Nový stravenkový paušál – nový příspěvek k čisté výplatě nahradí stravenky

<span>Od začátku roku 2023, se zvyšuje minimální hrubá mzda. Pokud vás zajímá, kolik bude vaše čistá mzda v roce 2023, pak si to můžete sami spočítat zde:
•	Mzdová kalkulačka 2023 – výpočet čisté výplaty v zaměstnání
Od roku 2024, by měla platit řada změn - vláda připravuje velkou daňovou reformu a důchodovou reformu. Některé změny se týkají i výplaty pro zaměstnance - od roku 2024 může dojít ke snížení čisté mzdy:
•	Výpočet výplaty 2024: Nemocenské pojištění pro zaměstnance – snížení čisté mzdy o 0,6%
</span> Od začátku roku 2023, se zvyšuje minimální hrubá mzda. Pokud vás zajímá, kolik bude vaše čistá mzda v roce 2023, pak si to můžete sami spočítat zde: • Mzdová kalkulačka 2023 – výpočet čisté výplaty v zaměstnání Od roku 2024, by měla platit řada změn - vláda připravuje velkou daňovou reformu a důchodovou reformu. Některé změny se týkají i výplaty pro zaměstnance - od roku 2024 může dojít ke snížení čisté mzdy: • Výpočet výplaty 2024: Nemocenské pojištění pro zaměstnance – snížení čisté mzdy o 0,6%

Jednou ze změn pro rok 2021, která byla schválena společně se zrušením superhrubé mzdy (což povede k podstatnému zvýšení čisté mzdy v roce 2021), a s možným zvýšením základní daňové slevy (v roce 2021 by mohla být skoro o polovinu vyšší), je i nový stravenkový paušál.

Stravenky a stravenkový paušál v roce 2024

Od ledna 2024 se zvyšují sazby stravného při služební cestě (viz kalkulačka diety 2024). Od sazby stravného, se odvíjí i maximální příspěvek na stravování od zaměstnavatele.

V roce 2024, je maximální příspěvek 116,20 Kč (platí pro stravenky i stravenkový paušál).

Viz: Kolik budou stravenky a stravenkový paušál v roce 2024?

Mzdová kalkulačka 2024 – výpočet čisté výplaty v zaměstnání

Nový stravenkový paušál – konec otravných stravenek?

Nový stravenkový paušál neznamená, že by se tím „automaticky“ rušily klasické papírové stravenky (nebo elektronické stravenkové karty). Ty budou i nadále zachovány.

Od začátku roku 2021 (pokud bude změna schválena i v senátu a od prezidenta), by ale zaměstnavatel mohl dávat peníze „na jídlo“, svým zaměstnancům ve formě příplatku k výplatě.

Takže namísto hromady papírových stravenek, byste dostali na účet v bance vyšší čistou výplatu (zvýšenou o příslušný příspěvek na stravování).

A bylo by už na vás, zda byste tyto peníze navíc, utratili za jídlo nebo za něco jiného. Nebude zde žádné omezení, jako mají papírové stravenky. Třeba, že stravenky můžete použít jen při placení v restauraci, nebo jen v některých obchodech, a jen na nákup potravin.

Nový stravenkový paušál, by v roce 2021 mohl znamenat to, že od zaměstnavatele dostanete společně s čistou výplatou, dalších 1500 Kč měsíčně navíc. A bude jen na vás, za co je utratíte.

Příspěvek na stavování od zaměstnavatele

Od 1. 1. 2021 bude mít zaměstnavatel na výběr hned 3 možnosti, jak zaměstnancům poskytnout příspěvek na stravování:

  • Nepeněžité plnění – příspěvek na stravování ve formě stravenek (nebo elektronické stravenkové platební karty)
  • Závodní stravování – zaměstnavatel zajistí provoz závodní jídelny (kterou následně z části „dotuje“)
  • Peněžitý příspěvek – nový stravenkový paušál, kdy by zaměstnavatel vyplatil příspěvek na stravování zaměstnanci, společně s čistou mzdou – mohlo by se jednat o částku až 1500 Kč měsíčně (v roce 2021), z příspěvku se neplatí daně, sociální nebo zdravotní pojištění, nevztahuje se na něj exekuce nebo insolvence

Kolik bude nový stravenkový paušál?

Pro stravenkový paušál, by měla platit stejná pravidla, jako pro klasické stravenky. Ty také zaměstnavatel „dotuje“ určitou částkou, kterou si následně může dát do nákladů (odečíst z daní).

Aktuálně jsou pravidla nastavena tak, že zaměstnavatel může poskytnout:

  • 55% z ceny jídla za jednu směnu podle zákoníku práce
  • Maximálně 70% z horního limitu stravného při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin

V praxi to pak znamená, že v roce 2020:

  • Maximální částka, která je osvobozena od daně, je 72,1 Kč
  • Maximální hodnota stravenky je 131 Kč
  • Pokud zaměstnavatel poskytne stravenku např. 70 Kč, pak to nic nestojí ani zaměstnance, ani zaměstnavatele (resp. ten si tuto částku dá do nákladů)
  • Při maximální ceně stravenky (např. stravenka 130 Kč), je část z hodnoty stravenky zaplacena zaměstnavatelem (a osvobozena od placení daní, sociálního a zdravotního pojištění). Část hodnoty si pak doplácí zaměstnanec

Stravné během pracovní cesty

Hodnoty stravného pro rok 2021, zatím nejsou známy. Hodnoty stravného, ze kterých následně vychází i cena stravenky (resp. částka, kterou si může zaměstnavatel „dát do nákladů“), stanovuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, v příslušné vyhlášce.

Ta aktuální (vyhláška číslo 358/2019 Sb.), platí pro rok 2020 a stanovuje hodnotu stravného na jeden den (služební cesta 5 – 12 hodin) na 103 Kč. Ta nová, pro rok 2021, bude vydána až na konci roku (v prosinci 2020).

Příspěvek na stravování (stravenkový paušál)

Dá se očekávat mírné zvýšení (stravné se zvyšuje skoro každý rok o pár korun – započítá se inflace a další faktory).

Čistě teoreticky by tak příspěvek od zaměstnavatele na stravování, mohl být v roce 2021 cca 75 Kč za jeden den (jednu pracovní směnu).

Pokud by se zaměstnavatel rozhodl nabízet namísto klasických stravenek, stravenkový paušál, pak by zaměstnanec mohl od 1. 1. 2021 za 20 pracovních dní dostat 1500 Kč navíc k výplatě.

Nový stravenkový paušál a exekuce nebo insolvence

Velkou výhodou pro zaměstnance – když pomineme to, že z příspěvku až 1500 Kč měsíčně k výplatě navíc, se neplatí daně, sociální nebo zdravotní pojištění – může být mimo jiné i to, že na tyto peníze by se nevztahovala exekuce nebo insolvence.

Stravenkový paušál (příspěvek k výplatě na stravování), by nebyl součástí čisté mzdy, ze které se následně provádí výpočet srážek při exekuci na plat, nebo srážek při insolvenci.

Pro zaměstnance v exekuci (aktuálně je v ČR cca 750 tisíc lidí s exekucí), by stravenkový paušál znamenal 1500 Kč navíc k výplatě, které mu nemůže „sebrat“ exekutor nebo insolvenční správce.

To by pro řadu zaměstnanců také mohl být zajímavý benefit. Lidé v exekuci mají díky srážkám dosti nízkou mzdu (byť se nezabavitelná částka v roce 2020 poměrně výrazně zvýšila). Každá koruna navíc, se ale při exekuci nebo insolvenci, určitě hodí.

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Půjčka 50000 korun bez registru. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Půjčka bez doložení příjmu 25000 Kč. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuse: Nový stravenkový paušál – nový příspěvek k čisté výplatě nahradí stravenky

Diskuse: 7
  • Custom avatar p.mikesova@centrum.cz

    Jak je to se stravenkovým paušálem u DPP a DPČ?

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      To záleží jen na vašem zaměstnavateli. Zaměstnavatel má povinnost umožnit stravování, ale ne ho zajistit. Tj. jak stravenky, tak závodní stravování nebo i nový stravenkový paušál je jen určitá forma benefitu. Zaměstnavatel si může sám zvolit jednu z těchto tří možností nebo také žádnou. Navíc může pro různé skupiny zaměstnanců volit různé formy. Tj. není žádné obecné pravidlo, jak by to mělo u DPP nebo DPČ.

      • Custom avatar Petra

        Dobrý den,

        je možné u stravenkového paušálu pouze poskytnout příspěvek ze strany zaměstnavatele, ale aby se nemusela zbývající % část strhávat ze mzdy zaměstnance?

        Děkuji

  • Custom avatar Kamila

    Dobrý den, je v pravomoci zaměstnavatele pokrátit stravenkový paušál, pokud menší část směny navštívím lékaře ( např jen 2 hod z prac. směny)?

    • Jana Králová, kalkulacka.org

      Zaměstnavatel má podle ZP povinnost umožnit vám stravování. Ne jeho zajištění. Zaměstnavatel povinnost splní už jen tím, že vám vyhradí místo, kde se můžete během směny najíst. Tj. cokoliv navíc (stravenky, závodní stravování, stravenkový paušál) je benefit.

  • Custom avatar Hana Nováková

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se stravenkový paušál započítává do příjmů, který potvrzuji zaměstnanci, který pobírá nějaké sociální dávky z Úřadu práce. Jedná se o Doklad o výši čtvrtletního příjmů. Děkuji za odpověď

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Jana Králová, kalkulacka.org: Tam kde budete uplatňovat daňové slevy (je možné jenom u jedné firmy v jednom m...
  • Olga Srnková: PROSÍM: MÁME DVĚ DOHODY NA DPČ DVOU RŮZNÝCH ZAMĚSTNAVATELŮ . MZDA NAD 10T...
  • Alena Kypúsová: Nové odvody měly být schváleny už od čerence 2024. Proč se to oddaluje na p...
  • Honza: Dobrý den, po 24 letech k 31.12.2023 byl ukončen pracovní poměr (dohodou). Kvů...
  • Jana Králová, kalkulacka.org: Maximální částka, která je v roce 2024 osvobozena je 116,20 Kč. Pokud by vám z...