pro dohody nezbývají peníze.

Nárok na dlouhodobé ošetřovné u dohody DPP a DPČ

Výše uvedená změna (nárok na ošetřovné pro dohody v roce 2024), se měla týkat pouze krátkodobého ošetřovného („klasické OČR).

Kromě krátkodobého OČR, existuje i dlouhodobé ošetřovné. Na to je nárok až po dobu 90 dní, pokud se musíte postarat o někoho, kdo byl hospitalizovaný v nemocnici (minimálně 4 dny hospitalizace), a kdo potřebuje pomoc/ošetřování, alespoň po dobu 30 dnů.

Na dlouhodobé ošetřovné, mají nárok i dohodáři (DPP a DPČ) nebo podnikatelé (OSVČ). Podmínkou je účast na nemocenském pojištění (alespoň 3 měsíce účasti na nemocenském pojištění za poslední 4 měsíce).

U dlouhodobého ošetřovného se nic nemění. Na to bude i nadále nárok i u dohody DPP a DPČ (nebo i u zaměstnanců, či u živnostníků).

Práce na dohodu – co dělat když onemocní dítě?

Práce na dohodu, nahrazuje mnoha lidem klasické zaměstnání. Dohody mají řadu výhod, ale i řadu nevýhod.

Absence nároku na ošetřovné, je jednou z nevýhod. Především pro ženy, které mají malé děti. Ty nezřídka chtějí pracovat jen na kratší úvazek, což často supluje dohoda o pracovní činnosti.

U dohody ale není nárok na ošetřovné (a ani nebude). Pokud onemocní dítě, nebo někdo jiný z rodiny, tak není moc možností jak to řešit.

Od začátku roku 2024, bude nárok na placenou dovolenou, což by mohlo být určitým řešením pro tyto situace. Jinak je možné využít překážky v práci – ošetřování člena rodiny podle zákoníku práce (jedná se ale jen o neplacené volno).

Nárok na placenou dovolenou u dohody DPP a DPČ

Během krátké doby, by měla být schválena novela zákoníku práce. Ta mimo jiné zahrnuje i nárok na dovolenou pro ty, kdo pracují na dohodu DPP a DPČ.

Novela zákoníku už byla schválena v Parlamentu a očekávalo se rychlé schválení i v Senátu. Změny tak mohly začít platit už od září 2023. Senát ale novelu zákoníku práce vrátil do poslanecké sněmovny s několika pozměňovacími návrhy. Znovu se tedy bude hlasovat na konci prázdnin.

Nárok na dovolenou u dohody DPP a DPČ, by měl být od začátku roku 2024:

  • u dohody o provedení práce (DPP), může být nárok až na 24 hodin placené dovolené za rok
  • u dohody o pracovní činnosti (DPČ), může být nárok až na 80 hodin placené dovolené

Další změny pro dohody – zaměstnavatelé hrozí, že se budou zbavovat dohodářů

Změn pro dohody DPP a DPČ, ale bude více. Část z plánovaných změn v zákoníku práce, je spíše jen „technická“.

Pro dohody se má změnit několik věcí. Nově například bude nárok na písemné zdůvodnění výpovědi. Nebo i možnost požádat si o převedení z dohody na pracovní poměr. Nebo bude nárok i na příplatek za práci v noci, ve státní svátek či o víkendu, a podobně.

Další větší změnou, bude nová evidence dohod u ČSSZ, od začátku roku 2024. Ta se připravuje jako součást úsporného balíčku. Cílem změny, je zvýšit odvody na sociální pojištění.

U dohody se sociální a zdravotní často neplatí (platí především pro DPP). Od začátku roku 2024, by měly být všechny dohody evidovány, a od určitého příjmu, se bude platit povinně i pojištění.

Řada zaměstnavatelů již nyní upozorňuje, že bude rušit dohody. Zaměstnávat dohodáře, už se firmám nevyplatí. Pro mnoho dohodářů, to bude znamenat konec přivýdělku.

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Půjčky ihned na účet bez doložení příjmu. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Nová švýcarská půjčka do 20000 Kč na 3 měsíce. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuse: Nárok na ošetřovné u dohody o pracovní činnosti (DPČ a DPP) nebude ani v roce 2024

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Emma: Dobrý den, do výpočtu odstupného se počítají odmeny a bonusy, nicméně bych...
  • Silva: Pokud mám na dluh a penále u ZP jen výkaz nedoplatků, nemělo by se na mě vztaho...
  • milka58@seznam.cz: Manžel je odkázán na plnou péči zdravotníků v LDN.Má myotonickou disfunkci sv...
  • Chovanec Stefan: Rychlá půjčka je nyní dostupná Kontaktujte nás Rychlá a spolehlivá finanční...
  • Soňa: Zajímavá diskuse.Můj tatínek zemřel v DD. Po jeho smrti jsme vyklízeli věci, a...