Minimální mzda 2024: Zvýšení na 45% – 50% průměrné mzdy, pravidelná valorizace

<span>MPSV připravilo návrh novely zákoníku práce, která by měla platit od 1. července 2024. Podle nových podmínek, by měla být minimální mzda stanovena na minimálně 45% průměrné mzdy v ČR (nebo dokonce až na 50% průměrné mzdy). Minimální mzda se bude pravidelně valorizovat (od 1. 1. 2025).</span> MPSV připravilo návrh novely zákoníku práce, která by měla platit od 1. července 2024. Podle nových podmínek, by měla být minimální mzda stanovena na minimálně 45% průměrné mzdy v ČR (nebo dokonce až na 50% průměrné mzdy). Minimální mzda se bude pravidelně valorizovat (od 1. 1. 2025).

Ministerstvo práce a sociálních věcí, připravilo návrh další změny zákoníku práce (od října 2023, začala platit velká změna). Nová změna zákona, se zabývá minimální mzdou, kolektivním vyjednáváním o mzdách a zaručenou mzdou.

MPSV navrhuje dvě varianty. Podle první varianty, by nově byla minimální mzda stanovena na minimálně 45% průměrné mzdy. Podle druhé varianty, by minimální mzda byla 50%.

U první varianty, se počítá se zachováním zaručené mzdy (nově ale už jenom 4 skupiny). U druhé varianty se předpokládá zrušení zaručené mzdy.

Pokud bude návrh na změnu zákoníku práce schválen, pak by začal platit od poloviny roku 2024 (od 1. července 2024). Reálně by se tak týkal až zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2025.

Výpočet výplaty 2024 – od ledna budou změny

Od 1. ledna 2024, by měla začít platit řada změn, které vyplývají z vládního konsolidačního balíčku. K dalším změnám, dochází pravidelně, se začátkem nového roku.

V roce 2024, budou zaměstnanci platit nemocenské pojištění (0,6% z hrubé mzdy). Mění se podmínky pro zdanění služebního auta (používaného pro soukromé účely). Mění se i podmínky pro výpočet daně (daň 23% se bude platit už nad cca 131 tisíc Kč měsíčně). Jsou i další změny:

Zvýšení minimální mzdy od 1. ledna 2024

Od začátku roku bude další zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2024.

I zde se původně řešily dvě odlišené varianty. MPSV původně zvažovalo, že by minimální mzda vzrostla až na 19 400 Kč.

Nakonec ale bylo schváleno zvýšení „jenom“ na 18 900 Kč a k tomu se částečně zvýší i zaručená mzda:

  • Minimální mzda se od ledna 2024 zvýší o 1600 Kč
  • Minimální mzda v roce 2024 bude 18 900 Kč
  • Minimální hodinová mzda bude 112,50 Kč
  • Zaručená mzda pro 1, 2 a 3 skupinu se zvýší o 1600 Kč
  • Zaručená mzda pro 8 skupinu se zvýší o 3200 Kč

Zákoník práce 2024 – nová pravidla pro minimální mzdu a její valorizaci

MPSV nyní připravilo návrh na změnu zákoníku práce (viz zde). Jednou z hlavních změn, jsou nové podmínky pro minimální mzdu.

Důvodem pro tuto změnu zákona, je provedení transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2022/2041 ze dne 19. října 2022 o přiměřených minimálních mzdách v Evropské unii.

V návrhu na změnu zákona jsou dvě varianty, jak by mohla vypadat minimální mzda do budoucna:

1) Minimální mzda bude minimálně 50% průměrné mzdy (varianta 1)

(3) Měsíční minimální mzda je součinem predikce průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v národním hospodářství na následující kalendářní rok a koeficientu stanoveného tak, aby výsledná výše minimální mzdy byla přiměřená zejména ve vztahu ke kupní síle minimální mzdy s ohledem na životní náklady, obecné úrovni mezd a jejich rozdělení, tempu růstu mezd, dlouhodobému vývoji a míře produktivity (dále jen „koeficient“). K posouzení přiměřenosti minimální mzdy se použije rovněž orientační referenční hodnota 50 % průměrné hrubé mzdy v národním hospodářství. Takto vypočtená výše měsíční minimální mzdy se zaokrouhluje na celé stokoruny nahoru.

2) Minimální mzda bude minimálně 45% průměrné mzdy (varianta 2)

(3) Měsíční minimální mzda je součinem predikce průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v národním hospodářství na následující kalendářní rok a koeficientu stanoveného tak, aby výsledná výše minimální mzdy byla přiměřená zejména ve vztahu ke kupní síle minimální mzdy s ohledem na životní náklady, obecné úrovni mezd a jejich rozdělení, tempu růstu mezd, dlouhodobému vývoji a míře produktivity (dále jen „koeficient“). K posouzení přiměřenosti minimální mzdy se použije rovněž orientační referenční hodnota 45 % průměrné hrubé mzdy v národním hospodářství. Takto vypočtená výše měsíční minimální mzdy se zaokrouhluje na celé stokoruny nahoru.

V návrhu se dále předpokládá, že minimální mzda pro následující rok, by se vyhlašovala nejpozději do 30. září.

Do minimální mzdy, by se i nadále nezahrnovaly příplatky za práci přesčas, příplatky za práci v noci, za práci ve svátek nebo za práci o víkendu.

Pokud by zaměstnanec nedosahoval ani minimální mzdy za kalendářní měsíc, pak by měl nárok na příslušný doplatek.

Minimální (hodinová) mzda, se týká jak práce na HPP (pracovní nebo služební poměr), tak i práce na zkrácený úvazek nebo na dohodu (DPP a DPČ).

Nová pravidla pro valorizaci minimální mzdy od poloviny roku 2024

Pokud by byl jeden ze dvou návrhů na stanovení minimální mzdy schválen, pak by tato změna platila od 1. července 2024.  Reálně by se tak změna projevila až při zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2025.

Následně by se ale již zvyšování minimální mzdy provádělo pravidelně (MPSV vyhlásí novou podobu minimální mzdy do 30. září, změna začne platit od 1. ledna).

Tím by bylo zajištěno, že minimální mzda bude do budoucna stále na úrovni 45% (nebo 50%) průměrné mzdy v národním hospodářství.

Tato valorizace minimální mzdy, by dávala větší jistotu i zaměstnavatelům. Aktuální výše minimální mzdy, by už nezávisela na tom, „jak se vláda zrovna vyspí“, nebo jestli se zrovna neblíží nějaké volby. Ale byla by zde jasná pravidla.

Zaručená mzda se změní (pouze 4 skupiny) nebo úplně zruší

Společně s minimální mzdou, by se měla měnit i zaručená mzda.

Podle aktuálních podmínek v zákoníku práce (a v dalších předpisech), je nyní pro zaručenou mzdu stanoveno 8 skupin (jednotlivé profese jsou rozděleny do 8 skupin, podle náročnosti práce, odpovědnosti dané pozice, atd.).

Pro první skupinu je zaručená mzda stejná jako minimální mzda. Pro osmou skupinu je zaručená mzda stanovena na dvojnásobek minimální mzdy.

MPSV nyní navrhuje poměrně výraznou změnu. A opět předkládá dvě odlišné varianty:

1) Zaručená mzda bude nově pouze ve 4 úrovních

  • Pro zaručenou mzdu by nově byly stanoveny pouze 4 skupiny (nyní je jich 8)
  • Zaručená mzda pro první skupinu bude stejná jako minimální mzda
  • Zaručená mzda pro druhou skupinu bude 1,2 násobek minimální mzdy
  • Zaručená mzda pro třetí skupinu bude 1,4 násobek minimální mzdy
  • Zaručená mzda pro čtvrtou skupinu bude 1,6 násobek minimální mzdy

U této varianty se předpokládá, že minimální mzda bude 45% průměrné mzdy.

2) Zaručená mzda se úplně zruší od roku 2025

  • Druhou možností je úplné zrušení pravidel pro zaručenou mzdu

U této varianty se předpokládá, že minimální mzda bude 50% průměrné mzdy.

Další změny v zákoníku práce 2024

Kromě nových pravidel pro minimální mzdu (a její valorizaci), se novela zákoníku práce věnuje i dalším oblastem. Zabývá se i kolektivním vyjednáváním. Nebo nově ruší povinnost zaměstnavatele, sestavovat písemný rozvrh čerpání dovolené.

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Podnikatelská půjčka bez daňového přiznání a bez zástavy. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Půjčka do 10 minut. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuse: Minimální mzda 2024: Zvýšení na 45% – 50% průměrné mzdy, pravidelná valorizace

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Emma: Dobrý den, do výpočtu odstupného se počítají odmeny a bonusy, nicméně bych...
  • Silva: Pokud mám na dluh a penále u ZP jen výkaz nedoplatků, nemělo by se na mě vztaho...
  • milka58@seznam.cz: Manžel je odkázán na plnou péči zdravotníků v LDN.Má myotonickou disfunkci sv...
  • Chovanec Stefan: Rychlá půjčka je nyní dostupná Kontaktujte nás Rychlá a spolehlivá finanční...
  • Soňa: Zajímavá diskuse.Můj tatínek zemřel v DD. Po jeho smrti jsme vyklízeli věci, a...