Výpočet čisté mzdy 2024 – změna při zdanění služebního auta, nemocenské pojištění a další změny

<span>Od ledna 2024, se bude měnit výpočet výplaty v zaměstnání. Pro některé zaměstnance to může znamenat snížení čisté mzdy. Nově se bude platit nemocenské pojištění, mění se výpočet daně, nebo i zdanění služebního auto, poskytnutého pro soukromé účely. Měla by se zvyšovat i minimální mzda.</span> Od ledna 2024, se bude měnit výpočet výplaty v zaměstnání. Pro některé zaměstnance to může znamenat snížení čisté mzdy. Nově se bude platit nemocenské pojištění, mění se výpočet daně, nebo i zdanění služebního auto, poskytnutého pro soukromé účely. Měla by se zvyšovat i minimální mzda.

V pátek 13. října 2023, prosadila vláda v Parlamentu finální hlasování o konsolidačním balíčku. Vzhledem k tomu, že vládní strany mají většinu, tak byla úsporná opatření pro rok 2024 schválena v té podobě, jakou navrhla vláda (včetně vládních pozměňovacích návrhů).

O změnách, se nyní bude ještě hlasovat v Senátu, a je nutný podpis prezidenta. Je ale poměrně hodně pravděpodobné, že od 1. 1. 2024 nás čeká „záplava“ změn (vládní konsolidační balíček mění přes 60 různých zákonů).

Změny schválené parlamentem, obsahují i několik novinek, které budou mít vliv na výpočet výplaty v zaměstnání. Pro některé zaměstnance, to dokonce může znamenat snížení čisté výplaty. Neměl by to sice být nějaký „dramatický“ propad, ale každá koruna navíc, kterou si bere stát „zabolí“.

Výpočet výplaty v roce 2024 – jaké se chystají změny?

Z velkého množství změn, které s největší pravděpodobností přinese 1. leden 2024, se nyní zaměříme jenom na to, co se bude týkat výpočtu výplaty v zaměstnání:

  • Od ledna 2024 se budou zaměstnanci podílet na placení nemocenského pojištění (0,6% z hrubé mzdy)
  • V roce 2024 se bude platit daň z výplaty 23%, již z příjmu nad 131 901 Kč
  • V roce 2024 se mění podmínky pro zdanění služebního auta, poskytnutého i pro soukromé účely (bude se rozlišovat bezemisní, nízko emisní a běžné auto)
  • Ruší se některé daňové slevy (sleva na studenta, sleva za dítě ve školce), nebo se mění podmínky (sleva na manželku/manžela) – pro výpočet výplaty to ale nemá přímý dopad
  • Ruší se osvobození stravenek (týká se jen „nadměrných/manažerských stravenek“)
  • Budou se omezovat zaměstnanecké benefity (maximálně 1/2 průměrné mzdy)
  • Od 1. 1. 2024 se zvýší minimální zdravotní pojištění
  • Od 1. 1. 2024 se bude zvyšovat minimální mzda

Mzdová kalkulačka 2024 – výpočet výplaty od ledna 2024

V následující kalkulačce si můžete spočítat, jak vám bude vycházet výplata (čistá mzda) v roce 2024.

Výpočet čisté mzdy v této kalkulačce vychází ze změn, které již byly schváleny, nebo které se zatím ještě projednávají. Výpočet je tedy zatím jen orientační.

Kalkulačka čistá mzda 2024
Hrubá měsíční mzda

Podepsané daňové prohlášení
(u zaměstnavatele)
Stanoven minimální vyměřovací základ (*)

(*) Zadejte "NE", pokud jste student, rodič na mateřské nebo rodičovské, invalidní důchodce, či obecně v kategorii státních pojištěnců.

Počet nezaopatřených dětí bez ZTP/P

Počet nezaopatřených dětí se ZTP/P

Sleva na dani - invalidní důchodce
Průkaz ZTP/P
Cena služebního auta
používaného k soukromým účelům:

Druh služebního auta
Výpočet

Nemocenské pojištění, budou v roce 2024 platit i zaměstnanci

Jednou z největších novinek, která bude mít v roce 2024 vliv na výpočet výplaty, je znovuzavedení placení nemocenského pojištění pro zaměstnance.

Již delší dobu platil nemocenské pojištění jenom zaměstnavatel (2,1% z hrubé mzdy). Od ledna 2024, se budou podílet i zaměstnanci (0,6% z hrubé mzdy).

Vláda odhaduje, že z nemocenského pojištění od zaměstnanců, získá asi 11,4 miliardy korun. O tuto částku se lidem tedy logicky sníží jejich výplata.

Pro běžného zaměstnance s průměrnou hrubou mzdou například 43 tisíc korun, to bude znamenat o 258 Kč měsíčně méně v čisté mzdě (cca 3 tisíce korun za rok).

Změna přidanění služebního auta, poskytnutého pro soukromé účely v roce 2024

Poměrně velké množství zaměstnancům má od firmy k dispozici služební automobil i pro soukromé účely. Firmy to často prezentují jako benefit.

Není to ale zadarmo. Služební auto, které je možné používat i pro soukromé účely, se totiž projeví ve výpočtu výplaty. Dochází k tzv. „přidanění“.

V takovém případě se sociální a zdravotní pojištění a daň, nepočítají jenom z hrubé mzdy. Ale z částky, která zahrnuje hrubou mzdu + 1% z ceny auta (minimálně 1000 Kč).

Od 1. 1. 2024, se mírně změní podmínky pro výpočet:

  • Nově se bude rozlišovat běžné auto, nízkoemisní auto a bezemisní auto
  • Běžné auto = připočítá se 1% z ceny vozu, minimálně 1000 Kč
  • Nízkoemisní auto = připočítá se 0,5% z ceny vozu, minimálně 1000 Kč
  • Bezemisní auto = připočítá se 0,25% z ceny vozu, minimálně 1000 Kč

Tato změna, by ale neměla mít žádný dramatický dopad. Vzhledem k tomu, že nízkoemisní nebo bezemisní auta, mají obvykle vyšší cenu, tak to může mít spíše pozitivní vliv.

Daň z výplaty 23% bude v roce 2024 už od trojnásobku průměrné mzdy

V roce 2024, se budou měnit podmínky, za kterých se platí vyšší daň z výplaty (daň z příjmu).

Doposud se 23% platilo až z částky nad čtyřnásobek průměrné mzdy. V roce 2024, to už ale bude od trojnásobku.

Jinak se ale základní daň z příjmu fyzických osob nemění (nakonec se bude zvyšovat jenom daň pro firmy, a některé další daně, jako je například daň z nemovitostí).

Zdanění výplaty 2024:

  • Základní sazba daně je 15%, platí do příjmu 131 901 Kč
  • Zvýšená sazba daně je 23%, platí se z příjmu nad 131 901 Kč (trojnásobek průměrné mzdy)
  • V roce 2023 se 23% platilo z příjmu nad 161 296 Kč (čtyřnásobek průměrné mzdy)

Zvýšení minimální mzdy a minimálního zdravotního pojištění v roce 2024

Zvýšení minimální mzdy, je jedna z věcí, kde ještě není finálně rozhodnuto. Je jisté, že se od 1. 1. 2024 bude zvyšovat minimální mzda. Není ale jisté o kolik:

  • Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo dva návrhy na zvýšení minimální mzdy
  • Minimální mzda se může zvýšit o 1600 Kč na 18 900 Kč v roce 2024
  • Minimální mzda se může zvýšit o 2100 Kč na 19 400 Kč v roce 2024

MPSV současně připravilo návrh na změnu zákoníku práce, aby se od příštího roku minimální mzda pravidelně valorizovala. Minimální mzda by měla být nově na úrovni 45% nebo 50% průměrné mzdy.

Se zvýšením minimální mzdy, souvisí i zvýšení minimálního zdravotního pojištění. To se vypočítá jako 13,5% z minimální mzdy. V roce 2023, je to 2336 Kč (13,5% z 17 300 Kč). V roce 2024, to může být 2552 Kč (13,5% z 18 900 Kč) nebo 2619 Kč (13,5% z 19 400 Kč).

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Okamžité půjčky bez registrů. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Půjčka od soukromníka. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuse: Výpočet čisté mzdy 2024 – změna při zdanění služebního auta, nemocenské pojištění a další změny

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Emma: Dobrý den, do výpočtu odstupného se počítají odmeny a bonusy, nicméně bych...
  • Silva: Pokud mám na dluh a penále u ZP jen výkaz nedoplatků, nemělo by se na mě vztaho...
  • milka58@seznam.cz: Manžel je odkázán na plnou péči zdravotníků v LDN.Má myotonickou disfunkci sv...
  • Chovanec Stefan: Rychlá půjčka je nyní dostupná Kontaktujte nás Rychlá a spolehlivá finanční...
  • Soňa: Zajímavá diskuse.Můj tatínek zemřel v DD. Po jeho smrti jsme vyklízeli věci, a...