Rodičovský příspěvek bude 350 000 Kč – jen pro děti narozené v roce 2024

<span>Rodičovský příspěvek se bude zvyšovat od začátku roku 2024. Rodičovská se zvýší o 50 000 Kč (na 350 000 Kč, resp. na 525 000 Kč u dvojčat). Současně se zkrátí maximální doba na 3 roky (nyní to jsou až 4 roky). Na zvýšení ale bude nárok jen u dětí, které se narodí od 1. 1. 2024. </span> Rodičovský příspěvek se bude zvyšovat od začátku roku 2024. Rodičovská se zvýší o 50 000 Kč (na 350 000 Kč, resp. na 525 000 Kč u dvojčat). Současně se zkrátí maximální doba na 3 roky (nyní to jsou až 4 roky). Na zvýšení ale bude nárok jen u dětí, které se narodí od 1. 1. 2024.

Před začátkem letních prázdnin (ve středu 28. 6. 2023), se vláda „konečně“ shodla na zvýšení rodičovského příspěvku. Ale až od začátku roku 2024. A jenom pro některé děti.

Rodičovský příspěvek se zvýší o 50 tisíc korun. Ale jen pro děti, které se narodí v příštím roce (jen u dětí narozených od 1. 1. 2024).

Všichni, kdo jsou nyní na rodičovské (nebo se jim ještě před koncem roku narodí miminko), budou mít „smůlu“.

Vláda se „prý“ snaží šetřit, takže přidávat se bude jen někomu a jenom o málo (zvýšení pouze z části dorovná vysokou inflaci).

Zvýšení rodičovské o 50 tisíc korun v roce 2024

Rodičovský příspěvek se bude zvyšovat od 1. ledna 2024 o 50 000 Kč. Zvýšení se ale bude týkat jen nových žádostí o RP (děti narozené v roce 2024). Stávající rodičovské příspěvky se zvyšovat nebudou.

Rodičovský příspěvek od 1. 1. 2024:

  • Rodičovská na jedno dítě = 350 000 Kč
  • Rodičovská na dvojčata (*) = 525 000 Kč
  • Platí pouze pro děti narozené od 1. 1. 2024 (**)

 (*) u dvojčat, nebo při trojčatech, čtyřčatech, atd., je nárok na 1,5 násobek základní částky

(**) Pro děti narozené do 31. 12. 2023, se celková částka RP nezvyšuje (zůstává 300 000 Kč, resp. 450 000 Kč u dvojčat; nemění se ani maximální měsíční částky 13 000 Kč a 19 500 Kč)

Rodičovská se v roce 2024 zvýší sotva o inflaci

K navýšení rodičovské bude docházet po uplynutí 4 roků (poslední valorizace rodičovské, proběhla v roce 2020; příspěvek se zvýšil o 80 tisíc korun z 220 tisíc na aktuálních 300 tisíc korun).

O možném zvýšení rodičovské, se mluvilo už v minulém roce, kdy začala současná vysoká inflace. Vloni ale k ničemu nedošlo (důchody se zvýšily několikrát, životní minimum se zvýšilo několikrát, zvyšovaly se i přídavky na bydlení nebo přídavky na dítě, jen rodičovská pořád nic).

Rodičovský příspěvek, je často jediným příjmem žen na rodičovské. Zvláště pro samoživitelky, je pak měsíční příjem z rodičovské poměrně zásadní.

Vzhledem k inflaci (od roku 2020, a při započítání odhadu pro rok 2023, to dělá skoro 35%), je reálná hodnota rodičovského příspěvku, tak o 1/3 nižší. Resp. za stejnou sumu peněz (jako v roce 2020), se dá nyní koupit minimálně o třetinu méně (některé potraviny zdražily i o 60 – 100%, nájmy šly často i o více než 50% nahoru).

Zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun, je tedy pouze částečným dorovnáním inflace.

Pokud má někdo pocit, že rodiny s malými dětmi na tom budou nyní lépe, tak ne. Pouze na tom nebudou až tak špatně, jako doposud.

I když vlastně ani to ne. Zvýšení se totiž bude týkat jen dětí, které se teprve narodí. Současných cca 280 tisíc příjemců rodičovského příspěvku, tedy bude mít „smůlu“.

Kdo bude mít nárok na zvýšený rodičovský příspěvek od ledna 2024?

Na zvýšený rodičovský příspěvek (od ledna 2024 to bude 350 000 Kč, resp. 525 000 Kč u dvojčat nebo vícerčat), bude nárok pouze u dětí, které se narodí až od 1. 1. 2024.

Děti, které se narodí ještě během roku 2023, nebo se kterými jsou už nyní maminky (nebo tatínkové) na rodičovské, přidáno nedostanou.

Zvýšení rodičovské pro dříve narozené děti?

Vláda údajně zvažovala i nějaké omezené zvýšení rodičovské pro stávající maminky:

  • pro děti narozené v roce 2023 se měla rodičovská zvýšit o 30 tisíc korun
  • pro děti narozené v roce 2022 to mělo být zvýšení alespoň o 10 tisíc korun

Tento návrh na omezené zvýšení pro všechny děti ale neprošel.

Podle aktuálních informací od vlády (viz informace na webu MPSV.cz), se zvýšení bude týkat jen dětí, které se narodí v roce 2024.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), se to sice pokouší „zabalit“ do vzletného politického prohlášení:

Záleží nám na tom, abychom rodiče podporovali v maximální možné míře. Kromě navýšení rodičovského příspěvku o částku, která opravdu není nízká, se snažíme rodičům umožnit i co největší flexibilitu v tom, jak rychle budou rodičovský příspěvek čerpat, kdy se chtějí vracet do práce nebo jak chtějí kombinovat částečné úvazky. S tím samozřejmě souvisí postupné navyšování kapacit dětských skupin, které financujeme zejména z Národního plánu obnovy, a také podpora zkrácených úvazků. Stát má rodičům dávat možnosti volby a co nejméně překážet

Fakticky to ale znamená, že se vláda rozhodla „naštvat“ (nebo alespoň ignorovat), dalších minimálně 280 tisíc voličů (aktuální počet příjemců této sociální dávky).

Pravidelná valorizace (zvyšování) rodičovského příspěvku zatím nebude

Vláda se ani neshodla na tom, že by se u rodičovského příspěvku zavedl nějaký mechanismus pravidelné valorizace (jako mají například důchody, nebo životní minimum, či normativní náklady na bydlení – zde se vždy od ledna (a/nebo při splnění zákonných podmínek) valorizuje).

Existuje několik možností, jak to řešit. Rodičovský příspěvek by mohl být stanoven, jako násobek minimální nebo průměrné mzdy. Nebo by mohl být nějaký vzorec pro výpočet celkové částky, který by zahrnoval i vliv inflace. Nebo by to mohl být násobek životního minima, apod.

Přece jen rodičovská, je velmi důležitá sociální dávka, na které je existenčně závislá řada lidí. Vláda se ale údajně obává, že by to mělo negativní vliv na udržitelnost výdajů státního rozpočtu.

Takže další zvýšení bude zase až někdy za dlouho, podle toho, kdo bude zrovna vládnout a jakou bude mít zrovna náladu.

Zkrácení maximální doby pro čerpání rodičovské příspěvku od roku 2024

Zvýšení rodičovského příspěvku o 50 000 Kč (pro nově narozené děti), ale není jediná změna.

Druhou zásadní novinkou (na které se shodla vláda), je zkrácení maximální doby, po kterou je možné čerpat rodičovskou od státu.

Podle aktuálních podmínek, mohou mít maminky (nebo tatínkové), nárok na rodičovský příspěvek až do 4 roků dítěte. Sice to znamená jen poměrně nízkou měsíční částku (vychází to na 6 250 Kč měsíčně, pokud nebyl nárok na PPM), ale je to alespoň stabilní měsíční příjem.

Podle nových podmínek (od 1. 1. 2024), ale bude možné čerpat rodičovský příspěvek, pouze do 3 narozenin dítěte (maximálně tedy 3 roky). Opět by se to mělo týkat jen dětí, které se narodí v roce 2024 a dále.

Pro mnoho maminek, to ale není žádná drastická změna. Už nyní je rodičovská dovolená (volno pro maminky v zaměstnání), jen na 3 roky. Do 4 roků dítěte, zůstává doma jen menší část maminek (které jsou bez zaměstnání nebo které si na 4 rok domluví neplacené volno).

Maximální měsíční částky rodičovské se v roce 2024 nemění

Ostatní podmínky pro nárok na rodičovský příspěvek, a pro jeho čerpání by se měnit neměly. Maximální měsíční částky, by měly zůstat stejné (měnily se v minulém roce):

Maximální měsíční částka u rodičovské:

  • Může být zvolena částka do 13 000 Kč (maximum pro ženy, které neměly nárok na PPM, tedy pro nezaměstnané, studentky, část OSVČ, apod.)
  • Může být zvolena částka do 19 500 Kč (maximum u dvojčat nebo vícerčat – u nich je nárok na 1,5 násobek toho, co u jednoho dítěte)
  • Může být i více – vyšší měsíční částku si mohou zvolit ti, kdo měli nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) – maximální měsíční částka RP, je 30ti násobek denního vyměřovacího základu pro PPM; stačí doložit u jednoho z rodičů; teoretické maximum je v roce 2023 ve výši 49 440 Kč, resp. 74 160 Kč u dvojčat)

Mateřský příspěvek (cca 12 000 Kč měsíčně) pro ženy bez nároku na mateřskou zřejmě nebude

Vláda se také rozhodla nepodpořit návrh skupiny poslanců, kteří usilují o zavedení nové sociální dávky.

Nový mateřský příspěvek měl být určen pro ženy, u kterých nevzniká nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), například z důvodu nedostatečné doby nemocenské pojištění.

Mateřský příspěvek, měl být 70% z minimální mzdy (tj. cca 12 100 Kč měsíčně). Měl se vyplácet podobně jako klasická „mateřská“ – 28 týdnů pro jedno dítě nebo 37 týdnů u dvojčat (více informací o zvažovaném mateřském příspěvku najdete zde).

Vláda ale s návrhem poslanců nesouhlasí (rozhodla se návrh zákona nepodpořit). Bez vládní podpory (politické strany aktuální vládní koalice mají většinu v Parlamentu), je šance na schválení této nové sociální dávky jen mizivá.

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – První půjčka 9.000 Kč zdarma. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Rychlá půjčka před výplatou v hotovosti až 150 000 Kč. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuse: Rodičovský příspěvek bude 350 000 Kč – jen pro děti narozené v roce 2024

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Emma: Dobrý den, do výpočtu odstupného se počítají odmeny a bonusy, nicméně bych...
  • Silva: Pokud mám na dluh a penále u ZP jen výkaz nedoplatků, nemělo by se na mě vztaho...
  • milka58@seznam.cz: Manžel je odkázán na plnou péči zdravotníků v LDN.Má myotonickou disfunkci sv...
  • Chovanec Stefan: Rychlá půjčka je nyní dostupná Kontaktujte nás Rychlá a spolehlivá finanční...
  • Soňa: Zajímavá diskuse.Můj tatínek zemřel v DD. Po jeho smrti jsme vyklízeli věci, a...