Zvýšení kompenzačního bonusu pro OSVČ na 1000 Kč a změna podmínek (nárok bude mít více lidí)

Zvýšení kompenzačního bonusu pro OSVČ na 1000 Kč a změna podmínek (nárok bude mít více lidí)

Vláda 8. 2. 2021 schválila návrh na zvýšení kompenzačního bonusu na 1000 Kč na den. Mělo by dojít i ke změně podmínek. Nově by stačil i jen pokles tržeb o 50%. Nárok na kompenzační bonus by podle nových podmínek, mohl mít podstatně větší okruh OSVČ (a dohodářů nebo malých s.r.o firem).

Vláda v pondělí 8. 2. 2021, informovala o schválení návrhu, na zvýšení kompenzačního bonusu pro OSVČ (a další subjekty). Tato podpora pro OSVČ zasažené epidemií, by se měla zvýšit na 1000 Kč za jeden den.

Navíc by měl být i vyplácen příspěvek 500 Kč, na každého zaměstnance. Mělo by dojít i ke změně podmínek – nárok bude mít více podnikatelů. Aby změna začala platit a došlo ke zvýšení, je nutná změna zákona = schválení v Parlamentu i Senátu.

Vláda navíc slibuje i zjednodušení současného (nepřehledného) systému podpory a kompenzací.

Aktuální informace: Vláda schválila návrh nových podmínek pro kompenzační bonus za únor a březen 2021.

  • Kompenzační bonus se zvýší na 1000 Kč za den
  • Nárok bude i při poklesu příjmu o 50%
  • Nárok bude i při karanténě (izolaci) kvůli COVID

Viz: Nové podmínky pro kompenzační bonus 2021.

Zvýšení kompenzačního bonusu na 1000 Kč za jeden kalendářní den

Od začátku podzimu 2020, kdy začala druhá vlna epidemie koronaviru COVID, je kompenzační bonus pro OSVČ (a malé s.r.o. firmy, nebo dohodáře), nastaven na 500 Kč za jeden kalendářní den.

Podmínky, pro nárok na kompenzační bonus, se sice od začátku druhé vlny epidemie již několikrát změnily, výše podpory je ale zatím stále stejná.

Nyní vláda navrhuje zvýšení kompenzačního bonusu, na 1000 Kč za jeden kalendářní den. Za jeden běžný měsíc by, tako mohl být nárok na podporu až 30 000 Kč.

Navíc by nově byl i příspěvek 500 Kč na jednoho zaměstnance (pokud OSVČ nebo firma má nějaké zaměstnance).

V současné době, je sice nárok i na další formy podpory – jako jsou různé dotace COVID od Ministerstva průmyslu a obchodu, či programy Antivirus. Kompenzační bonus „by ale měl“ být „nejjednodušší/nejsnadněji dostupný“ (… „by měl“ je zde ale oprávněně v uvozovkách, v praxi to dosti „skřípe“).

Změna podmínek pro nárok na kompenzační bonus

Podle informací, které zveřejnila vláda, by se měly změnit i podmínky, na základě kterých mají podnikatelé nárok na tuto podporu.

Nyní má na kompenzační bonus nárok, jen poměrně hodně omezená skupina podnikatelů. Pouze ti, kteří museli z důvodu epidemie uzavřít provozovnu (typicky třeba restaurace, obchody, provozovny různých služeb), nebo se na ně vztahovalo nějaké jiné přímé omezení či zákaz činnosti.

Nárok mají případně i ti podnikatelé, kteří až 80% svých služeb/výrobků, dodávají někomu, na koho se vztahuje nějaké přímé omezení nebo zákaz.

Řada podnikatelů, ale podle současných podmínek neměla na kompenzační bonus nárok vůbec. A to ani v případě, že u nich došlo k dramatickému poklesu tržeb.

To by se nyní snad mělo změnit. Nově by na kompenzační bonus měl být nárok i v případě, že se sice na podnikatele nevztahovalo nějaké přímé omezení nebo zákaz, ale že u něj došlo k poklesu příjmu (tržeb) o minimálně 50%.

Tím by se mohl podstatně rozšířit okruh podnikatelů (a dalších subjektů), kteří by nově mohli podat žádost o kompenzační bonus.

Kdy dojde ke zvýšení kompenzačního bonusu a změně podmínek?

Vzhledem k tomu, že částka 500 Kč na den je stanovena přímo příslušným zákonem (zákon číslo 461/2020 Sb.), tak je pro zvýšení kompenzačního bonusu nutná novela tohoto zákona. To, že vláda schválila zvýšení na 1000 Kč, tedy ve výsledku ještě „nic neznamená“.

Vládní návrh novely zákona, nyní musí ještě projít schválením v Parlamentu a následně i v Senátu. Ke zvýšení tedy reálně může dojít, až za několik týdnů (záleží na rychlosti schvalování v obou komorách a také na tom, zda Parlament nebo Senát nebudou mít nějaké pozměňovací návrhy).

Stejné je to i se změnou podmínek. I podmínky pro nárok na kompenzační bonus, jsou stanovené přímo příslušným zákonem. Je tedy potřeba počkat na to, co projde schválením v Parlamentu a senátu.

Kdo bude mít nárok na kompenzační bonus podle nových podmínek?

Podle informací, které zveřejnila vláda, by nově měli mít nárok na kompenzační bonus všichni OSVČ, u kterých došlo k poklesu tržeb alespoň o 50%. Zřejmě by už tak nebylo podmínkou, že nárok na tuto podporu, je jen při uzavřené provozovně.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, by měla současně proběhnout i revize aktuálních podpůrných programů. Těch je již poměrně hodně, a je v tom trochu zmatek. Měl by vzniknout nový systém kompenzací, který by měl být transparentnější a snáze přístupný širšímu okruhu žadatelů.

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Rychlá půjčka ihned na účet do hodiny i bez příjmu. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Půjčka do 50.000 bez ručitele a bez registru. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuze

Pokud máte nějaký dotaz nebo potřebujete poradit - přepněte se do klasické verze webu. Na mobilní verzi se diskuse nezobrazuje.

Další odkazy

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.