Podpora 25 0000 Kč pro OSVČ schválena (i pro studenty nebo pro důchodce)

<span>Parlament schválil v úterý 7. Dubna 2020 definitivní podporu podpory pro OSVČ postižené epidemií koronavirus. OSVČ si budou moci požádat o jednorázovou podporu 25 000 Kč.</span> Parlament schválil v úterý 7. Dubna 2020 definitivní podporu podpory pro OSVČ postižené epidemií koronavirus. OSVČ si budou moci požádat o jednorázovou podporu 25 000 Kč.

Parlament schválil v úterý 7. Dubna 2020 definitivní podporu podpory pro OSVČ postižené epidemií koronavirus. OSVČ si budou moci požádat o jednorázovou podporu 25 000 Kč. Nárok na podporu bude i pro studenty (kteří podnikají během studia) nebo pro důchodce a ženy, které podnikají během mateřské nebo rodičovské. Nárok budou mít i OSVČ kteří ukončili nebo přerušili podnikání

Na podporu 25 tisíc korun tak nebudou mít nárok pouze zaměstnanci, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost. Podpora se nevztahuje ani na lidi, co pracují na DPP (dohoda o provedení práce) nebo na DPČ (dohoda o pracovní činnosti).

Podpora 25 000 Kč pro OSVČ schválena parlamentem ve finální verzi

Poslanci schválili finální verzi toho, jak bude vypadat jednorázová finanční podpora pro OSVČ. Bude se jednat o jednorázovou dotaci 25 000 Kč, resp. o 500 Kč za každý kalendářní den v období od 12. 3. 2020 do 30. 4. 2020.

Aktuálně je tedy schválena pouze jednorázová podpora za období do konce dubna. Vzhledem k tomu, že není jasné, jak budou pokračovat omezení spojená s epidemií koronavirus i v dalších týdnech a měsících, je možné že to není jediná podpora pro OSVČ o které se bude jednat.

Kdo má nárok na podporu 25 000 Kč pro OSVČ

Oproti původním návrhům nemusí OSVČ dokazovat, že u ní došlo k poklesu příjmu minimálně o 10% v období leden – březen 2020. Proti tomu ostatně většina OSVČ protestovala, protože pokles příjmů kvůli epidemii se u většiny OSVČ projeví spíše v dubnu a dalších měsících. A ne hned v březnu, jak požadovala vláda.

Nyní musí OSVČ splnit pouze některou z těchto podmínek:

Podnikatel nemohl svou činnost zcela nebo z části vykonávat nad míru obvyklou v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření, a to zejména z důvodu:

  • nutnosti uzavřít provozovnu svou či omezit její provoz,
  • vlastní karantény (nebo karantény jeho zaměstnance),
  • péče o vlastní dítě nebo překážky v práci spočívající v péči o dítě v případě jeho zaměstnance,
  • omezení poptávky po výrobcích, službách nebo jiných výstupech samostatné výdělečné činnosti
  • omezení či ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon samostatné výdělečné činnosti.

To, že OSVČ splňuje některou z výšeuvedených podmínek pak prokazuje pouze čestným prohlášením. V zásadě tedy má nárok každý, kdo si o podporu požádá.

Nárok na podporu pro OSVČ i po přerušení nebo ukončení podnikání

Na podporu 25 000 Kč budou mít nárok i ti OSVČ, kteří během epidemie ukončili nebo přerušili podnikání. Je zde pouze podmínka, aby OSVČ byla aktivní k 12. 3. 2020. Pokud po tomto datu OSVČ ukončil podnikání a šel se zaregistrovat na Úřad práce, kde nyní dostává podporu, stále má nárok i na jednorázovou dotaci 25 000 Kč.

Nárok na podporu i pro studenty, pro důchodce nebo pro ženy na mateřské

Příspěvek 25 tisíc pro OSVČ je možné bez omezení kombinovat s čerpáním podpory v nezaměstnanosti, s nemocenskou, ošetřovným, starobním nebo invalidním důchodcem, s rodičovským příspěvkem, peněžitou pomocí v mateřství nebo i dávkou pěstounské péče.

Na podporu 25 000 Kč tak bude mít nárok i důchodce (starobní nebo invalidní), který současně podniká. Nárok bude mít i žena na mateřské nebo rodičovské, který si přivydělává jako OSVČ. Nárok je i pro studenty, kteří během studia podnikají.

Podpora 25 tisíc i při práci na DPP nebo DPČ?

Někteří poslanci navrhovali, aby na stejnou podporu, jako OSVČ, měli nárok i ti, kdo pracují na DPP (dohoda o provedení práce) nebo DPČ (dohoda o pracovní činnosti). Ve finální verzi, ale nic takového chváleno nebylo. Lidé, kteří pracují na DPP nebo DPČ tedy na podporu 25 tisíc korun nárok nemají.

Podpora pro OSVČ a daně?

Před několika dny se objevily zprávy, že OSVČ budou muset podporu zdanit. Zjistilo se to u Ošetřovného pro OSVČ, které je aktuálně vypláceno Ministerstvem průmyslu a obchodu formou dotace. Tím, jakou formou je provedena výplata Ošetřovného (je to dotace), by měli OSVČ povinnost zaplatit daně (a odvést sociální a zdravotní pojištění).

Poslanci ale schválili, že ani Ošetřovné, ani kompenzační bonus (podpora 25 tisíc) nebude patřit mezi daňově uznatelné příjmy. OSVČ tak ani z ošetřovného ani z podpory nemusí platit daně (ani sociální a zdravotní pojištění). Jak Ošetřovné, tak i podpora 25 tisíc je pro OSVČ čistý příjem.

Kdy a kde žádat o podporu pro OSVČ

Finální verze podpory pro OSVČ byla schválena parlamentem 7. 4. 2020. Nyní by měl příslušný zákon ještě potvrdit senát (ve čtverek 9. 4. 2020) a podepsat prezident. U senátu a prezidenta se nečekají nějaké komplikace. Je tady pravděpodobné, že o porodu bude možné požádat již po Velikonocích.

Žádost o podporu 25 000 Kč se zřejmě bude vyřizovat podobně jako žádost o Ošetřovné pro OSVČ. U ošetřovného stačí vyplnit formulář na webu Ministerstva průmyslu a obchodu, a ten následně poslat elektronicky (datovou schránkou, emailem) nebo poštou.

Formulář s žádostí o podporu 25 000 Kč by měl být na webu ministerstva během několika dní po definitivním schválení od senátu a parlamentu. O podporu by mělo být možné žádat i zpětně – a to až 60 dní.

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Půjčka od soukromé osoby i pro nezaměstnané. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Půjčka 50000 Kč i pro nezaměstnané bez poplatku předem. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuse: Podpora 25 0000 Kč pro OSVČ schválena (i pro studenty nebo pro důchodce)

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Emma: Dobrý den, do výpočtu odstupného se počítají odmeny a bonusy, nicméně bych...
  • Silva: Pokud mám na dluh a penále u ZP jen výkaz nedoplatků, nemělo by se na mě vztaho...
  • milka58@seznam.cz: Manžel je odkázán na plnou péči zdravotníků v LDN.Má myotonickou disfunkci sv...
  • Chovanec Stefan: Rychlá půjčka je nyní dostupná Kontaktujte nás Rychlá a spolehlivá finanční...
  • Soňa: Zajímavá diskuse.Můj tatínek zemřel v DD. Po jeho smrti jsme vyklízeli věci, a...