COVID krizové ošetřovné opět v akci – při OČR bude opět nárok na 80%

COVID krizové ošetřovné opět v akci – při OČR bude opět nárok na 80%

Vláda schválila znovuzavedení zvýšeného krizového ošetřovného. Při OČR by tak byl nárok na 80% (minimálně 400 Kč za den). Zvýšení by mělo platit zpětně od začátku listopadu. V této kalkulačce si můžete spočítat, kolik byste dostali při OČR ve výši 80%.

Vláda, se v pátek 19. listopadu 2021 usnesla, že by mělo být opět zavedeno krizové ošetřovné. Jedná se tedy o podobnou situaci, jako zde byla skoro po celý minulý školní rok. Pokud budou muset rodiče zůstat doma s dítětem z důvodu karantény/izolace (nebo pokud by byly dokonce opět uzavřeny školy/školy), tak budou mít nárok na 80% (minimálně 400 Kč za den).

Výpočet OČR – podmínky pro ošetřovné 2024

V roce 2024, platí pro nárok na ošetřovné pouze běžné podmínky (všechny výjimky, které platily během epidemie COVID již skončily):

  • Na OČR je nárok 9 nebo 16 dní
  • Ošetřovné je 60% z hrubé mzdy (z redukovaného vyměřovacího základu)
  • Na ošetřovné je nárok jen u zaměstnanců (pracovní nebo služební poměr)
  • Nárok na OČR není u DPP, DPČ a OSVČ (plánuje se od 1. 1. 2025)

Aktuální informace, kdo má nárok na ošetřovné a kolik je za OČR, najdete zde:

Krizové ošetřovné 80% zatím není definitivně schváleno

V tuto chvíli se ale jedná pouze o rozhodnutí na úrovni vlády. Během minulého školního roku, bylo k zavedení krizového ošetřovného, nutné přijmout speciální zákon. Stejné je to i nyní.

Krizové COVID ošetřovné ve výši 80%, musí schválit parlament a senát. Opět tedy bude potřeba přijmout nový zákon. Návrh zákona, je možné najít zde.

Pokud ale tento zákon bude schválen – a dá se očekávat, že spíše ano – pak by byl nárok na zvýšené ošetřovné zpětně, od začátku listopadu (tedy zpětně od 1. 11. 2021).

Aktualizace 15. prosinec 2021

Ve středu 15. 12. 2021, bylo zvýšení ošetřovného schváleno i Senátem. Jakmile zákon podepíše i prezident, bude vypláceno zvýšené ošetřovné (za listopad bude vyplacen doplatek do 80%).

Aktualizace 2. prosinec 2021

Zvýšení ošetřovného na 80% (minimálně 400 Kč), bylo 1. 12. 2021 schváleno v Parlamentu. Na zvýšené ošetřovné bude nárok při karanténě/izolaci dítěte, při distanční výuce (omezení výuky ve třídě, škole, školce).

Nárok na zvýšené ošetřovné bude zpětně, od začátku listopadu 2021. 

Kalkulačka OČR – spočítejte si, kolik dostanete při ošetřovném 80%

Jak již bylo zmíněno, zatím se nejedná o definitivně schválenou variantu. Parametry krizového ošetřovného, z důvodu zhoršující se epidemie COVID, by ale podle návrhu měly být stejné, jako během školního roku 2020/2021.

V této kalkulačce tedy nabízíme výpočet, založený na stejných parametrech, které platili na jaře. Výpočet je ale zatím jen orientační.

Kalkulačka zvýšené ošetřovné 2021
Zvolte výši ošetřovného v %
Počet kalendářních dnů ošetřování: *

(*) Zadejte počet kalendářních dní, během kterých jste se starali o dítě nebo jiného člena rodiny (během epidemie COVID-19, to může být i celý měsíc, za běžných podmínek jen 9 nebo 16 dní).
Hrubá mzda **

(**) Zadejte průměrnou hrubou mzdu v posledním zaměstnání (např. průměrná hrubá mzda za posledních 12 měsíců)
Výpočet

Jak bude fungovat nové krizové ošetřovné 80%

Podle informací zveřejněných Ministerstvem práce a sociálních věcí, by základní parametry krizového ošetřovného, měly vypadat takto:

  • Na zvýšené ošetřovné bude nárok u dětí mladších než 10 roků (v době začátku OČR musí mít dítě méně než 10 roků, 10 narozeniny v průběhu OČR nevadí)
  • Výše krizového ošetřovného bude 80% z redukovaného denního vyměřovacího základu (u běžného OČR je to jen 60%)
  • Současně ale bude nastavena minimální denní částka = 400 Kč
  • Na krizové ošetřovné by opět měli mít nárok i ti, kdo pracují na dohodu DPP nebo DPČ
  • Rodiče se v péči o dítě budou moci střídat
  • Opět bude možné čerpat ošetřovné jen některé dny v týdnu
  • Od ledna 2022, by na ošetřovné měli mít nárok i další příbuzní (babičky apod.)
  • Na krizové ošetřovné bude nárok po celou dobu uzavření školy, školky, třídy, při individuální karanténě/izolaci (za běžných podmínek je to jen 9 nebo 16 dní)

Od kdy bude nárok na zvýšené ošetřovné 80%

Vládní návrh, na zvýšení ošetřovného, musí schválit parlament a senát (speciální zákon). To nějakou dobu potrvá, i když schvalování bude zřejmě probíhat ve stavu legislativní nouze.

Návrh ale počítá s tím, že na zvýšené ošetřovné by byl nárok zpětně, od začátku listopadu 2021.

Podle všeho by to mělo fungovat tak, že ti, kdo čerpají OČR z důvodu karantény/izolace, či uzavřené školky, školy (třídy) již nyní, by následně dostali doplacený příslušný rozdíl, oproti standardnímu OČR.

Zvýšené ošetřovné by mělo platit po dobu:

  • Od 1. listopadu 2021
  • Do 28. února 2021

V návrhu se tedy nepočítá s tím, že by se krizové ošetřovné schválilo pro celý školní rok (jako tomu bylo u předchozího krizového ošetřovného). Vláda zřejmě předpokládá (doufá), že tentokrát se jí další vlnu epidemie COVID podaří zvládnout lépe/rychleji.

Jak požádat o zvýšené ošetřovné?

S žádostí o ošetřovné to aktuálně funguje tak, že záleží na tom jak/komu byla nařízena karanténa/izolace:

  • Pokud hygienická stanice rozhodne o nařízení karantény u jednotlivých dětí, pak by měla rovněž vystavit příslušné „Rozhodnutí o potřebě ošetřování/péče“
  • Pokud je nařízeno uzavření celé školy, školky nebo třídy, pak by příslušné školské zařízení mělo vystavit „Žádost o ošetřovné při péči o dítě z důvodu uzavření školského / dětského zařízení (školy)“

Podrobnější informace k tomu, jak aktuálně žádat o ošetřovné, je možné najít přímo na webu ČSSZ, kde je vše podrobně popsáno.

Jestli se na této praxi něco změní, po přijetí nového zákona o zvýšeném ošetřovném, v tuto chvíli pochopitelně není známo.

Krizové ošetřovné u starších dětí nad 10 roků

Kromě toho, že na zvýšené OČR, bude „automaticky“ nárok u dětí do 10 roků (dítě musí mít méně než 10 roků v době začátku OČR), tak v některých případech, bude nárok na toto zvýšené ošetřovné i u starších dětí, nebo i u dalších osob:

  • U starších dětí, které mají speciální vzdělávací potřeby
  • U starších dětí, které jsou závislé na pomoci jiné osoby (od I. stupně)
  • U starších osob, které jsou závislé na pomoci jiné osoby a využívají služby denních stacionářů či obdobných zařízení

Krizové ošetřovné i pro OSVČ?

Toto zvýšené krizové ošetřovné, se týká pouze zaměstnanců (nebo i těch, kdo pracují na dohodu DPP či DPČ). OSVČ (živnostníci) na něj tedy nárok nemají (živnostníci nemají nárok ani na běžné ošetřovné, i když si platí nemocenské pojištění).

Během minulého školního roku, ale byla pro OSVČ zřízena speciální dotace „Ošetřovné“, která měla podobné parametry, jako OČR pro zaměstnance. Živnostníci mohli dostávat 400 Kč za jeden den.

To, zda i nyní bude opět zavedena nějaká taková dotace „Ošetřovné“ pro OSVČ, ale zatím není jisté.

Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje spuštění několika COVID programů pro podporu firem a živnostníků. Zda mezi těmito programy bude opět i ošetřovné pro OSVČ, není v tuto chvíli jasné.

Znovu bude zavedena i „izolačka“ – 370 Kč za den navíc při karanténě

Kromě zvýšeného ošetřovného (na 80%), vláda schválila i znovuzavedení „izolačky“. Tedy speciálního „příplatku“ až 370 Kč za jeden den při karanténě/izolaci. Opět by se mělo jednat o stejné opatření, jako na jaře 2021.

Lidé, kteří budou muset zůstat doma na neschopence, z důvodu nařízené karantény/izolace, by měli dostávat ke standardní nemocenské (náhradě mzdy za nemoc), příplatek až 370 Kč za jeden den.

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Kreditní karta bez doložení příjmu. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Půjčka na exekuce. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuze

Pokud máte nějaký dotaz nebo potřebujete poradit - přepněte se do klasické verze webu. Na mobilní verzi se diskuse nezobrazuje.

Další odkazy

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.