Nový kompenzační bonus byl schválen – zvýšení na 1000 Kč a nové podmínky

Nový kompenzační bonus byl schválen – zvýšení na 1000 Kč a nové podmínky

Zákon o novém kompenzačním bonusu pro rok 2021, byl schválen v Senátu ve čtvrtek 25. 2. 2021. Žádost o kompenzaci za únor a březen 2021, podle nových podmínek, by mělo být možné podávat od března 2021, prostřednictvím Finanční správy. Bude nárok až na 1000 Kč za den.

Ve čtvrtek 25. 2. 2021 schválil Senát návrh nového zákona o kompenzačním bonusu pro rok 2021. Nyní je již potřeba jenom podpis prezidenta, a následně zákon začne platit. Na základě tohoto nového zákona, by tedy od března mohla Finanční správa spustit příjem nových žádostí o kompenzační bonus za únor a březen 2021.

Nový kompenzační bonus za únor a březen 2021

Na nový kompenzační bonus budou mít nárok podnikatelé (OSVČ – hlavní i vedlejší), společníci malých s.r.o. a „dohodáři“ (DPP, DPČ).

První období, na které se nové podmínky budou vztahovat, bude únor 2021 (až 28 000 Kč) a březen 2021 (až 31 000 Kč). Vláda pak bude mít možnost vyhlašovat i další kompenzační období, za další měsíce (případně až do konce roku 2021).

Vláda rozhodla o prodloužení kompenzačního bonusu i na duben 2021. Za měsíc duben může být nárok až na 30 000 Kč (pro dohodáře až 15 000 Kč). Žádost o kompenzace za duben je možné podávat od 1. 4. 2021.

Poznámka: Pokud již někdo požádal o 6 kompenzační bonus podle původních podmínek, a dostane peníze za období do 15. 2. 2021, tak si bude moci podat novou žádost, a dostane rozdíl mezi novou částkou za únor 2021 (až 28 000 Kč) a tím co už dostal v rámci 6 kompenzačního bonusu.

Kompenzační bonus se zvýší až na 1000 Kč za den

Podle nových podmínek, dojde ke zvýšení kompenzačního bonusu až na 1000 Kč za jeden kalendářní den.

To ale nebude platit pro všechny. Dohodáři budou mít stále nárok jen na maximálně 500 Kč. Nově bude nárok na kompenzaci jen za karanténu (izolaci). U karantény je to také jen maximálně 500 Kč.

V ostatních případech (OSVČ hlavní, vedlejší či společníci s.r.o.), bude nárok na maximálně 1000 Kč.

Bude záležet i na průměrné výši příjmu (ve srovnávacím nebo rozhodném období). Pokud měl někdo nižší příjmy, pak bude i kompenzační bonu nižší (tj. nemůže být vyšší než průměrný příjem – to se dotkne především OSVČ vedlejších).

Nárok na kompenzační bonus pro OSVČ vedlejší – studenty, důchodce, osoby na rodičovské apod.

Nárok na kompenzační bonus mohou mít všichni OSVČ, kteří zahájili podnikání do 5. 1. 2020, nebo přerušili podnikání po 12. 3. 2020.

Nárok na kompenzace je ale podmíněn tím, že příjem z podnikání (z omezené činnosti), je převažujícím zdrojem příjmů. Posuzují se příjmy podle paragrafu 6, 7 a 9, zákona o daních z příjmů. Tj. jedná se o příjmy:

  • Příjmy ze závislé činnosti (typicky to může být například příjem ze zaměstnání)
  • Příjmy ze samostatné činnosti (tj. příjmy z podnikání apod.)
  • Příjmy z nájmu

Pokud má někdo podnikání jen jako vedlejší činnost k důchodu, k rodičovské nebo ke studiu, tak může mít nárok na kompenzační bonus za stejných podmínek, jako OSVČ hlavní.

Příjmy typu důchod či rodičovská, se do posuzovaných příjmů nezahrnují. Naopak příjem ze zaměstnání (pokud má někdo podnikání jen jako vedlejší činnost k zaměstnání, se jako příjem posuzuje).

Podmínkou pro nárok na kompenzační bonus tedy je, aby příjem z podnikání byl tím hlavním zdrojem příjmu. Příjem ze zaměstnání, z nájmu, nebo z podnikání (z jiných činností, než jsou ty omezené), tedy musí být nižší, než příjem z omezené činnosti.

Jaké budou nové podmínky pro nárok na kompenzační bonus v roce 2021

Podmínky pro nárok na kompenzaci během epidemie, jsou definovány velmi široce. Není to již jenom přímé omezení či zákaz, jako tomu bylo na podzim 2020. Podle nových podmínek je nárok při:

  • Nutnosti uzavření nebo omezení provozu provozovny
  • Karanténě nebo izolaci
  • Péče o dítě nebo při překážkách na straně zaměstnanců z důvodu péče o dítě (ošetřovné)
  • Omezení poptávky po nabízených službách či výrobcích
  • Omezení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon samotně výdělečné činnosti

Při karanténě nebo izolaci, je nárok na kompenzační bonus vždy (není nutné dokládat pokles příjmu o 50%, je nárok na 500 Kč za 1 den). U ostatních důvodů je nutné, aby došlo k poklesu příjmu (tržeb) alespoň o 50%.

Jak se bude posuzovat pokles příjmů (tržby) o 50%

Další důležitou podmínkou je pokles příjmu (tržeb z prodeje výrobků nebo služeb) alespoň o 50%.

Bude se posuzovat vždy předcházející měsíc (u kompenzace za únor 2021 se tedy budou posuzovat tržby za leden 2021), oproti průměrné výši příjmu (tržeb) ve srovnávacím období.

Srovnávací období u kompenzace za únor 2021, mohou být měsíce listopad 2018 až leden 2019, nebo listopad 2019 až leden 2020. Případně je možné použít i rozhodné období, tj. červen 2020 až září 2020.

Srovnávací období u kompenzace za březen 2021, by pak bylo období prosinec 2018 až únor 2019 nebo prosinec 2019 až únor 2020, nebo opět rozhodné období.

Pokud někdo ve srovnávacím období zatím nepodnikal, tak se použije průměr za kterékoliv 3 měsíce (3 měsíce po sobě), během prvních 8 měsíců od zahájení podnikání.

Jako příjem se posuzují pouze tržby z prodeje výrobků nebo služeb. Pokud by měl někdo nějaké mimořádné příjmy (třeba z prodeje dlouhodobého majetku), tak ty by se posuzovat neměly.

Pokud OSVČ vede účetnictví, pak by období, do kterého spadají příjmy, mělo odpovídat výnosům podle účetnictví. Pokud účetnictví není vedeno, pak se vychází z data, kdy byly platby přijaty.

Kompenzační bonus 500 Kč za karanténu (izolaci)

Na kompenzační bonus, bude nově nárok i při karanténě nebo izolaci. Doba karantény by se měla prodloužit na 14 dní (doposud to bylo 10 dní).

Během karantény mají zaměstnanci nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele. A od března by měli mít zaměstnanci nárok i nárok i na příplatek 370 Kč za karanténu.

OSVČ během prvních 14 dní pracovní neschopnosti, ale nemocenskou nedostávají. Nárok mají až případně od 15 dne. Proto budou mít nově nárok na kompenzační bonus 500 Kč. Pouze ale v případě, že si platí dobrovolné nemocenské pojištění.

Žádost o nový kompenzační bonus

Aktuálně je možné podávat žádosti zatím jen na původní (podzimní) kompenzační bonus (tj. za období do 15. 2. 2021). Žádost o kompenzační bonus podle nových podmínek (tj. za únor a březen 2021), by mělo být možné podávat od začátku března.

Žádost o kompenzační bonus se bude opět vyřizovat prostřednictvím online žádosti na webu Finanční správy, nebo prostřednictvím klasických formulářů (zatím nejsou zveřejněny).

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Okamžitá půjčka na cokoliv i pro podnikatele. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Auto na splátky bez registru. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuze

Pokud máte nějaký dotaz nebo potřebujete poradit - přepněte se do klasické verze webu. Na mobilní verzi se diskuse nezobrazuje.

Další odkazy

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.