Kalkulačka: Výpočet podpory v nezaměstnanosti pro OSVČ (živnostníky) v roce 2024

Kalkulačka: Výpočet podpory v nezaměstnanosti pro OSVČ (živnostníky) v roce 2024

Na podporu v nezaměstnanosti, mají živnostníci (OSVČ) nárok, při přerušení nebo ukončení podnikání. Podpora v nezaměstnanosti pro OSVČ od Úřadu práce, ale není moc vysoká. Pokud si živnostník platí jen minimální sociální pojištění (v roce 2024 je to 3852 Kč), pak je podpora velmi nízká. Jen pár tisíc korun.

Na podporu v nezaměstnanosti, mají nárok i podnikatelé (OSVČ, živnostníci), po ukončení nebo při přerušení podnikání. Podmínky pro nárok na podporu od Úřadu práce, jsou podobné, jako pro zaměstnance. I OSVČ musí splnit minimální dobu 12 měsíců.

Podpora v nezaměstnanosti, se u OSVČ vypočítá z vyměřovacího základu – díky tomu má většina živnostníků, podstatně nižší podporu v nezaměstnanosti, než kolik dostanou zaměstnanci (to samé platí i pro nemocenskou, mateřskou, nebo v budoucnu i pro důchod).

Pokud ale uvažujete o přerušení nebo ukončení živnosti (podnikání), pak si v následující kalkulačce můžete spočítat, kolik bude podpora pro živnostníky (OSVČ) v roce 2024.

Kalkulačka Výpočet podpory v nezaměstnanosti pro OSVČ od 1. 1. 2024

Zatímco u zaměstnanců o výši podpory v nezaměstnanosti rozhoduje průměrná čistá mzda za poslední 3 měsíce, u živnostníků je to jiné.

Výpočet podpory pro OSVČ se provádí z jejich vyměřovacího základu pro sociální pojištění (zjednodušeně tedy z toho, jak vysoké sociální pojištění si během podnikání platí).

Kalkulačka podpora v nezaměstnanosti 2024 OSVČ
Kolik je vám roků?

Sociální pojištění měsíčně

Výpočet

Kolik je podpora pro živnostníky (OSVČ) v roce 2024?

Výše podpory pro živnostníky, je obdobná, jako pro zaměstnance. I pro OSVČ to není nějaká pevná, částka, ale podpora v nezaměstnanosti se vypočítá, vždy na základě příjmů konkrétního podnikatele:

  • První 2 měsíce je to 65% z vyměřovacího základu
  • Druhé 2 měsíce je to 50% z vyměřovacího základu
  • Zbytek doby (1 – 7 měsíců podle věku) je to 45% z vyměřovacího základu

Jak dlouho je nárok na podporu v nezaměstnanosti pro živnostníky v roce 2024?

Doba, po kterou vám případně Úřad práce bude vyplácet podporu v nezaměstnanosti, je odstupňována podle věku, stejně jako u zaměstnanců:

  • Do 50 roků máte nárok na podporu po dobu 5 měsíců
  • Od 50 do 55 roků máte nárok na podporu po dobu 8 měsíců
  • Nad 55 roků máte nárok na podporu po dobu 11 měsíců

Výpočet podpory v nezaměstnanosti pro živnostníky – Úřad práce vám moc nedá

Výše podpory v nezaměstnanosti pro živnostníky, tedy závisí na tom, jaké příjmy doložil OSVČ v posledním daňovém přiznání (v příslušném přehledu o příjmech pro ČSSZ).

Na základě příjmů z podnikání je stanoven vyměřovací základ pro sociální pojištění. Zpravidla je to jedna polovina ročního zisku (celkový příjem, od kterého se odečtou náklady).

Příklad výpočtu podpory pro OSVČ s obratem 800 tisíc korun za rok

Například pro OSVČ, s ročním příjmem 800 tisíc korun, který si uplatní náklady paušálem ve výši 60%, je zisk z podnikání 320 tisíc korun.

Vyměřovací základ pro sociální pojištění, je 55% ze zisku, tj. 176 tisíc korun. Přepočteno na měsíce je to 14 666 Kč. Z toho by pak OSVČ platil sociální pojištění 29,2%, tj. měsíčně 4 283 Kč.

Podpora v nezaměstnanosti, na základě tohoto vyměřovacího základu, by odpovídala podpoře, vypočítané na základě průměrné čisté mzdy 14 666 Kč u zaměstnance. Nebyla by tedy moc vysoká:

  • Za první dva měsíce by to bylo 9 533 Kč
  • Další dva měsíce by to bylo 7 333 Kč
  • Zbytek doby by to bylo 6 600 Kč

Jak je vidět z toho příkladu výpočtu podpory, tak ani OSVČ, který má už poměrně slušný obrat, nemusí mít nárok, na nějakou vysokou podporu v nezaměstnanosti.

Kolik je minimální sociální pojištění pro OSVČ

Celá řada živnostníků, ale nemá příliš vysoké příjmy, takže si platí jen minimální sociální pojištění. Placení minimálního sociálního pojištění je pro všechny OSVČ povinné (pro ty kdo to mají jako hlavní činnost).

Kolik je minimální podpora v nezaměstnanosti pro živnostníky v roce 2024?

Nic jako nějaká „paušální“ minimální podpora v nezaměstnanosti, ve skutečnosti neexistuje. Ani pro zaměstnance, ani pro živnostníky.

Tím, že si většina OSVČ musí platit alespoň minimální sociální pojištění, tak se dá vycházet z toho, jaký mají minimální vyměřovací základ.

Pokud bychom měli OSVČ, který si platí jen minimální zálohy na sociální pojištění, pak by mu podpora v nezaměstnanosti vycházela, jako v následující tabulce.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti při minimálním sociálním pojištění

Minimální podpora v nezaměstnanosti V roce 2023 V roce 2024
Minimální záloha sociální pojištění 2 944 Kč 3 852 Kč
Minimální vyměřovací základ (měsíčně) 10 081 Kč 13 191 Kč
Podpora v nezaměstnanosti – první 2 měsíce 6 553 Kč 8 574 Kč
Podpora v nezaměstnanosti – druhé 2 měsíce 5 041 Kč 6 596 Kč
Podpora v nezaměstnanosti – zbytek doby 4 536 Kč 5 936 Kč

Kolik je maximální podpora v nezaměstnanosti v roce 2024?

Pro podporu v nezaměstnanosti je stanovena maximální hranice. Ta se odvíjí od průměrné mzdy v ČR v předchozím roce:

  • Maximální podpora pro nezaměstnané od 1.1.2024 = 24 608 Kč
  • Maximální podpora při rekvalifikaci v roce 2024 = 27 578 Kč

Jaké podmínky musí OSVČ splnit, aby měl nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Podmínky pro nárok na podporu pro živnostníky, jsou obdobné, jako u zaměstnanců. I OSVČ musí splňovat minimální dobu účasti na důchodovém pojištění. A to nejméně 12 kalendářních měsíců ta poslední dva roky.

  • Účast na důchodovém pojištění vzniká, pokud si OSVČ během podnikání platí sociální pojištění (to v sobě zahrnuje právě důchodové pojištění).

Nárok na podporu může vzniknout, i když podnikáte jen kratší dobu, než jeden rok. A to v případě, že vám do období posledních dvou roků, bude spadat nějaká jiná doba účasti na důchodovém pojištění (předchozí zaměstnání, dlouhodobá pracovní neschopnost, rodičovská dovolená apod.).

Další podmínkou, pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, je ukončení nebo přerušení podnikání. Během doby, kdy je OSVČ aktivním podnikatelem, mu nemůže vzniknout nárok na podporu.

Jaké dokumenty jsou potřeba pro vyřízení podpory pro OSVČ na Úřadu práce?

Pokud by si chtěl podnikatel vyřídit podporu od Úřadu práce, pak bude potřebovat především „potvrzení o účasti na důchodovém pojištění“. Ten mu vystaví příslušná OSSZ (Okresní správa sociálního zabezpečení).

Při ukončení nebo přerušení podnikání, je potřeba nahlásit na ČSSZ (resp. místní OSSZ), že dochází k přerušení nebo ukončení podnikání. Společné s tím, si můžete rovnou nechat vystavit potvrzení, pro Úřad práce. Nebo to můžete řešit i elektronicky.

Dále je potřeba občanský průkaz a případně i další doklady (zápočtový list, potvrzení o výši průměrného měsíčního výdělek, potvrzení o ukončení rodičovské dovolené apod.).

Na Úřad práce je také vhodné zajít, nejpozději do 3 pracovních dnů, od přerušení živnosti nebo ukončení podnikání. Není to ale striktní podmínka.

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Nebankovní kreditní karty. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Online půjčka bez osobního kontaktu ihned. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuze

Pokud máte nějaký dotaz nebo potřebujete poradit - přepněte se do klasické verze webu. Na mobilní verzi se diskuse nezobrazuje.

Další odkazy

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.