Zjednodušení žádosti o příspěvek na bydlení – méně potvrzení, rychlejší vyřízení

<span>Ministerstvo práce a sociálních věcí, plánuje další zjednodušení žádosti o příspěvek na bydlení. Nově by se vyřízení žádosti o příspěvek, obešlo bez dokládání nákladů na energie, bez potvrzení ze školy nebo dokládání příjmů ze zaměstnání. </span> Ministerstvo práce a sociálních věcí, plánuje další zjednodušení žádosti o příspěvek na bydlení. Nově by se vyřízení žádosti o příspěvek, obešlo bez dokládání nákladů na energie, bez potvrzení ze školy nebo dokládání příjmů ze zaměstnání.

Ministerstvo práce a sociálních věcí by chtělo prosadit další zjednodušení při vyřizování příspěvku na bydlení. Se změnami začalo již v minulém roce – nová online žádost, méně potvrzení, jednodušší vyřízení, příjmy a náklady se dokládají jen 2x za rok, … atd.

Další změny, mají proběhnout i v letošním roce. Ministerstvo chce další zjednodušení. Nově by nebylo nutné dokládat výdaje (náklady) za energie (jako je plyn či elektřina). Nebylo by nutné ani dokládat příjmy (například ze zaměstnání). Vyřízení by se obešlo i bez potvrzení o studiu u dětí.

Kolik bude příspěvek na bydlení v roce 2024?

Od 1. ledna 2024, se mění podmínky pro přídavky na bydlení. A platí i nové tabulky – normativní náklady na bydlení. Což bude mít velký vliv na výpočet příspěvků na bydlení.

Od ledna 2024, se pro některé rodiny mohou snížit dávky na bydlení (zbytek domácností bude mít stejně, někdo i více peněz, než v minulém roce).

Jednodušší a rychleji vyřízení příspěvku na bydlení

Od poloviny minulého roku, je možné vyřídit příspěvek na bydlení i jen online, přes internet.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, zprovoznilo novou online aplikaci (žádost o příspěvek na bydlení):

Nově je možné poměrně jednoduše (ve srovnání se stavem, který byl dříve), vyřídit novou žádost o příspěvek na bydlení, nebo řešit i všechny změny.

Ve většině případů, by se to mělo obejít i bez osobní návštěvy na Úřadu práce, a bez předkládání nějakých papírových potvrzení, formulářů, nebo jiných dokumentů.

I nadále je ale možné o příspěvek žádat i osobně na úřadu práce, prostřednictvím klasických formulářů (ty je možné stále najít v elektronické podobě na webu MPSV zde).

Bohužel je posledních několik měsíců Úřad práce přetížený, takže žádosti o dávky se vyřizují i s dost velkým zpožděním (i více než 90 dní). I proto se hledají cesty, jak zrychlit a zjednodušit vyřizování dávek.

Zjednodušení a zrychlení žádosti o příspěvek na bydlení

Ministerstvo by chtělo, aby bylo vyřízení dávek na bydlení ještě jednodušší a proto připravilo i několik dalších změn:

  • Vyřízení bez dokládání nákladů na energie = v žádosti by nově mělo být možné zadat pouze dodavatele energií, resp. identifikaci odběrného místa, a Úřad práce si sám zjistí, jaké jsou zaplacené náklady na energie a případné nedoplatky nebo přeplatky
  • Vyřízení bez potvrzení o studiu u dětí – nově by nemělo být potřeba ani potvrzení od školy, Úřad práce, by si měl být schopen tuto informaci zjistit sám, z registru zdravotního pojištění (za dětí/studenty platí ZP stát)
  • Vyřízení bez potvrzení o příjmech – nově by ani nemuselo být nutné zadávat informace o příjmech (například ze zaměstnání, ale Úřad práce si sám vyžádá potřebné informace od zaměstnavatele

Úřad práce vyřizuje 50 000 žádostí měsíčně

Podle informací z Úřadu práce, jsou to právě chybně zadané údaje o příjmech nebo o nákladech na energie jedním z důvodů, proč někdy trvá vyřízení příspěvku na bydlení tak dlouho.

Průměrný počet žádostí (řízení o dávkách) je 49 400 měsíčně. I proto mají úřady práce posledních několik měsíců tak velké zpoždění s vyřízením dávek (nejenom těch na bydlení).

Lidé velmi často chybují při opisování potřebných údajů z výplatní pásky, nebo z dokladů o úhradě nákladů na energie.

Pokud se objeví nějaká nesrovnalost, pak musí Úřad práce zahájit písemnou komunikaci se žadatelem, což celý proces značně zdrží (podle Úřadu práce, chybuje v žádosti až 80% žadatelů).

Některé změny (zjednodušení žádosti o příspěvek na bydlení), začaly platit už od července 2023. Další změny začínají platit od začátku roku 2024.

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení, jaké jsou podmínky?

Příspěvek na bydlení, je jednou z hlavních sociálních dávek. Rozhodně se nejedná o nějakou dávku, která by byla určena jen pro nemajetné/sociálně slabé.

Vzhledem k aktuálním cenám nájmů a energií a vzhledem k tomu, jak jsou nastaveny podmínky, je tato sociální dávka určena i středně příjmovým domácnostem.

Podle aktuálních podmínek, je nárok na příspěvek na bydlení, pokud náklady na bydlení (nájem, náklady na služby, náklady na energie), překračují 30% čistého měsíčního příjmu domácnosti.

Kromě toho jsou i další podmínky. Nárok na příspěvek je při bydlení v nájmu, v podnájmu (celého bytu), při bydlení ve vlastním, v družstevním bytě, při užívání bytu/domu na základě věcného břemen, v některých případech je nárok i u chaty/chalupy.

Kolik je příspěvek na bydlení – výpočet příspěvku 2024

Aktuálně pobírá příspěvek na bydlení přibližně 267 tisíc českých domácností. Průměrná měsíční částka je cca 6 400 Kč (viz aktuální statistiky na webu MPSV).

Podle odhadů ministerstva, ale splňuje podmínky pro nárok na příspěvek na bydlení podstatně více domácností (rodin či jednotlivců).

Pokud by vás zajímalo, zda případně můžete mít nárok na příspěvek na bydlení, pak si to můžete sami spočítat v této aktuální kalkulačce, pro výpočet příspěvku na bydlení v roce 2024.

Pro výpočet je nutné znát několik důležitých údajů:

  • Průměrný čistý měsíční příjem – za předchozí kalendářní čtvrtletí, za všechny osoby, které v bytě/domě bydlí (výjimkou jsou příjmy dětí), mezi příjmy se započítá jak výplata ze zaměstnání, tak i příjmy z podnikání, mateřská, rodičovská, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti, důchod (invalidní, starobní, atd.), nebo i další příjmy
  • Náklady na bydlení – průměrné měsíční náklady na bydlení (nájem, zaplacené náklady za energie (plyn, elektřina, apod.) a zaplacené náklady na služby (odvoz odpadu, úklid společných prostor, výtah, apod.).
Kalkulačka přídavky na bydlení od 1. 1. 2024
Počet osob v domácnosti
Druh bydlení
Velikost obce / města
Zaplacené nájemné

Pouze pro nájemní (podnájemní) bydlení, pokud bydlíte ve vlastním nebo v družstevním bytě, tak ponechte 0 Kč. Zadávají se průměrné náklady za kalendářní čtvrtletí.
Topení - pevná paliva
Zadejte ANO, pouze pokud k topení používáte uhlí, dřevo, peletky, apod. Vytápění plynem, elektřinou, dálkové topení se zahrnuje do ostatních nákladů na bydlení - pak zde ponechte NE.
Ostatní náklady (služby a energie)

Zaplacené výdaje za elektřinu, plyn, teplou/studenou vodu, dálkové vytápění, služby (odvoz odpadu, úklid společných prostor, společná televize/rozhlas, úklid společných prostor, atd.) Zadávají se průměrné náklady za kalendářní čtvrtletí.
Průměrný čistý měsíční příjem
(průměr za poslední 3 měsíce)

Zadejte průměrný čistý měsíční příjem rodiny (všech osob ve společné domácnosti). Jako příjem se počítají především příjmy ze zaměstnání nebo z podnikání. A dále pak příjmy jako je podpora v nezaměstnanosti, nemocenská, mateřská, rodičovský příspěvek, přídavky na děti, výživné nebo alimenty. Zadávají se průměrné příjmy za kalendářní čtvrtletí.
Výpočet

Další kalkulačky 2024:

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Hotovostní půjčka do 70 000 Kč i bez ručitele do 24 hodin. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Rychlá půjčka pro nezaměstnané ihned. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuse: Zjednodušení žádosti o příspěvek na bydlení – méně potvrzení, rychlejší vyřízení

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Emma: Dobrý den, do výpočtu odstupného se počítají odmeny a bonusy, nicméně bych...
  • Silva: Pokud mám na dluh a penále u ZP jen výkaz nedoplatků, nemělo by se na mě vztaho...
  • milka58@seznam.cz: Manžel je odkázán na plnou péči zdravotníků v LDN.Má myotonickou disfunkci sv...
  • Chovanec Stefan: Rychlá půjčka je nyní dostupná Kontaktujte nás Rychlá a spolehlivá finanční...
  • Soňa: Zajímavá diskuse.Můj tatínek zemřel v DD. Po jeho smrti jsme vyklízeli věci, a...