Kalkulačka: Výpočet exekuce od 1. 1. 2024 (snížení nezabavitelné částky)

<span>V roce 2024 se snižuje nezabavitelná částka při exekuci na mzdu (plat). Od 1. 1. 2024 se sníží normativní náklady na bydlení a kvůli tomu se sníží i nezabavitelné minimum na 12 705 Kč (za další osoby je to 3176 Kč). Ve druhé polovině roku 2024, by mohlo být další Milostivé léto - tentokrát pouze na dluhy na zdravotním pojištění (pro OSVČ a OBZP).</span> V roce 2024 se snižuje nezabavitelná částka při exekuci na mzdu (plat). Od 1. 1. 2024 se sníží normativní náklady na bydlení a kvůli tomu se sníží i nezabavitelné minimum na 12 705 Kč (za další osoby je to 3176 Kč). Ve druhé polovině roku 2024, by mohlo být další Milostivé léto - tentokrát pouze na dluhy na zdravotním pojištění (pro OSVČ a OBZP).

Od začátku roku 2024, se mění výpočet exekuce na mzdu (plat), nebo i jiný příjem. Od 1. 1. 2024, se kvůli snížení normativních nákladů na bydlení a snižuje i nezabavitelná částka při exekuci (nebo i při insolvenci).

Nezabavitelné minimum (při exekuci i při insolvenci) je od 1. 1. 2024 o 933 Kč nižší. Nově je to 12 705 Kč (za dítě, manželku nebo manžela, je to dalších 3 176 Kč).

Kalkulačka – výpočet exekuce na mzdu (nebo jiný příjem) od 1. 1. 2024

Výpočet exekuce je stejný, ať už se jedná o exekuci na mzdu (plat) nebo i jiný příjem:

  • Exekuční srážky, mohou být prováděny jak z čisté mzdy (výplaty) ze zaměstnání, tak i z různých příjmů z brigády na DPP nebo DPČ.
  • Exekuce je možná i na důchod (invalidní, starobní, či jiný), na podporu v nezaměstnanosti, na mateřskou, rodičovskou, nemocenskou nebo i na některé další příjmy.

Postup výpočtu exekuce, je pro všechny příjmy stejný. Záleží především na tom, kolik je váš čistý příjem, a zda máte manželku nebo manžela, nebo i nějaké děti (ke kterým máte vyživovací povinnost). Dále záleží na tom, zda je to přednostní nebo nepřednostní exekuce.

Kalkulačka exekuce na mzdu 2024
Čistá měsíční mzda

Jedná se o přednostní pohledávku?
Počet vyživovaných osob
Mezi vyživované osoby se započítává manžel nebo manželka a všechny nezaopatřené děti, ke kterým máte vyživovací povinnost (s výjimkou situace kdy je exekučně vymáháno dlužné výživné, pak se děti, v jejichž prospěch je vedena exekuce nezapočítávají).
Výpočet

Snížení nezabavitelné částky při exekuci a insolvenci v roce 2024

Od 1. 1. 2024 se snižují normativní náklady na bydlení, a díky tomu se sníží i nezabavitelné minimum při exekuci. V roce 2024, platí stejné tabulky, bylo ale zrušeno mimořádné zvýšení. Pro výpočet exekuce se od 1. 1. 2024, použije částka 14 197 Kč (normativní náklady na bydlení v nájmu, pro 1 až 2 osoby, ve městě od 70 tisíc obyvatel).

Životní minimum se v roce 2024 zatím nemění. Pro výpočet exekuce se v roce 2024 použije částka 4 860 Kč (životní minimum pro jednotlivce).

Základní nezabavitelná částka při exekuci (nebo i při insolvenci), je stanovena jako 2/3 ze součtu životního minima (od 1. 4. 2024 je to 4860 Kč) a z normativních nákladů na bydlení (ty se od 1. 1. 2024 snižují na 14 197 Kč).

Kromě této základní nezabavitelné částky, může být nárok i na započítání další nezabavitelné částky za manžela, manželku nebo i za každé dítě (ke které má osoba v exekuci vyživovací povinnost).

Nezabavitelné minimum při insolvenci od 1. 1. 2024:

  • Základní nezabavitelná částka se od 1. 1. 2024 sníží na 12 705 Kč
  • Za manžela, manželku či dítě se od 1. 1. 2024 sníží na 3 176 Kč

Kromě toho, se v roce 2024, zvyšuje i hranice plně zabavitelné částky na 28 586 Kč (jeden a půl násobek ze součtu životního minima a nákladů na bydlení). Pokud by při exekuci, zůstala ze mzdy vyšší částka (to co zbývá po odečtení nezabavitelné částky), tak vše nad 28 586 Kč už dostává exekutor bez omezení.

Výpočet exekuce 2024 – přednostní vs. nepřednostní pohledávky

Na výpočet exekuce má vliv, zda se jedná o přednostní pohledávku nebo nepřednostní:

  • Při přednostní exekuci, zůstává nezabavitelné minimum + jedna třetina ze zbylé části čisté mzdy (či jiného příjmu)
  • Při nepřednostní exekuci, zůstává nezabavitelné minimum + dvě třetiny ze zbylé části čisté mzdy (či jiného příjmu)
  • Pokud by byl zbytek vyšší než 28 586 Kč, pak vše nad tuto částku je zabaveno na exekuci

Přednostní pohledávky, jsou vyjmenované v zákoně 99/1963 Sb. (Občanský soudní řád), v paragrafu 279, odstavec 2. Jedná se především o:

  • Dluhy za alimenty (výživné) – ty mají přednost i před ostatními přednostními pohledávkami
  • Dluhy na sociálním nebo zdravotním pojištění
  • Další dluhy vůči státu (daně, cla, různé poplatky, přeplatky na sociálních či nemocenských dávkách apod.)
  • Náhrada škody, způsobená trestným činem, či náhrada za ublížení na zdraví
  • …atd.

Na přednostní pohledávky, je při exekuci sraženo více peněz (dvě třetiny). Při insolvenci (oddlužení) je výpočet srážek stejný, jako u exekuce z důvodu přednostní pohledávky.

Nepřednostní pohledávky (exekuce), jsou pak všechny ostatní („obyčejné“) dluhy, jako nezaplacené půjčky, dluhy za vodu, elektřinu, plyn, mobilní telefon, internet, kabelovou televizi apod.

Výpočet exekuce 2024 – co je dobré vědět?

  • Exekuční srážky je možné provádět z různých příjmů – výplata za zaměstnání (mzda/plat), příjem z brigády (práce na dohodu DPP nebo DPČ), z nemocenských dávek, z podpory v nezaměstnanosti nebo podpory při rekvalifikaci, z důchodu (invalidní, starobní, vdovský, vdovecký, sirotčí), z mateřské (peněžité pomoci v mateřství, z rodičovské (z rodičovského příspěvku), apod.
  • Výpočet exekuce se provádí z čisté mzdy
  • Na některé části mzdy se exekuce nevztahuje (například na diety – stravné při služební cestě)
  • Pokud máte více zaměstnání (HPP + práce na DPP nebo DPČ, nebo máte zaměstnání + nemocenskou či důchod), pak je možné provádět srážky ze všech příjmů; nezabavitelná částka se ale započítá jen jednou
  • Při exekuci na mzdu (či jiný příjem) se nejprve splácí „nejstarší“ exekuce (ta která byla zaměstnavateli doručena jako první, ostatní exekuce „čekají“ – výjimkou je situace kdy, máte současně přednostní a nepřednostní pohledávku, pak to může být odlišné)
  • I když máte exekuci na mzdu, exekutor vám může stejně nařídit i exekuci na účet v bance nebo exekuci na majetek (všechny typy exekuce mohou probíhat současně)

Milostivé léto – odpuštění dluhů v roce 2024

Podle aktuálních informací, ale existuje návrh na další Milostivé léto i v roce 2024. I zde by se nejednalo o všechny dluhy a exekuce. V roce 2024, by se Milostivé léto týkalo jenom dluhů na zdravotním pojištění, které mohou mít živnostníci (OSVČ), nebo osoby bez zdanitelných příjmů (OBZP) u své zdravotní pojištění.

Milostivé léto IV., by mohlo začít od začátku července 2024, a trvalo by do konce listopadu 2024. Dluhy nad 5 000 Kč, by bylo možné řešit i splátkovým kalendářem na 12 nebo 36 měsíců.

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Půjčka do výplaty i v hotovosti. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Hotovostní půjčky na směnku: Půjčka do hodiny na ruku. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuse: Kalkulačka: Výpočet exekuce od 1. 1. 2024 (snížení nezabavitelné částky)

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Jana Králová, kalkulacka.org: Tam kde budete uplatňovat daňové slevy (je možné jenom u jedné firmy v jednom m...
  • Olga Srnková: PROSÍM: MÁME DVĚ DOHODY NA DPČ DVOU RŮZNÝCH ZAMĚSTNAVATELŮ . MZDA NAD 10T...
  • Alena Kypúsová: Nové odvody měly být schváleny už od čerence 2024. Proč se to oddaluje na p...
  • Honza: Dobrý den, po 24 letech k 31.12.2023 byl ukončen pracovní poměr (dohodou). Kvů...
  • Jana Králová, kalkulacka.org: Maximální částka, která je v roce 2024 osvobozena je 116,20 Kč. Pokud by vám z...