Zvýšení odvodů na sociální pojištění pro OSVČ – zvýšení až o 70%

Zvýšení odvodů na sociální pojištění pro OSVČ – zvýšení až o 70%

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje razantní zvýšení odvodů pro OSVČ. Minimální záloha na sociální pojištění by se mohla zvýšit až o 70% (z 2944 Kč na 5022 Kč). Více peněz by ale měli platit všichni OSVČ – měl by se zvýšit i vyměřovací základ na 70% (nyní je 50%)

Ministr práce a sociálních věcí avizoval, že by vláda chtěla zvýšit odvody pro OSVČ. Minimální záloha na sociální pojištění, by se mohla zvýšit až o 70%. V roce 2023 je to 2994 Kč. Při zvýšení o cca 70% by OSVČ museli platit minimálně 5052 Kč (zvýšení až o 2 tisíce korun).

Vyšší sociální pojištění, by ale údajně měli platit všichni podnikatelé. Nejenom OSVČ, kteří platí minimální zálohu, ale i ti, kdo už nyní platí vyšší platby.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, by chtělo zvýšit i vyměřovací základ, pro výpočet sociálního pojištění. Ten je nyní 50% ze zisku, nově by to mohlo být až 70%.

Minimální odvody pro OSVČ se v roce 2024 zvýší o 1154 Kč

Od 1. Ledna 2024, dochází ke zvýšení minimálních záloh pro OSVČ. Více budou platit OSVČ hlavní i vedlejší. Zvýší se i paušální daň.

Minimální zálohy 2024:

  • Minimální sociální pojištění pro OSVČ hlavní se zvýší na 3852 Kč
  • Minimální sociální pojištění pro OSVČ vedlejší se zvýší na 1413 Kč
  • Minimální zdravotní pojištění se zvýší na 2968 Kč

Podrobné informace pro rok 2024 najdete zde:

OSVČ by měli platit vyšší odvody na sociální pojištění

O tom, že by vláda chtěla „dostat více peněz“ z podnikatelů, se mluví již delší dobu. Původně se mluvilo o variantě, že by se buď zvýšila minimální platba, nebo že by se zvýšil vyměřovací základ (ze kterého se vypočítávají platby na sociální pojištění).

Ministr práce a sociálních věcí, se ale údaje rozhodl pro obě řešení najednou. Tedy jak zvýšení minimální platby, tak i zvýšení vyměřovacího základu. To by ve výsledku znamenalo poměrně citelné zvýšení toho, kolik musí platit podnikatelé.

Zvýšení minimální zálohy na sociální pojištění

První navrhovanou změnou, je navýšení minimální platby (týká se cca 400 tisíc podnikatelů). Zvýšení by mohlo být až o 70%, na cca 5000 Kč měsíčně (o cca 2 tisíce korun více než nyní).

Aktuálně je minimální záloha na sociální pojištění stanovena, jako 29,2% z jedné čtvrtiny průměrné mzdy v ČR.

Minimální platba sociálního pojištění (pro OSVČ hlavní) se v roce 2023 vypočítá z částky 10 081 Kč.

  • Aktuálně je minimální záloha na sociální pojištění částka 2994 Kč

Podle návrhu, by se nově vypočítala minimální platba z minimální mzdy. Minimální mzda je v roce 2023 ve výši 17 300 Kč.

  • Nově by minimální sociální pojištění vycházelo na 5052 Kč.

Tabulka: Návrh zvýšení minimální zálohy na sociální pojištění (zřejmě od roku 2024)

Minimální sociální pojištění OSVČ 2023 Navrhovaná změna Zvýšení
Minimální vyměřovací základ 10 081 Kč 17 300 Kč +7 219 Kč
Minimální záloha 2 944 Kč 5 052 Kč +2 108 Kč

(*) změna by zřejmě začala platit nejdříve od příštího roku (není jisté), v roce 2024, to pak bude vycházet jinak, bude jiná průměrná a minimální mzda, rozdíl (zvýšení o 70%) ale bude podobný

Poznámka:

Pro: Aktuálně platí OSVČ minimální pojištění podobné, jaké by platil zaměstnanec s hrubou mzdou cca 10 000 Kč. Z toho pak vyplývá i velmi nízký důchod nebo nízká podpora v nezaměstnanosti. U nemocenského pojištění (kde je vyměřovací základ ještě nižší, jen 8000 Kč), zase vychází zcela zanedbatelná nemocenská nebo mateřská. Z tohoto pohledu dává zvýšení smysl – na nízké odvody, pak doplácí jako samotní OSVČ, tak i zbytek společnosti…

Proti: Minimální zálohy se musí platit ihned od začátku podnikání, i když začínající podnikatel nemá třeba půl roku žádné tržby. Minimální zálohy se musely platit i během COVIDu, kdy vláda nařídila třeba na půl roku úplně nebo výrazně omezit podnikání. Řada lidí „podniká“ jen příležitostně a mají nízké příjmy. Razantní navýšení minimálních záloh, by vedlo k výrazné redukci počtu OSVČ…

Zvýšení minimálního vyměřovacího základu

Zvýšení minimálních záloh, by ale neměla být jediná změna. Ministr práce a sociální věcí, pan Jurečka by chtěl, aby více peněz platili všichni OSVČ (nejenom ti s minimální zálohou). Navrhuje tedy i zvýšení vyměřovacího základu z 50% zisku na 70% zisku.

OSVČ musí každý rok podávat přehled o příjmech. Zisk z podnikání (z daňového přiznání), pak slouží jako základ pro výpočet sociálního a zdravotního pojištění.

OSVČ platí sociální pojištění ve výši 29,2% z jedné poloviny ze zisku z podnikání (tj. z 50% zisku). Ministerstvo chce navrhnout zvýšení na 70%.

Příklad: Podnikatel, který má celkové roční příjmy 1 milión korun a uplatňuje náklady paušálem 60%, má zisk z podnikání ve výši 400 tisíc korun za rok.

  • Aktuálně by mu vycházelo sociální pojištění na 4866 Kč měsíčně (29,2% z 200 tisíc korun – děleno na 12 měsíců; výpočet je z 50% ze zisku 400 tisíc korun)
  • Nově by musel platit sociální pojištění zvýšení na 6813 Kč měsíčně (29,2% z 280 tisíc korun – děleno na 12 měsíců; výpočet je z 70% ze zisku 400 tisíc korun)

Tabulka: Zvýšení vyměřovacího základu na 70% – jak by se zvýšily měsíční zálohy

Sociální pojištění OSVČ 2022 Navrhovaná změna Zvýšení
Vyměřovací základ 50% ze zisku 70% ze zisku 20%
OSVČ s obratem 1 milión korun (paušál 60%) 4866 Kč měsíčně 6813 Kč měsíčně +1 947 Kč
OSVČ s obratem 1 milión korun (paušál 40%) 7 300 Kč měsíčně 10 220 Kč měsíčně +2 920 Kč

Poznámka:

Proti: Zisk z podnikání je poměrně virtuální pojem. Z toho co se nazývá zisk, se platí daně, sociální a zdravotní pojištění a další platby, které nespadají do nákladů. Reálný zisk (jakýsi „čistý“ příjem, se kterým si OSVČ může dělat „co chce“ je něco jiného. Platí stejné výhrady, jako u zvyšování minimální platby

Od kdy by mohlo platit navrhované zvýšení sociálního pojištění pro podnikatele?

Je nutné upozornit, že zatím se jedná jen o návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, který nebyl schválen ani vládou, ani v Parlamentu (některé politické strany avizují, že pro takto radikální navýšení odvodů, by rozhodně nehlasovaly).

I pokud by tato změna byla nakonec schválena (v aktuálně navrhované podobě, nebo v nějaké jiné), tak by zřejmě mohla začít platit nejdříve od roku 2024.

V textu používáme výpočty, které by platily v roce 2023. Při zvýšení až v roce 2024, by celkové změny vycházely jinak (podle toho, kolik by byla aktuální průměrná a minimální mzda, atd.).

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Půjčka 30 000 Kč ihned na účet – do 10 minut. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Půjčka v hotovosti nebo na účet do 150 000 Kč – bez ručitele a bez poplatků předem. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuze

Pokud máte nějaký dotaz nebo potřebujete poradit - přepněte se do klasické verze webu. Na mobilní verzi se diskuse nezobrazuje.

Další odkazy

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.