Kalkulačka: Ošetřovné na dítě – COVID (karanténa, nemoc)

<span>Na „krizové“ ošetřovné (až 80%, po celou dobu uzavření škol), z důvodu epidemie COVID, byl nárok jen do 30. 6. 2021. Na podzim 2021, už je nárok jen na běžené ošetřovné – tj. 60%, maximálně po dobu 9 nebo 16 kalendářních dní.</span> Na „krizové“ ošetřovné (až 80%, po celou dobu uzavření škol), z důvodu epidemie COVID, byl nárok jen do 30. 6. 2021. Na podzim 2021, už je nárok jen na běžené ošetřovné – tj. 60%, maximálně po dobu 9 nebo 16 kalendářních dní.

Vloni na podzim, se od října 2020, zavíraly všechny školy, omezovaly obchody, služby atd. V této souvislosti, se schvaloval i speciální zákon, o krizovém ošetřovném, z důvodu epidemie COVID. Ten platil do konce školního roku (do 30. 6. 2021). Ošetřovné bylo zvýšeno (postupně na 80%), a byl na něj nárok, po celou dobu omezení školní výuky.

V září 2021, začal nový školní rok (2021/2022). Epidemie COVID, zatím úplně neskončila. Se začátkem podzimu, přibývá nakažených, do karantény, se dostávají celé školní třídy, nebo dokonce i celé školy. Jak je to s nárokem na ošetřovné?

Výpočet OČR – podmínky pro ošetřovné 2024

V roce 2024, platí pro nárok na ošetřovné pouze běžné podmínky (všechny výjimky, které platily během epidemie COVID již skončily):

  • Na OČR je nárok 9 nebo 16 dní
  • Ošetřovné je 60% z hrubé mzdy (z redukovaného vyměřovacího základu)
  • Na ošetřovné je nárok jen u zaměstnanců (pracovní nebo služební poměr)
  • Nárok na OČR není u DPP, DPČ a OSVČ (plánuje se od 1. 1. 2025)

Aktuální informace, kdo má nárok na ošetřovné a kolik je za OČR, najdete zde:

Aktualizace 15. prosinec 2021

Ve středu 15. 12. 2021, bylo zvýšení ošetřovného schváleno i Senátem. Jakmile zákon podepíše i prezident, bude vypláceno zvýšené ošetřovné (za listopad bude vyplacen doplatek do 80%).

Aktualizace 2. prosinec 2021

Zvýšení ošetřovného na 80% (minimálně 400 Kč/den), bylo 1. 12. 2021 schváleno v Parlamentu. Na zvýšené ošetřovné bude nárok při karanténě/izolaci dítěte, při distanční výuce (omezení výuky ve třídě, škole, školce).

Nárok na zvýšené ošetřovné bude zpětně, od začátku listopadu 2021, minimálně do konce února 2021. 

Ošetřovné na podzim 2021

Speciální podmínky pro „krizové“ ošetřovné, z důvodu epidemie COVID, platily jen do konce předchozího školního roku (2020/2021, tj. jen do 30. 6. 2021).

Během prázdnin a od začátku nového školního roku, platí jen běžné podmínky pro ošetřovné. Ty jsou stanoveny v zákoně o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.)

Na ošetřovné je nárok v těchto případech:

  • Péče o dítě mladší než 10 roků, pokud je nemocné, nebo pokud nemůže navštěvovat školu/školku (například z důvodu karantény)
  • Péče o starší dítě (nebo jiného člena rodiny), pokud jeho zdravotní stav vyžaduje ošetřování jinou dospělou osobou (tj. typicky závažnější nemoc, úraz apod.)

Případně i v dalších případech (např. péče o dítě, když je žena v porodnici apod.) – viz paragraf 39, zákon o nemocenském pojištění.

Jak dlouho je nárok na ošetřovné?

  • Maximálně po dobu 9 kalendářních dní (včetně víkendu nebo státního svátku)
  • U samoživitelů/samoživitelek, které pečují alespoň o jedno dítě do 16 roků je to 16 kalendářních dní

Kolik je ošetřovné na podzim 2021?

Zvýšené ošetřovné (krizové OČR, kdy bylo OČR ve výši 70% nebo následně i 80%), aktuálně neplatí. Na podzim 2021, je tak nárok jen na běžné ošetřovné:

  • 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu

Kalkulačka: Výpočet ošetřovné – podzim 2021

V této kalkulačce, si můžete spočítat, kolik byste dostali na ošetřovném, pokud by bylo dítě nemocné, nebo muselo být v karanténě apod.

Pro výpočet zadávejte svoji hrubou mzdu a počet dní (maximálně 9 nebo 16):

Kalkulačka ošetřovné 2021
Počet kalendářních dnů ošetřování: *

(*) Zadejte počet kalendářních dní, během kterých jste se starali o dítě nebo jiného člena rodiny. Maximum je 9 dní (u samoživitelů až 16 dní).
Hrubá mzda **

(**) Zadejte průměrnou hrubou mzdu v posledním zaměstnání (např. průměrná hrubá mzda za posledních 12 měsíců)
Výpočet

Kdo má nárok na ošetřovné?

Podmínky pro nárok na ošetřovné se průběžně změnily. Aktuálně platí, že nárok na ošetřovné mají zaměstnanci, kteří o dítě pečují, a žijí s ním ve společné domácnosti.

U dětí do 10 let, pak ani není nutné, aby zaměstnanec žil s dítětem ve společné domácnosti, v případě, že se jedná o rodiče dítěte.

Tato podmínka, by se pak měla od 1. 1. 2022 změnit. Od začátku roku 2022, bude mít nárok na ošetřovné více osob. Nebude nutné, aby zaměstnanec čerpající OČR, s ošetřovanou osobou, sdílel společnou domácnost. Nově tak bude mít na ošetřovné nárok například i babička, dědeček, teta, sourozenci, apod.

Od 1. 1. 2022 by tak platilo:

(2) Podmínkou nároku na ošetřovné je, že osoba uvedená v odstavci 1 žije se zaměstnancem v domácnosti; to neplatí v případě ošetřování nebo péče o příbuzného v linii přímé a sourozence zaměstnance nebo ošetřování manžela (manželky) zaměstnance, registrovaného partnera (registrované partnerky) zaměstnance, rodičů manžela (manželky) nebo registrovaného partnera (registrované partnerky) zaměstnance.

Ošetřovné pro OSVČ, nebo zaměstnance na DPP či DPČ

Zatímco během nejhorší fáze epidemie COVID, měli na ošetřovné nárok i zaměstnanci pracující na dohodu (DPP nebo DPČ), nebo také OSVČ (dostávali speciální dotaci od MPO), během podzimu 2021, není u těchto osob, na ošetřovné nárok.

Ti, kdo pracují na dohodu o provedení práce (DPP) nebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ), nemají aktuálně nárok na ošetřovné.

Na ošetřovné nemají nárok ani OSVČ (ti na něj ale neměli nárok ani během epidemie, u nich se to řešilo dotací od Ministerstva průmyslu a obchodu).

Karanténa COVID a nárok na ošetřovné

Pokud má dítě (nebo někdo z rodiny) pozitivní test na COVID, nebo pokud dojde k uzavření školní třídy či celé školy, a dítě má distanční výuku, tak aktuálně není nárok na nějaké speciální ošetřovné.

Při karanténě či onemocnění COVID, je nárok na ošetřovné jen po dobu 9 (nebo 16) kalendářních dní.

Při uzavření školní třídy či celé školy, je během distanční výuky nárok na ošetřovné jen u dětí do 10 roků a opět jen po dobu 9 nebo 16 dní.

O nějaké změně podmínek pro ošetřovné, v souvislosti s COVID, se aktuálně neuvažuje. Je ale možné, že pokud by se v průběhu podzimu 2021, nebo následně v roce 2022, epidemie opět nějak „rozjela“, že by se podmínky pro ošetřovné měnily. Nyní tomu tak ale není.

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Okamžitá půjčka v hotovosti – až 70 000 Kč ihned. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Solidní půjčka do výplaty – první půjčka jen s minimálním navýšením. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuse: Kalkulačka: Ošetřovné na dítě – COVID (karanténa, nemoc)

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Jana Králová, kalkulacka.org: Tam kde budete uplatňovat daňové slevy (je možné jenom u jedné firmy v jednom m...
  • Olga Srnková: PROSÍM: MÁME DVĚ DOHODY NA DPČ DVOU RŮZNÝCH ZAMĚSTNAVATELŮ . MZDA NAD 10T...
  • Alena Kypúsová: Nové odvody měly být schváleny už od čerence 2024. Proč se to oddaluje na p...
  • Honza: Dobrý den, po 24 letech k 31.12.2023 byl ukončen pracovní poměr (dohodou). Kvů...
  • Jana Králová, kalkulacka.org: Maximální částka, která je v roce 2024 osvobozena je 116,20 Kč. Pokud by vám z...