Zastavení a odklad exekuce v době epidemie koronavirus? (nové změny)

Zastavení a odklad exekuce v době epidemie koronavirus? (nové změny)

Exekuce nebo insolvence se ani během epidemie koronavirus plošně neruší. Dochází k pozastavení exekuce na majetek. Mění se podmínky pro exekuce na účet v bance nebo na mzdu.

V souvislosti s epidemií koronavirus, schválil parlament několik změn, které mění pravidla pro exekuce a insolvence v době během epidemie. Tyto změny byly přijaty 8. 4. 2020 a měly by začít platit hned, jak je schválí senát a prezident. Tedy ještě v průběhu měsíce dubna 2020.

Zastavení exekucí a insolvencí během epidemie?

Na úvod je nutné říci, že exekuce nebo insolvence se ani během epidemie koronavirus plošně neruší. Nedochází tedy k tomu, že by byly všechny exekuce zastaveny nebo alespoň dočasně odloženy. Je zde několik změn, kdy může dojít k dočasnému odložení některých exekucí. To se týká hlavně exekucí na majetek. Jedná se ale pouze o dočasné změny, které by měly platit do konce měsíce června 2020.

Dočasné zastavení exekuce na majetek během epidemie

Nejzásadnější změny, které poslanci schválili, se týkají dočasného omezení (pozastavení) exekucí na majetek. Exekutor nebude do konce června moci nařizovat exekuce (zabavení a dražbu) na nemovitosti, které slouží k bydlení dlužníka.

Pokud máte dluhy a hrozí vám zabavení bytu nebo domu, ve kterém bydlíte, tak máte nyní dočasný odklad. Je zde ale výjimka. Nevztahuje se to na exekuce, kdy jsou vymáhány dluhy na výživném (tam jsou exekuce dále možné) nebo kdy je vymáhána náhrad škody způsobená trestným činem a některé další přednostní pohledávky.

Exekuce na majetek se v době epidemie odkládají

Během epidemie by exekutor neměl provádět mobiliární exekuce (zabavení majetku, vybavení bytu nebo domácnosti).  To se týká jak nových, tak i dříve zahájených exekucí. Dá se tedy říci, že tyto exekuce jsou dočasně zastaveny (odloženy).

Exekuce na majetek jsou možné jen v případě, že by s nimi dlužník souhlasil. Mění se také výše dluhů, u kterých je možné provádět exekuci formou zabavení nemovitosti. Původní limit 30 tisíc korun se během epidemie zvýšil na 100 tisíc korun. Pokud je dlužná částka nižší, není možné dluh vymáhat formou exekuce na dům/byt.

Jak se změní exekuce na plat během epidemie?

Další formou provádění exekuce, jsou exekuční srážky ze mzdy. Ty se ani během epidemie neruší. Budou tedy i dále pokračovat exekuce na plat, které byli již dříve zahájeny. Stejně tak je možné, aby exekutor nařídil novou exekuci na mzdu, i během epidemie.

Co se mění, je to, že během epidemie bude z exekuce na plat vyjmut daňový bonus. To se týká především těch, kdo mají nižší příjmy (třeba z důvodu, že se starají o děti a dostávají ošetřovné). Pokud má dlužník, u kterého jsou nařízeny exekuční srážky, nárok na daňový bonus, tak mu celý zůstane.

Doposud se daňový bonus připočítával k čisté mzdě, ze které jsou vypočítávány exekuční srážky. Minimálně po dobu epidemie (do června 2020), by se ale daňový bonus neměl zahrnovat do výpočtu exekuce a měl se vyplatit dlužníkovi.

Změny u exekuce na odstupné

Další změnou (která se týká exekuce na plat), je to jak se řeší exekuce, pokud je dlužníkovi vyplaceno odstupné. Doposud bylo běžné, že odstupné (což je plat za několik měsíců) se vyplatilo jednorázově společně s poslední výplatou. V takovém případě se z celé této částky odečetla nezabavitelná částka pouze jednou, a většina odstupného tak byla zabavena na úhradu exekuce.

Poslanci schválili návrh, kdy se z odstupného musí odečíst nezabavitelná částka tolikrát, za kolik měsíců je odstupné vyplaceno. A to může být pro dlužníka dost podstatný rozdíl. Pokud by se jednalo o dlužníka, který má manželku a dvě děti, tak je nezabavitelná částka 12 089 Kč. Pokud by dostal odstupné za 3 měsíce, pak by se odečítal trojnásobek této částky.

Exekuce na účet v bance v době epidemie koronavirus

Poslanci schválili i zvýšení nezabavitelné částky, na kterou je nárok, pokud dojde k zablokování účtu v bance. I zde platí, že exekuce na bankovní účet dále pokračují. Neruší se ty, které byly zahájeny před epidemií. A exekutor může nařídit nové exekuce na účet.

Pokud dojde k exekuci na účet (blokaci bankovního účtu dlužníka), je nárok na jednorázový výběr nezabavitelné částky. Tento výběr může každý dlužník provést pouze jednou po celou dobu trvání exekuce na účet.

Doposud byl nárok pouze na dvojnásobek životního minima. Aktuálně (od 1. 4. 2020) je životní minimum 3860 Kč. Bylo tedy možné jednorázově vybrat 7 720 Kč.

Po dobu během epidemie (do června 2020) bylo schváleno zvýšení nezabavitelné částky na čtyřnásobek životního minima. Nyní tedy možné při exekuci na účet získat až 15 440 Kč.

Změny u insolvence (osobní bankrot) během epidemie

Bylo schváleno i několik změn, které se vztahují na lidi, co jsou v insolvenci (oddlužení). Lidé, kteří zahájili osobní bankrot po novele insolvenčního zákona (červen 2019), si mohou u soudu požádat o dočasné pozastavení insolvence. A to až na dobu 1 rok. Pokud soudu doloží, že u nich došlo ke zhoršení finanční situace v souvislosti s epidemií, soud by měl rozhodnout o dočasném přerušení výkonu insolvence.

U insolvencí (osobních bankrotů), které byly zahájeny dříve (před novelou insolvenčního zákona v roce 2019) toto sice není možné, ale poslanci schválili, že soud by měl případnou neschopnost splácet zohlednit. Pokud dlužník nebude schopen kvůli epidemii platit dohodnuté splátky podle splátkového kalendáře, nebo pokud se mu kvůli snížení příjmu nepovede uhradit alespoň 30% dluhů, soudy to nově zohlední a dlužník by i tak měl dosáhnout oddlužení.

Akční nabídka: Máte hluboko do kapsy? Potřebujete finanční injekci a nevíte, kde sehnat peníze? Máme tady výhodnou akční nabídku – Rychlé půjčky v hotovosti – 150 000 Kč ihned na ruku. Nebo se také podívejte na další nabídku solidní a ověřené půjčky – Nebankovní hotovostní úvěr do 150 000 Kč. Získejte peníze ještě dnes. Šance na schválení pro každého žadatele.

Diskuze

Pokud máte nějaký dotaz nebo potřebujete poradit - přepněte se do klasické verze webu. Na mobilní verzi se diskuse nezobrazuje.

Další odkazy

Návštěvník tohoto webu bere na vědomí skutečnost, že všechny informace v článcích, i reakce v diskusích jsou vyjádřením osobního subjektivního názoru. Uvedené informace nejsou vyjádřením právního názoru. Provozovatel tohoto webu neodpovídá za jejich věcnou správnost.