Mateřský příspěvek 2024 – 12 000 Kč měsíčně od Úřadu práce, když není nárok na mateřskou

<span>Skupina poslanců (za ANO), navrhuje nový mateřský příspěvek od roku 2024. Jednalo by se o „náhradní mateřskou“ od Úřadu práce. Těhotné ženy, by mohly mít nárok na cca 12 – 13 tisíc korun měsíčně, pokud by nesplňovaly podmínky pro nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství).</span> Skupina poslanců (za ANO), navrhuje nový mateřský příspěvek od roku 2024. Jednalo by se o „náhradní mateřskou“ od Úřadu práce. Těhotné ženy, by mohly mít nárok na cca 12 – 13 tisíc korun měsíčně, pokud by nesplňovaly podmínky pro nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství).

Vláda by se měla zabývat návrhem nového zákona, který předložila skupina poslanců. Ti navrhují, aby Úřad práce vyplácel novou sociální dávku těhotným ženám, které nesplňují podmínky pro standardní mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství).

Náhradní mateřská 2024 –  když není nárok na tu klasickou

Na náhradní mateřskou od Úřadu práce, by mohly mít nárok nastávající maminky (těhotné ženy), kterým nevznikl nárok na PPM. A to například z důvodu, že nemají splněnou podmínku minimální doby účasti na nemocenském pojištění (270 dní za poslední 2 roky).

Pokud by návrh zákona schválila vláda, a následně ho přijal i Parlament a Senát, pak by od začátku roku 2024, mohl být nárok na nový mateřský příspěvek (nová sociální dávka před porodem a po porodu).

Mateřský příspěvek, by se vypočítal z minimální mzdy (70% z minimální mzdy). Těhotné ženy, by měly 28 týdnů (před porodem a po porodu), nárok na minimálně 12 000 Kč měsíčně.

Aktualizace: Vláda nepodpořila mateřský příspěvek

Ve středu 28. června 2023, vydala vláda nesouhlasné stanovisko, k poslaneckému návrhu zákona, který měl přinést novou sociální dávku – mateřský příspěvek.

Podle vlády, má návrh zákona, předložený skupinou poslanců řadu závažných chyb, a současně by znamenal zvýšení výdajů státního rozpočtu (čemuž se chce vláda vyvarovat, vzhledem k aktuální snaze o konsolidaci veřejných rozpočtů).

Zatím ale není jisté, zda se jedná o „definitivní polibek smrti“ pro tento návrh. Bez vládní podpory (vládní strany mají v Parlamentu většinu), je ale šance na prosazení této změny, jen velmi nízká.

Zvýšení rodičovské o 50 000 Kč od 1. ledna 2024

Na konci června 2023, vláda schválila zvýšení rodičovského příspěvku o 50 000 Kč (na 300 000 Kč, resp. na 525 000 Kč u dvojčat). Zvýšení bude platit od 1. ledna 2024.

Rodičovský příspěvek se současně zkrátí jen na 3 roky (nyní je maximální doba až do 4 roků).

Změny (zvýšení rodičovské a zkrácení) se budou týkat jen dětí, narozených od 1. 1. 2024.

Více informací o zvýšení rodičovské v roce 2024, najdete zde

Mateřský příspěvek i pro nezaměstnané ženy

Nový mateřský příspěvek, by měl podobné parametry, jako klasická mateřská (PPM). Začátek by byl 6 – 8 týdnů před porodem. Nárok by se týkal jen těhotných žen.

V době pobírání mateřského příspěvku, by zdravotní pojištění platil stát (stejně jako během mateřské nebo rodičovské dovolené).

Na mateřský příspěvek, by měly nárok těhotné ženy, i kdyby byly nezaměstnané. Mělo by stačit, pokud podmínky splní alespoň jeden z rodičů.

Od kdy bude nárok na nový mateřský příspěvek?

O návrhu zákona, bude nyní jednat vláda (aktuální stav je možné najít zde). Následně by musel být nový zákon projednán i v Parlamentu a v Senátu.

V návrhu zákona je uvedeno, že na mateřský příspěvek by mohl být nárok od 1. ledna 2024.

Mateřský příspěvek navrhuje opozice

Zatím ale není jisté, jestli bude tento nový mateřský příspěvek schválen. Návrh zákona podávají opoziční poslanci za ANO (Aleš Juchelka, Alena Schillerová, Patrik Nacher a další). Nejedná se tedy o aktivitu vlády.

Vláda nedávno představila sadu úsporných opatření (reformu důchodů, daňové změny, a další), které mají snížit výdaje a schodek státního rozpočtu.

Je velkou neznámou, zda bude vláda nakloněna tomu, aby se zaváděly nové sociální dávky, které by zvyšovaly výdaje státního rozpočtu.

Bez souhlasu vlády (a bez podpory od poslanců vládních stran), se tento nový zákon zřejmě nepodaří schválit. Zatím tedy není jisté, zda opravdu bude nějaký nový mateřský příspěvek.

Nový mateřský příspěvek – „náhradní mateřská“ od Úřadu práce v roce 2024

Mateřský příspěvek, je navržen jako „náhradní mateřská“. Nárok na tuto sociální dávku by byl v případech, kdy nejsou splněny podmínky pro běžnou „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství).

Nárok by měly především zaměstnané ženy nebo podnikatelky, které nesplní všechny podmínky pro nárok na PPM (podmínky jsou poměrně přísné, cca 15 – 20% všech nastávajících maminek, proto nemá nárok na mateřskou).

Na mateřský příspěvek, by mohly mít nárok i nezaměstnané ženy, studentky, nebo obecně všechny těhotné ženy.

Stačilo by, aby požadované podmínky splnil alespoň jeden z rodičů. Pokud by podmínky nesplňovala žena, pak by postačovalo, aby je splňoval otec dítěte (druhý rodič).

Mateřský příspěvek 2024 – až 12 000 Kč měsíčně (případně i více)

Mateřský příspěvek, by se vypočítal z toho, kolik je minimální mzda. Podobně jako běžná mateřská (PPM), by i mateřský příspěvek byl 70%:

Minimální mzda je v roce 2023 ve výši 17 300 Kč. V roce 2023, by tedy mateřský příspěvek vycházel na 12 110 Kč měsíčně. Na příspěvek by byl nárok 28 nebo 37 týdnů, tj. cca 7 – 9 měsíců).

Minimální mzda se ale v posledních letech poměrně pravidelně zvyšuje. Je tedy možné předpokládat, že k dalšímu zvýšení dojde od začátku roku 2024 (pravděpodobně od 1. 1. 2024). Od ledna 2024, by se mohla minimální mzda zvýšit na 18 000 – 18 500 Kč.

Pokud by se zvýšila minimální mzda, pak by mateřský příspěvek byl vyšší – v roce 2024, by to mohlo vycházet i na cca 12 600 Kč – 13 000 Kč.

Jak dlouho bude nárok na mateřský příspěvek?

Mateřský příspěvek je koncipován podobně, jako klasická mateřská (peněžitá pomoc v mateřství):

  • Začátek je v době 6 – 8 týdnů před porodem (stejné jako je termín nástupu na mateřskou dovolenou)
  • Nárok bude 28 týdnů u jednoho dítěte
  • Nárok bude 37 týdnů u dvojčat (nebo vícerčat)

Na mateřský příspěvek, by byl nárok jen v případě, že by nebyl nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství). Resp. mateřský příspěvek by se vyplácel, jen pokud by byl vyšší, než případná PPM nebo nemocenská poskytovaná v souvislosti s porodem (byl by nárok jen na rozdíl, mezi těmito dvěma dávkami).

Podmínky pro nárok na mateřský příspěvek

V návrhu zákona (a doprovodné důvodové zprávě), se mluví o tom, že na tuto novou sociální dávku – mateřský příspěvek, by měly mít nárok nastávající maminky, které jsou ekonomicky aktivní

Základní podmínka pro nárok na mateřský příspěvek:

(1) Těhotná žena nebo žena, která dítě porodila, má nárok na mateřský příspěvek, pokud jí nebo otci dítěte je možné ke dni nástupu na mateřský příspěvek stanovit denní vyměřovací základ nebo pokud žena nebo otec dítěte je k tomuto datu osobou, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu samostatně výdělečně činnou.

Nárok mohou mít zaměstnané ženy:

  • Nárok bude mít žena, u které je možné k zahájení mateřské určit vyměřovací základ
  • Nárok by tedy měly ženy, které jsou zaměstnané (pracovní nebo služební poměr, případně práce na dohodu DPČ s příjmem od 4 000 Kč, nebo na dohodu DPČ s příjmem nad 10 000 Kč)

Nárok mohou mít i podnikatelky (OSVČ, spolupracující osoby):

  • Nárok budou mít i ženy, které se podle zákona o důchodovém pojištění, považují za osobu samostatně výdělečně činnou
  • Nárok by se týkal podnikatelek (OSVČ)
  • Nárok by měly mít i spolupracující osoby (pokud žena sama nepodniká, ale je spolupracující osobou – například pomáhá svému muži s jeho podnikáním)

Nárok mohou i nezaměstnané ženy, studentky a další nastávající maminky

  • Nezaměstnané ženy, studentky nebo další těhotné nastávající maminky, které nesplní podmínky výše, by měly nárok, pokud by podmínky splnil druhý rodič (otec dítěte)
  • Alespoň jeden z rodičů, tedy musí být zaměstnaný (k datu začátku mateřského příspěvku), nebo být OSVČ (popř. být spolupracující osobou, apod.)

Náhradní mateřská od Úřadu práce od roku 2024

Mateřský příspěvek, by spadal pod sociální dávky (podobně, jako rodičovský příspěvek, porodné, přídavky na dítě, nebo příspěvek na bydlení).

Pro vyřízení mateřského příspěvek na Úřadu práce, by se dokládal těhotenský průkaz, doklad o případném nároku na mateřskou (PPM) nebo na nemocenskou (nemocenské dávky v souvislosti s porodem). A případně i doklad o tom, že alespoň jeden z rodičů je osobou samostatně výdělečně činnou (OSVČ, spolupracující osoba, apod.).

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Rychlá půjčka i pro ženy na mateřské. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Rychlé půjčky bez registru do 100000 Kč. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuse: Mateřský příspěvek 2024 – 12 000 Kč měsíčně od Úřadu práce, když není nárok na mateřskou

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Emma: Dobrý den, do výpočtu odstupného se počítají odmeny a bonusy, nicméně bych...
  • Silva: Pokud mám na dluh a penále u ZP jen výkaz nedoplatků, nemělo by se na mě vztaho...
  • milka58@seznam.cz: Manžel je odkázán na plnou péči zdravotníků v LDN.Má myotonickou disfunkci sv...
  • Chovanec Stefan: Rychlá půjčka je nyní dostupná Kontaktujte nás Rychlá a spolehlivá finanční...
  • Soňa: Zajímavá diskuse.Můj tatínek zemřel v DD. Po jeho smrti jsme vyklízeli věci, a...