Pracující důchodci budou mít nárok na vyšší výplatu – stát jim odpustí placení pojištění

<span>Pracující důchodci, nebudou muset státu odvádět sociální pojištění (možná už od začátku roku 2025). Tím se jim zvýší čistá mzda o 6,5% (tj. o 1300 Kč vyšší výplata, při hrubé mzdě 20 000 Kč). Změna by se měla týkat i živnostníků (OSVČ který podniká během důchodu).</span> Pracující důchodci, nebudou muset státu odvádět sociální pojištění (možná už od začátku roku 2025). Tím se jim zvýší čistá mzda o 6,5% (tj. o 1300 Kč vyšší výplata, při hrubé mzdě 20 000 Kč). Změna by se měla týkat i živnostníků (OSVČ který podniká během důchodu).

MPSV připravuje změnu, která by měla být součástí připravované důchodové reformy. Pracující důchodci, by nově nemuseli platit sociální pojištění, a tím by se jim výplata zvýšila o 6,5%. Při hrubé mzdě 20 000 Kč, to dělá zvýšení čisté mzdy o 1300 Kč.

Stát si od toho slibuje, že by díky tomu mohlo zůstat více penzistů v „pracovním procesu“. Což by se státu mohlo vyplatit, díky vyšším celkovým odvodům. Pro pracující důchodce, to bude znamenat vyšší plat.

Mírnou nevýhodnou tohoto návrhu, by ale bylo zrušení přepočtu důchodu, za „odpracované roky navíc“. Nyní si pracující důchodce může za každý odpracovaný rok, požádat o přepočet důchodu (penze se mu díky tomu zvýší o několik desetikorun měsíčně).

Pracující důchodce nebude muset platit sociální pojištění

Návrh MPSV je poměrně jednoduchý. Příjemce starobního důchodu, který během pobírání důchodu dále pracuje v nějakém zaměstnání, by nově nemusel odvádět sociální (důchodové) pojištění. To je aktuálně 6,5% z hrubé mzdy.

Díky tomu, by se pracujícím důchodcům automaticky zvýšila čistá mzda o 6,5% (tj. o 65 Kč za každou tisícovku v hrubém; při hrubé mzdě 20 tisíc je to 1300 Kč; při hrubé mzdě 40 tisíc je to 2600 Kč, atd.)

Na oplátku, by si už ale takový pracující senior nemohl žádat o přepočet důchodu. Nyní je možné po 360 dnech práce „navíc“, žádat o přepočítání důchodu (výpočtový základ se zvýší o 0,4%).

Což pak ve výsledku znamená zvýšení o několik desetikorun měsíčně (důchod se zvýší jen poměrně velmi málo, obvykle maximálně o cca 80 Kč za měsíc u průměrné penze).

Zvýšení čisté mzdy pro důchodce

V následující tabulce je srovnání, jaké odvody státu platí pracující důchodce nyní, a jak by to vycházelo po schválení navrhované změny (možná už od začátku roku 2025).

V příkladu je výpočet čisté výplaty pro hrubou mzdu 20 000 Kč, a důchodce si uplatní slevu na poplatníka (2570 Kč měsíčně).

Výpočet výplaty 2024 Po změně Rozdíl
Hrubá mzda 20 000 Kč 20 000 Kč
Důchodové pojištění (6,5%) 1 300 Kč 0 Kč -1 300 Kč
Nemocenské pojištění (0,6%) 120 Kč 120 Kč
Zdravotní pojištění (4,5%) 900 Kč 900 Kč
Daň (15%) 3 000 Kč 3 000 Kč
Daňová sleva -2 570 Kč -2 570 Kč
Celkové srážky 2 750 Kč 1 450 Kč -1 300 Kč
Čistá mzda 17 250 Kč 18 550 Kč +1 300 Kč

Přepočet důchodu za odpracované roky navíc

Aktuálně jsou dvě možnosti, jak se dá zvýšit důchod:

  • Pobírání důchodu a práce v zaměstnání – důchod se může zvýšit o 0,4% za každých 360 dní
  • Práce v zaměstnání bez pobírání důchodu – důchod se může zvýšit o 1,5% za každých 90 dní

Zvýšení důchodu, pokud už máte nárok na starobní penzi, a dále pracujete v nějakém zaměstnání (nebo na nějaké brigádě, kde je odváděno důchodové pojištění), je pouze velmi nízké. Reálně se takto důchod zvýší pouze o několik desítek korun.

Pokud by byl tento přepočet důchodu zrušen, a na místo toho byl nárok na zvýšení čisté mzdy o 6,5%, tak by to bylo minimálně z krátkodobého pohledu podstatně výhodnější.

Druhá možnost, kdy zaměstnanec dosáhne důchodového věku, ale o důchod si zatím nepožádá, a dále pracuje, má na zvýšení důchodu podstatně větší dopad.

Taková „práce na procenta“, zvýší výpočtový základ důchodu o 1,5% za každých 90 odpracovaných dní navíc.

Důchod se tedy zvýší o 6% za rok. Což může znamenat zvýšení důchodu klidně i o 1000 Kč nebo i více (záleží na více faktorech; na tom jaké jsou aktuální redukční hranice, kolik je příjem, atd.).

Od kdy by se mohla zvýšit výplata pro zaměstnané důchodce?

Návrh MPSV, na odpuštění placení sociálního pojištění, zatím ještě nebyl projednán a schválen.

Není tedy zatím stanoven žádný konkrétní termín, od kdy by tato záměna mohla platit. Pravděpodobně by to mohlo být nejdříve od začátku roku 2025.

Fakticky se jedná už o druhý pokus, kdy se MPSV snaží tuto změnu prosadit. Podobný návrh, zde byl už v minulém roce. Tehdy ale zrušení placení sociálního pojištění pro pracující důchodce „vetovalo“ ministerstvo financí.

Pro státní rozpočet, to totiž bude znamenat výpadek příjmu ve výši cca 6 miliard korun (aktuálně pracuje cca 250 tisíc důchodců, kteří za rok na sociálním pojištění odvedou zmíněných 6 miliard korun).

Jak to má s placením sociálního pojištění důchodce – podnikatel (OSVČ)?

Zrušení placení sociálního pojištění pro pracující důchodce, by se pravděpodobně týkalo i podnikatelů (živnostníků).

Důchodce, který během důchodu podniká jako OSVČ, ale často nemusí platit sociální pojištění už nyní. Pokud má roční příjem (zisk z podnikání) do 105 520 Kč, pak nemusí platit sociální pojištění.

To platí pro všechny OSVČ vedlejší. Pokud mají rozhodný příjem (tj. zisk z podnikání) nižší než 105 520 Kč (platí v roce 2024), tak neplatí sociální pojištění.

Pokud má důchodce (podnikatel) zisk z podnikání vyšší než 105 520 Kč, tak platí na sociální pojištění 29,2%. Při schválení výšeuvedené změny, by se i živnostníkům snížilo sociální pojištění o 6,5% na 22,7%.

Snížení povinných odvodů bude platit jenom pro zaměstnance

Zrušení placení sociálního pojištění pro pracující důchodce, by se týkalo jenom zaměstnanců (tj. stát by „odpouštěl“ jenom 6,5% z hrubé mzdy, které platí zaměstnanec).

Firmy (zaměstnavatelé), by za pracující důchodce museli i nadále odvádět sociální pojištění v plné výši. Zatímco zaměstnanec platí na důchodové pojištění jenom 6,5%, firma musí odvádět 24,8%.

Už od minulého roku, ale mají firmy možnost snížit sociální pojištění za některé zaměstnance o 5% (tj. na 19,8%).

Jedná se o případy, kdy firmy nabízí zkrácené úvazky pro osoby starší 55 let, studenty, mladší 21 let, nedávno rekvalifikované, zdravotně postižené a rodiče, kteří pečují o malé dítě.

Diskuse: Pracující důchodci budou mít nárok na vyšší výplatu – stát jim odpustí placení pojištění

Diskuse: 1
  • Custom avatar Alena Kypúsová

    Nové odvody měly být schváleny už od čerence 2024.
    Proč se to oddaluje na příští rok?
    Penzijní spoření bude taky o čerence pro důchoce bez příspěvku státu.
    Tím by se to kompenzovalo a bylo by to spravedlivé.

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.

Poradna a diskuze
  • Emma: Dobrý den, do výpočtu odstupného se počítají odmeny a bonusy, nicméně bych...
  • Silva: Pokud mám na dluh a penále u ZP jen výkaz nedoplatků, nemělo by se na mě vztaho...
  • milka58@seznam.cz: Manžel je odkázán na plnou péči zdravotníků v LDN.Má myotonickou disfunkci sv...
  • Chovanec Stefan: Rychlá půjčka je nyní dostupná Kontaktujte nás Rychlá a spolehlivá finanční...
  • Soňa: Zajímavá diskuse.Můj tatínek zemřel v DD. Po jeho smrti jsme vyklízeli věci, a...